Κουνουπίδι φέτες στο φούρνο

Είναι σχεδόν σφαιρικό, είναι ένα υπέροχο υπόλευκο μπουκέτο που απαρτίζεται από μικρά μπουκετάκια που αν τα αποκόψεις και τα ξεχωρίσεις απ’ το αρχικό “μπουκέτο” θα προσέξεις ότι θυμίζουν και είναι ακριβώς όπως η μαμά κουνουπίδι. Είναι το αγαπημένο κουνουπίδι, άλλο ένα ολοφάνερο και αυταπόδεικτο παράδειγμα της θεωρίας των φράκταλς. Και τι είναι τα φράκταλς… παρακαλώ;
Ένα φράκταλ λοιπόν, είναι ένα γεωμετρικό αντικείμενο που μπορεί να χωριστεί σε μέρη, καθένα παρόμοιο με το αρχικό αντικείμενο. Και ευτυχώς η φύση έχει να μας παρουσιάσει πολλά τέτοια παραδείγματα σε φυτά και δέντρα.
Αφήνουμε λοιπόν το σύντομο αυτό μάθημα φυσικής,,, παρακαλώ αρχίστε να παρατηρείτε τα της φύσης στους σύντομους ή μεγαλύτερους περιπάτους σας σε βουνά και λαγκάδια και μπαίνουμε τρέχοντας στα εργαστήρια μαγειρικής, φορώντας πάντα την καθαρή μας ποδιά, ετοιμάζοντας τα εργαλεία και τα υλικά μας και με αγάπη ξεκινάμε το σύντομο και εύκολο “πείραμα” μαγειρικής που θα μας δώσει ένα απίστευτα γευστικό και μη αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Και όχι το κουνουπίδι δεν γίνεται μόνο βραστό με λαδολέμονο, γίνεται και τύπου μπριζόλας που ίσως δοκιμάσετε για πρώτη φορά αλλά σίγουρα όχι για τελευταία.

Υλικά

  • 1 μικρό κουνουπίδι
  • 3 κ.σ. γεμάτες ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
  • 1 κ.γ. πελτέ ή και κέτσαπ
  • 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 1/2 κ.γ. τσιμένι
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 1/2 κ.γ. βεγκέτα
  • 1/2 κ.γ. ξερή ρίγανη

Διαδικασία

  • Το πρώτο που κάνω είναι να γυρίσω ανάποδα το κουνουπίδι και να αφαιρέσω προσεχτικά όλα τα κοτσάνια και τα φύλλα του.

  • Με μεγάλο κοφτερό μαχαίρι το κόβω σε τρεις κεντρικές φέτες περίπου ενός εκατοστού εκάστη.

  • Τοποθετώ τις τρεις φέτες σε πιατέλα.

  • Σε ένα μπολ αναμειγνύω καλά όλα τα παραπάνω υλικά που θα κάνουν τη μαρινάδα με την οποία θα αλείψω τις φέτες κουνουπιδιού.

  • Με ένα πινέλο “βάφω” προσεχτικά και καλά τις φέτες με τη μαρινάδα.

  • Μεταφέρω τις φέτες σε ρηχό ταψάκι στο οποίο έχω στρώσει λαδόκολλα.

  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμού ώσπου να ροδίσουν και μαλακώσουν οι φέτες, περίπου 20-25 λεπτά.

  • Τα “ψίχουλα” που έβγαλε το κουνουπίδι όταν το έκοψα, δεν τα πετώ αλλά τα βάζω σε μικρό μπολάκι και τα μαρινάρω με το χυμό μισού λεμονιού.

  • Με αυτά θα πασπαλίσω τι φέτες μου αφού ψηθούν και έτσι θα προσδώσουν στη μαλακή και πικάντικη σάρκα του ψημένου κουνουπιδιού, μια τραγανή και λεμονάτη υφή που δένει υπέροχα με το τελικό μαγειρικό αποτέλεσμα.

  • Όσο για τις άκρες του κουνουπιδιού που δεν έγιναν φέτες μιας και θα διαλύονταν, απλώς τις έβρασα αλ ντέντε και έτσι στο τραπέζι μας παρουσίασα και γευτήκαμε τρεις υπέροχες υφές από ένα και μόνο μικρό κουνουπίδι. Σας το συστήνω θερμά.

Καλή επιτυχία και καλύτερη απόλαυση

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *