Αν σου αρέσουν οι πίτες, τα πιτάκια, τα πιταράκια, η κρούστα φύλλων, τα χωριάτικα φύλλα, σπιτικά ή μή, τα πεϊνιρλί, τα πεϊνιρλάκια και κάθε τι που το τρως, το απολαμβάνεις στη γεύση… αλλά και στην ακοή… χρατς χρουτς, χρατς χρουτς… φέρτε μου κι’ άλλα… τότε θα ξετρελαθείς με τα μίνι πεϊνιρλί που τα έφτιαξα με σφολιάτα και γέμιση κιμά. Και όπως λέει και μια απ’ τις λαχταριστές φωτογραφίες μου, τα πεϊνιρλάκια αυτά είναι και καθημερινά αλλά και γιορτινά, μέρες που είναι.
Και για την οικογένεια και για τους φίλους. Και για μεγάλη παρέα και για λίγα άτομα… μη σου πω και μόνος ή μόνη στο σπίτι με ένα όμορφο κρασί είναι παν… παν… πανδαισία!
Υλικά (για 15 κομμάτια)
- 1 φύλλο σφολιάτας – χρησιμοποίησα ΨΑΧΝΩΝ, πολύ καλή.
- 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 2-3 μεγάλα λευκά μανιτάρια
- 1 αβγό
- Τυρί κίτρινο τριμμένο
- Αλατοπίπερο ή βεγκέτα για πιο ευκολία και πιο γεύση
- Λίγο ελαιόλαδο
- 1 μικρό ποτήρι λευκό κρασί
Διαδικασία
- Καθαρίζω και ψιλοκόβω τα μανιτάρια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Τα σοτάρω 2-3 λεπτά με λίγο ελαιόλαδο και τα δυο μαζί.
- Ρίχνω τον κιμά, τον σπάω με ένα πιρούνι και ανακατεύω καλά. Σβήνω με το κρασί. Προσθέτω ελάχιστο νερό και αφήνω τον κιμά να βράσει για 20 λεπτά.
- Αποσύρω το τηγάνι απ’ τη φωτιά, αφήνω να κρυώσει και προσθέτω το αβγό και αρκετό τυρί. Ανακατεύω καλά.
- Στον πάγκο της κουζίνας και για ευκολία πάνω σε ένα χοντρό πανί, απλώνω τη σφολιάτα πάνω στο αδιάβροχο χαρτί της και την κόβω σε 15 παραλληλόγραμμα κομμάτια. Να πω ότι για περισσότερη ευκολία έχω βγάλει τη σφολιάτα απ’ το ψυγείο τουλάχιστον 15 λεπτά πριν και την έχω πατήσει ελαφρά με τον πλάστη. Βάζω προσεχτικά μια καλή κουταλιά σούπας απ’ τη γέμιση του κιμά, ανεβάζω τα άκρα κάθε κομματιού και σχηματίζω μια μικρή βαρκούλα – πεϊνιρλί. Με βοήθησε πολύ ένα μαχαιράκι με στρογγυλή μύτη όταν ήθελα να σηκώσω τη σφολιάτα απ’ το χαρτί της. Επίσης να πω ότι όταν σχηματίζεται η βαρκούλα – πεϊνιρλί παίρνει άνετα στις άκρες και άλλη γέμιση, χρησιμοποιώντας ένα μικρό λεπτό κουταλάκι.
- Με ένα πιρούνι πατάω στις ενώσεις των άκρων και τακτοποιώ τα κιμαδοπεϊνιρλάκια στο ταψί της κουζίνας που το έχω στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνω στις αντιστάσεις, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου για 35-40 λεπτά ώσπου να χρυσίσει η σφολιάτα.
- Τρώγονται άνετα και την επόμενη μέρα αφού τα ζεστάνω στην τοστιέρα, χωρίς βεβαίως να τα πατήσω.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply