Καλαμάρια γεμιστά πικάντικα

Το σημερινό μου φαγητό  το “έκτισα”, σιγά σιγά και χωρίς να το καταλάβω, μιας και η αρχική σκέψη ήταν να κάνω καλαμάρια γεμιστά με φέτα στο φούρνο…and that’s all. Έλα όμως που βλέποντας στον πάγκο του ψαρά τις λιμπιστές και ζωντανές γαρίδες τσίμπησα μερικές απ’ αυτές για να τις κάνω συμπληρωματικά σαγανάκι;! Έλα όμως που στο ψυγείο υπήρχε και πικάντικο τυρί κρέμα Δομοκού και κάτι ντοματίνια φουλ στο κόκκινο και κάτι λεμόνια, ας είναι καλά η Άννυ μου με τις λεμονιές της στις Καμάρες, κατακίτρινα και ζουμερά και η καταπράσινη φρέσκια ρίγανη φουντωτή φουντωτή στην πήλινη γλάστρα της, που σαν να με περίμενε για να μου προσφερθεί γενναιόδωρα;!

Σαν μελισσούλα  λοιπόν που την τραβούν τα χρώματα, μάζεψα όλα τα παραπάνω και έκανα ένα φαγητό μπουκιά και συχώριο, που λένε στο μικρό και μεγάλο χωριό. Μέχρι και τις φέτες λεμονιού φάγαμε, τέτοια ξινουτσικόπικρη γλύκα είχαν τα άτιμα, ψημένα μέσα στα θαλασσινά και τυρένια ζουμάκια που βγάλαν τα καλαμάρια μου. Ε, εντάξει ας μη συνεχίσω, θα μιλήσουν οι παρακάτω φωτογραφίες και σεις θα βγάλετε τα συμπεράσματα σας.

Υλικά ( 3 μερίδες)

  • 2 μεγάλα καλαμάρια 600-700 γρ.
  • 5-6 γαρίδες μεσαίο μέγεθος ή μεγάλες
  • 10 ντοματίνια
  • Μπαστουνάκια φέτας ( είχα και έβαλα καλαθάκι Λήμνου )
  • 1 γεμάτη, μεγάλη κ.σ. πικάντικο Δομοκού ή τυροκαυτερή
  • 2 λεμόνια ελληνικά από σπίτι ή κήπο
  • Φρέσκια (ή ξερή ρίγανη)
  • Ελαιόλαδο

20160309_0002

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω και πλένω καλά τα καλαμάρια, πλένω και τις γαρίδες.
  2. Αλείφω εσωτερικά τα καλαμάρια με το πικάντικο τυρί κρέμα, στο οποίο έχω βάλει και φύλλα φρέσκιας ρίγανης  και χώνω μέσα τους και 2-3 μπαστουνάκια από τη φέτα.
  3. Τα βάζω σε ταψάκι ή πυρεξάκι και γύρω γύρω βάζω τα ντοματίνια, τις γαρίδες και το ένα λεμόνι καλά πλυμένο και κομμένο στα 4.
  4. Περιχύνω το φαγητό με το χυμό από το δεύτερο λεμόνι και μπόλικο ελαιόλαδο.
  5. Ψήνω στον αέρα σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο (καυτό) το φαγητό στους 220 βαθμούς περίπου για 20-30 λεπτά. Όχι παραπάνω.
  6. Προαιρετικά, ( αλλά σας το προτείνω θερμά) επειδή το φαγητό θα βγάλει αρκετά ζουμιά, παρ΄ότι δεν έβαλα καθόλου νερό, βγάζουν όμως όλα τα υλικά, ένα μέρος από το ζουμί το έδεσα με κορν φλάουρ σε πηχτή σάλτσα που ταίριαξε υπέροχα με τα θαλασσινά. Και ειλικρινά έφαγα και τις ψημένες 2 φέτες του λεμονιού που είχα μέσα. Στο φαγητό δεν έβαλα ούτε αλάτι, ούτε πιπέρι. Τα λεμόνια, το πικάντικο τυρί και η φέτα έκαναν πολύ καλή δουλειά.

20160309_0006 20160309_0011 20160309_0013 20160309_0016 20160309_0017

Καλή σας επιτυχία

Comments

One response to “Καλαμάρια γεμιστά πικάντικα”

  1. fotini ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ

    σ ευχαριστώ πολύ

Leave a Reply to fotini ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *