Γίγαντες με φιλέτο μπουτάκια κοτόπουλου

Άλλος ένας υπέροχος γευστικός συνδυασμός για τους αγαπημένους γίγαντες με κοτόπουλο. Μόνο που αυτή τη φορά το κοτόπουλο είναι φιλέτο από μπουτάκια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και το σπουδαιότερο μαριναρισμένα για αρκετές ώρες. Στο φαγητό αυτό, μαζί με όλα τα άλλα μπαχαρικά, έβαλα για πρώτη φορά και σπόρους κάρδαμου και έμεινα απόλυτα ευχαριστημένη. Και όπως λέμε… μια δοκιμή θα σας πείσει.

Υλικά ( 4-5 μερίδες )

  • 300 γρ. γίγαντες
  • 800 γρ. μπουτάκια κοτόπουλο φιλέτο
  • 200 γρ. τοματίνια κονσέρβα στη σάλτσα τους
  • 2 καρότα
  • Αρκετές σκελίδες σκόρδου
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά, γλυκιά πάπρικα
  • 6 σπόρους κάρδαμου, δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό

Εκτέλεση

  • Ως συνήθως από το προηγούμενο βράδυ, βάζω τους γίγαντες σε λεκάνη με κρύο νερό για να μαλακώσουν.
  • Πρωί πρωί κόβω σε μεγάλα κομμάτια τα φιλέτα του κοτόπουλου, τα βάζω σε ένα ευρύχωρο μπολ για να τα μαρινάρω. Τους ρίχνω αρκετό ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα, κουρκουμά και οπωσδήποτε τους σπόρους κάρδαμου. Ανακατεύω καλά, κάνω αυτό που λέμε μασάζ στο κοτόπουλο, σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο.Εδώ να σημειώσω ότι το μαρινάρισμα έχει μεγάλη σημασία και καταπληκτικό γευστικό αποτέλεσμα στο φαγητό. Μην το παραμελήσετε. Ακόμα και από το βράδυ μπορεί να γίνει.
  • Προς το μεσημέρι, βάζω τους μουλιασμένους γίγαντες να βράσουν για 50-60 λεπτά.
  • Είκοσι λεπτά πριν τους κατεβάσω απ’ τη φωτιά, βγάζω και το μπολ με το κοτόπουλο απ’ το ψυγείο, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ψιλοκόβω τις σκελίδες σκόρδου, αφού έχω αφαιρέσει τις φύτρες τους και τις ρίχνω μαζί με τα ψιλοκομμένα τοματίνια στο ταψί μου. Προσθέτω τους γίγαντες, τους οποίους έχω μεν σουρώσει αλλά έχω αφήσει λίγο απ’ το καυτό τους νερό. Προσθέτω και ένα περίπου ποτήρι ζεστό νερό. Τακτοποιώ ανάμεσα στους γίγαντες, τα κομμένα σε ροδέλες καρότα και τα μαριναρισμένα φιλέτα. Περιχύνω με αρκετό ελαιόλαδο και πασπαλίζω με ρίγανη.
  • Βάζω το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήνω στον αέρα, στους 200 βαθμούς, περίπου για μια ώρα. Το φαγητό μελώνει και γίνεται γλύκισμα. Στη διάρκεια του ψησίματος φροντίζω να υπάρχουν υγρά μέσα στο ταψί.
  • Κλείνω το φούρνο μου, αφήνω άλλα δέκα λεπτά το ταψί μέσα και όταν το βγάλω προσθέτω έξτρα λίγο ελαιόλαδο.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *