Φάβα με καρότα και κρεμμύδι

Η τέχνη θέλει μάστορη κι η φάβα θέλει λάδι…

Έχοντας στο νου μου αυτήν την παλιά  και κυριολεκτική παροιμία, μπήκα στην κουζίνα μου για να φτιάξω, μετά από καιρό είναι αλήθεια, μια φάβα κλασσική με την οποία θα συνόδευα  ψητά ψάρια. Έλα όμως που ανοίγοντας το ψυγείο και βλέποντας τα καρότα,  μου ήρθε μαγειρική φλασιά και αστραπιαία και τελείως αποφασιστικά άρπαξα τρία καροτάκια με σκοπό να μπουν και αυτά μαζί με τη φάβα και το κρεμμύδι στην κατσαρόλα που είχα ετοιμάσει.

Αφού λοιπόν έκανα τη σχετική προετοιμασία, την οποία και θα δείτε βεβαίως στη συνέχεια, έβαλα όλα τα υλικά μου να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία, τα ανακάτεψα με μπόλικο έξτρα παρθένο λαδάκι, κατευθείαν από εγγυημένο ελαιοτριβείο και στη συνέχεια τα πολτοποίησα, παίρνοντας αυτόν τον υπέροχο χρυσαφένιο χυλό, θρεπτικό και κυρίως απολαυστικό συνοδευτικό πολλών φαγητών.

20141202_0024_crop

Έτσι για την ιστορία, να αναφέρω ότι η γνωστή μας φάβα γίνεται από ένα ειδικό όσπριο το λαθούρι, μιας και η φάβα αυτή καθ εαυτή δεν είναι όσπριο, αλλά η ονομασία  του τρόπου παρασκευής του. Δηλαδή η πολτοποίηση μαγειρεμένων οσπρίων και η ανάμειξή τους με λάδι και λεμόνι, σαν βασική συνταγή.
Φάβα μπορούμε να μαγειρέψουμε επίσης με ξερά μπιζέλια ή κουκιά. Όπως και να έχει πάντως είναι ένα πιάτο που τις περισσότερες φορές παραγγέλνεται στις ταβερνούλες από τους καλοφαγάδες πελάτες.

 Υλικά (για 6 άτομα)

  • 1/4 φάβα
  • 1 κρεμμύδι
  • 2-3 καρότα
  • Ελαιόλαδο, έξτρα παρθένο, μισό φλιτζάνι
  • 1 λεμόνι
  • Αλάτι
  • 1 κ.γ. γεμάτο πάπρικα καπνιστή

20141202_0005

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω και πλένω τη φάβα.
  2. Τη βάζω σε κατσαρόλα με αρκετό νερό για να βράσει.
  3. Εντωμεταξύ καθαρίζω και κόβω σε χοντρά κυβάκια  το κρεμμύδι και τα καρότα.
  4. Μόλις αρχίσει το βράσιμο της φάβας, δημιουργείτε  αφρός που πρέπει να αφαιρεθεί με τρυπητή κουτάλα.
  5. Την ξαφρίζω, προσθέτω τα κυβάκια κρεμμυδιού και καρότων,  χαμηλώνω τη θερμοκρασία και  ανακατεύω καλά.
  6. Τη βράζω περίπου 45 λεπτά ή ώσπου να απορροφήσει το νερό και να μαλακώσει.
  7. Προσθέτω  το αλάτι και 1 κ.γ.  γεμάτο πάπρικα καπνιστή
  8. Τέλος προσθέτω σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το χυμό από ένα λεμόνι. Ανακατεύω καλά και την πολτοποιώ με τη ράβδο πολτοποίησης.

20141202_0007 20141202_0011 20141202_0014

Tips

  • Η φάβα σερβίρεται ζεστή ή κρύα.
  • Διατηρείται στο ψυγείο σε αεροστεγές σκεύος για αρκετές μέρες. Λίγο πριν το σερβίρισμα, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.

Καλή επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *