Το κλασικό αρνάκι με πατάτες στο φούρνο, παίρνει άλλη γευστική διάσταση όταν γίνεται και προσφέρεται από τη φίλη Γκέλυ, την ημέρα του Πάσχα. Η πρόσκληση, των πάνω από τρεις δεκαετίες αγαπημένων μας φίλων, να περάσουμε μαζί τις ημέρες του Πάσχα, γίνηκε με χαρά αποδεχτή και έτσι βρεθήκαμε για άλλη μια φορά στο φιλόξενο και ενδιαφέρον εξοχικό σπιτικό τους. Τοπίο, περιβάλλοντας χώρος, σπίτι και φιλοξενία, μαζί με την καλή παρέα και τα τραταρίσματα της οικοδέσποινας, μοναδική στην παραδοσιακή κουζίνα και του οικοδεσπότη Γιώργου, μας άφησαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων.
Το φαγητό της Ανάστασης δεν κατάφερα να το αποτυπώσω με τη μηχανή μου. Δεν έχασα όμως την ευκαιρία να φωτογραφίσω το λαμπριάτικο γλύκισμα αρνάκι, πριν το φούρνισμα και λίγο πριν το σερβίρισμα στον μαγευτικό εξωτερικό χώρο του σπιτιού, όπου στρώθηκαν τέσσερα παλιά τραπεζάκια καφενείου για τους έξι φίλους που ξαναβρεθήκαμε μετά από κάποιους μήνες. Στην παρέα και ο Βαλεντίνο, το μικρόσωμο και παιχνιδιάρικο Yorkshire της Λένας και του Στάθη, που μας ξετρέλανε με τα σκέρτσα και τα καμώματα του.
Ευλογημένες ανοιξιάτικες μέρες, όπου σμίγουν φίλοι και οικογένειες, ανανεώνουν σιωπηλά τους δεσμούς και πορεύονται στην καθημερινότητα μέχρι τις επόμενες συναντήσεις, που ευτυχώς εμείς οι Έλληνες τις έχουμε εύκολες και ακόμα τακτικές, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις αναποδιές των καιρών.
Υλικά (για 6 άτομα)
- Αρνάκι περίπου 3 κιλά, κατά προτίμηση μπούτι με παϊδάκια
- Πατάτες 3 κιλά
- 2 λεμόνια
- Φρέσκια ρίγανη και δενδρολίβανο
- Σκόρδο
- Ελαιόλαδο
- Αλατοπίπερο
Εκτέλεση
- Πλένουμε και στεγνώνουμε ελαφρώς το αρνάκι.
- Καθαρίζουμε αρκετές σκελίδες σκόρδου και τις χώνουμε σε διάφορα σημεία του κρέατος. Λαδώνουμε ελαφρώς το κρέας, ρίχνουμε το χυμό από τα 2 λεμόνια, το αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε στο ταψί που θα το ψήσουμε, ώσπου να καθαρίσουμε τις πατάτες.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μέτριες σε μέγεθος πατάτες στα δύο. Τις τοποθετούμε γύρω από το αρνάκι, ρίχνουμε περίπου 2 ποτήρια νερό, ρίχνουμε μπόλικα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης και δενδρολίβανου και βάζουμε το ταψί σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς, για να ψηθεί το φαγητό μας, περίπου 2 – 2 1/2 ώρες, ανάλογα με το φούρνο.
- Ενδιάμεσα του ψησίματος, γυρίζουμε το αρνάκι και από την άλλη πλευρά, καθώς επίσης και τις πατάτες. Το αφήνουμε να ροδίσει και να πιει τα περίσσια υγρά του. Το κρέας και οι πατάτες πρέπει να ροδοκοκκινίσουν και να μελώσουν τα υγρά που θα βγουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply