• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Ζυμαρικά 1

Το παστίτσιο της Κούλας

By Dimitra Cherouvim · On 17/06/2014

Το Food Collection για σήμερα αλλάζει πάγκο εργασίας, αλλάζει γειτονιά, αλλάζει ελαφρώς το στυλ του.  Δε θα μπορούσε όμως να γίνει διαφορετικά,  μιας και η συνταγή που θα δούμε πιο κάτω είναι το σήμα κατατεθέν της αγαπημένης παιδικής μου φίλης, της αγαπημένης συμμαθήτριας, της αδελφής που δεν έχω.  Είναι το παστίτσιο της Κούλας! Παστίτσιο φτιάχνω και γω, όμως η μαεστρία, το χέρι, και η τεχνική της φίλης μου είναι όλα αξεπέραστα.
Pasta-ArtΣτις γιορτές που μαζεύεται το πολυπληθές σόι της στην τραπεζαρία της, ότι και να υπάρχει στο τραπέζι, το παστίτσιο είναι αυτό που θα προετοιμάσει τους πάντες για τα μεγάλα τσιμπούσια που κάνει αυτή η νοικοκυρά και δραστήρια γυναίκα.

Το παστίτσιο σαν είδος φαγητού ίσως φαίνεται πολύπλοκο και κουραστικό, μιας και έχει τρεις διαφορετικές φάσεις μαγειρικής, τα αποτελέσματα της οποίας στο τέλος θα σμίξουν στο ταψί για να ψηθούν και να έχουμε το γνωστό αποτέλεσμα. Όμως αν κάποιος το οργανώσει  σωστά,  δε χρειάζεται περισσότερη ώρα απ ότι κάποιο άλλο  συνηθισμένο φαγητό.
Σίγουρα το κάπως πιο δύσκολο σημείο του είναι η μπεσαμέλ. Όμως και αυτή με λίγη περισσότερη προσοχή, θα έχει τέλειο αποτέλεσμα.

Θρεπτικό, νόστιμο και κυρίως αγαπητό λόγω των υλικών του, είναι πάντα ευπρόσδεκτο απ την οικογένεια και τους φίλους, που  το τιμούν ιδιαιτέρως.
Χαρακτηριστικό ελληνικό φαγητό, γνωστό και στους ξένους που επισκέπτονται τη χώρα μας, κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις και είναι περιζήτητο στα κλασσικά ελληνικά εστιατόρια.

Υλικά

  • 1/2 κιλό μακαρόνια Νο 2
  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 ντομάτες ώριμες
  • Φρυγανιά τριμμένη, περίπου 3/4 του φλυτζανιού τσαγιού
  • 1 ξύλο κανέλα, 2 μπαχάρια, 2 γαρύφαλλα
  • Αλάτι, μαύρο πιπέρι, γλυκιά πάπρικα

Υλικά για την μπεσαμέλ

  • 12 κ.σ. βούτυρο φυτίνη ή αραβοσιτέλαιο
  • 12 κ.σ. αλεύρι (ή όσο πάρει για να γίνει πηχτή η μπεσαμέλ)
  • 4 ποτήρια γάλα
  • 300 γρμ. πεκορίνο Αμφιλοχίας
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 αβγά,  μόνο τους κρόκους για τη μπεσαμέλ
  • Λίγο μοσχοκάρυδο

20140612_0006Εκτέλεση για τα μακαρόνια και τον κιμά

  1. Βράζω τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, περίπου 10-12 λεπτά απ την αρχική στιγμή βρασμού. Δεν πρέπει να βράσουν πολύ, μιας και θα μπουν και στο φούρνο. Να κρατάνε λίγο. Τα λαδώνω ή τα βουτυρώνω ελαφριά.
  2. Ταυτόχρονα, βάζω πρώτα τον κιμά στην κατσαρόλα, μετά το τριμμένο κρεμμύδι, λίγο βούτυρο ή λάδι, ελαφρώς τα σωτάρω και ρίχνω την ψιλοκομμένη ντομάτα, μαζί με λίγο νερό.
  3. Αλατίζω και ρίχνω όλα τα μπαχαρικά στον κιμά.
  4. Ο κιμάς πρέπει να βράσει περίπου  35-45 λεπτά.

Εκτέλεση για τη μπεσαμέλ

  1. Βάζω το βούτυρο ή το αραβοσιτέλαιο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί.
  2. Ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύω καλά, ώσπου το μείγμα να πήξει αρκετά.
  3. Μετά ρίχνω σιγά σιγά το γάλα και ανακατεύω γρήγορα με το σύρμα για να μη σβολιάσει.
  4. Μόλις αρχίζει να πήζει προσθέτω το αλατοπίπερο, κατεβάζω απ τη φωτιά και προσθέτω τους δύο κρόκους.
  5. Ανακατεύω καλά την πηχτή μπεσαμέλ και τελειώνω με το τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Στρώσιμο  του παστίτσιου

  1. Στρώνω την μισή ποσότητα της τριμμένης φρυγανιάς στο ταψί.
  2. Ανακατεύω τα μακαρόνια με τη μεγαλύτερη ποσότητα απ το τριμμένο πεκορίνο και προσθέτω τα δύο ασπράδια ελαφρώς χτυπημένα μέσα στα μακαρόνια.
  3. Βάζω προσεχτικά τη μισή ποσότητα απ τα μακαρόνια στο ταψί, πάνω απ τη φρυγανιά.
  4. Απλώνω όλο τον κιμά πάνω απ τα μακαρόνια.
  5. Προσθέτω τα υπόλοιπα μακαρόνια πάνω απ τον κιμά.
  6. Απλώνω την κρέμα μπεσαμέλ, ρίχνω από πάνω της το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και τέλος την τριμμένη φρυγανιά.
  7. Ραντίζω με λίγο λάδι, ή βούτυρο.
  8. Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, περίπου 40 λεπτά, ή ώσπου να ροδίσει.

20140612_0008 20140612_0015 20140612_0017 20140612_0022 20140612_0029 20140612_0035 20140612_0041Tips

  • Το παστίτσιο καλό είναι να τρώγεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου αφού βγει απ το φούρνο.
  • Την επομένη το ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί,  έτσι θα βγει πιο “ζωντανό”
  • Το κρεμμύδι και τις ντομάτες  ψιλοκόψαμε σε ένα πολύ εύχρηστο χειροκίνητο εργαλείο της Tupperware το ΙΖΥ ΤΣΟΠΕΡ, που μεταφέρεται εύκολα παντού και στις διακοπές σας, προς χρήση στην κουζίνα του εξοχικού
  • Τον κιμά βεβαίως μπορείτε να τον κάνετε όπως τον κάνετε και  στην κλασική συνταγή μακαρόνια με κιμά.

Καλή επιτυχία

 

 

 

αλεύριαραβοσιτέλαιογάλαγαρύφαλλοκανέλλακιμάςκρεμμύδιμακαρόνιμπαχάριντομάταπάπρικατυρίφρυγανιά
Share Tweet

You Might Also Like

  • Ζυμαρικά

    Λαζανάκι σάλτσα ντομάτας με ψητό σολομό

  • Ζυμαρικά

    Τσουχτή, η μακαρονάδα της Μάνης

  • Ζυμαρικά

    Πέννες μανιταροκρασοσκορδάτες

1 Comment

  • ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΗ says: 25/07/2014 at 1:15 pm

    σήμερα θέλω να κάνω όλα τα φαγητά σου!!!το παστήτσιο έχω καιρό να το κάνω.επίσης το αρνάκι γιουβέτσι!!με εμπνεύεις!!
    ευχαριστώ

    Reply
  • Leave a reply Cancel reply

    BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

    Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

    Κατηγορίες

    • Αβγά
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κέικ
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Ορεκτικά
    • Όσπρια
    • Παγωτά
    • Πατάτες
    • Πίτες
    • Ρύζια
    • Σαλάτες
    • Σούπες
    • Ψάρια
    ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Find us on Facebook

    • Ανά Κατηγορία
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Σχετικά

    Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License