Μουσακάς; Πες το κι’ έτσι

Πατάτες δεν έχει, μπεσαμέλ δεν έχει. Έχει όμως μελιτζάνες φλάσκες βεβαίως, κιμά βεβαίως  με τοματούλες πομαντόρι και μια άτυπη μπεσαμέλ – κρέμα γιαουρτιού με δυο αβγά και μπόλικο τυρί. Είναι ή δεν είναι μουσακάς λοιπόν; Ιδού το ερώτημα; Ας αφήσω λοιπόν τον τίτλο του σημερινού φαγητού με το ερωτηματικό, αλλά τη γεύση του με θαυμαστικό. Πολύ πιο ελαφρύς από τον αξεπέραστο, δε λέω, εθνικό μας τουριστικό μουσακά, αλλά βρε παιδί μου, αυτός που προτείνω, πολύ πρακτικός και γρήγορος για τη νέα νοικοκυρά που φοβάται τη μπεσαμέλ και δε θέλει τα τηγανισμένα βασικά υλικά, άσε που εδώ, δεν υπάρχουν και πατάτες.

Υλικά (για ένα ταψάκι 25Χ35)

  • 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • 800 γρ. κιμά
  • 500-600 γρ. τοματούλες πομαντόρια
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • Σκελίδες σκόρδου
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Μια τσιμπιά κύμινο

Υλικά για την κρέμα γιαουρτιού

  • 2 κεσεδάκια στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 αβγά
  • 1 φλ. τσ. τριμμένο ρεγκάτο ή ό,τι άλλο τυρί κατάλληλο έχετε
  • Μοσχοκάρυδο
  • Τριμμένη φρυγανιά για το τελικό πασπάλισμα του φαγητού

Εκτέλεση

  • Πλένω καλά και κόβω τις μελιτζάνες σε μακρόστενες φέτες. Τις ραντίζω με ελαιόλαδο, τις βάζω σε καλά λαδωμένο ταψάκι και τις ψήνω στις αντιστάσεις, στους 250 βαθμούς ώσπου να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

     

  • Ώσπου να ψηθούν οι μελιτζάνες ετοιμάζω τον κιμά, βάζοντας τα δυο κρεμμύδια και αρκετές σκελίδες σκόρδου να σοταριστούν σε ελάχιστο ελαιόλαδο. Ρίχνω τον κιμά, τα πολτοποιημένα ντοματίνια, αλάτι, πιπέρι, μια τσιμπιά κύμινο και λίγο ζεστό νερό. Αφήνω τον κιμά να σιγοβράσει γύρω στα 45 λεπτά, όχι λιγότερο. Εδώ να πω ότι δεν πρόσθεσα άλλο ελαιόλαδο στον κιμά.

     

  • Αφού ψηθούν οι μελιτζάνες (τις έψησα σε δύο δόσεις), στρώνω το ταψί μου το οποίο έχω επίσης λαδώσει καλά, τις μισές απ’ αυτές. Στρώνω από πάνω τους περίπου τον μισό κιμά και πασπαλίζω με τριμμένη φέτα.    Στρώνω και τις υπόλοιπες μελιτζάνες, πασπαλίζω πρώτα με τη φέτα και πάνω τους βάζω τον υπόλοιπο κιμά.

     

  • Σε ένα μπολ βάζω τα δυο γιαούρτια, τα δυο αβγά, το τριμμένο τυρί και αρκετό μοσχοκάρυδο. Ανακατεύω πολύ καλά και ρίχνω αυτό το μείγμα πάνω από τον κιμά. Πασπαλίζω με τριμμένη φρυγανιά η οποία ως γνωστόν βοηθάει στο να χρυσίσει πιο όμορφα η κρούστα του φαγητού.

     

  • Ψήνω το μουσακά (;) μου στις αντιστάσεις στους 220 βαθμούς για μισή ώρα και κατόπιν ανεβάζω τη θερμοκρασία και ψήνω άλλα δεκαπέντε περίπου λεπτά, ώσπου να χρυσίσει η κρέμα γιαουρτιού.

  • Αφήνω να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και κόβω μερίδες στο επιθυμητό μέγεθος.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *