Κρεατόσουπα λάπας με τραχανά

Ναι, ναι ξέρω, ούτε χειμώνα έχουμε ακόμα, ούτε χαμηλές θερμοκρασίες, ούτε χιόνια, ούτε τις βροχές που θα έπρεπε τέλος Νοέμβρη μήνα. Μιλάω βέβαια για τις πιο νότιες περιοχές της χώρας. Αλλά και πιο βόρεια να πάμε, άντε λίγοι βαθμοί πιο κάτω να επικρατούν. Περίεργες εποχές. Όμως μια ζεστή και γευστικότατη σούπα είναι πάντα καλοδεχούμενη. Την έφτιαξα προ ημερών με μεγάλη συννεφιά που άρμοζε οπτικά και θερμοσιακά στο εξωτερικό περιβάλλον. Και άξιζε τον κόπο και το χρόνο. Στα υπ’ όψιν για τις αληθινά κρύες μέρες που σίγουρα θα έρθουν στο τέλος αυτού του εφιαλτικού 2020.

Υλικά

  • 1.200 μοσχαρίσια λάπα κομμένη σε μεγάλους κύβους
  • 1/2 σελινόριζα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι΄,
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 1 κολοκυθάκι
  • 1 πατάτα
  • 1 αβγό
  • 1 λεμόνι
  • Τραχανά
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • Αλάτι
  • Καθόλου ελαιόλαδο ή όποια άλλη λιπαρή ουσία. Είναι αρκετή και πλούσια αυτή του κρέατος

Σχόλιο σχετικά με την επιλογή του κρέατος, τη λάπα δηλαδή. Η λάπα, η κοιλιά του ζώου, συνήθως δεν είναι για βραστό. Την επέλεξα όμως γιατί ήθελα μια λιπαρή σούπα, ιδανική για χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης όσα βρασμένα κομμάτια μου περισσέψουν, τα διατηρώ στο ψυγείο και τα χρησιμοποιώ για άλλες μαγειρικές παρασκευές. Όπως έκανα σήμερα που έφτιαξα μια γρήγορη σάλτσα ντομάτας, έριξα μέσα ένα κομμάτι ψιλοκομμένη λάπα, πήρε δυο βράσεις και μετά έριξα λίγο κριθαράκι μόνο για δυο μερίδες. Το αποτέλεσμα γρήγορο και γευστικότατο.

Εκτέλεση

  • Πλένω το κρέας και βάζω το μισό σε νερό σε μεγάλη κατσαρόλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαχυθούν τα γευστικά συστατικά του κρέατος στο κρύο νερό και να γίνει η σούπα μου πιο πλούσια. Αφού πάρει το νερό μια βράση, αφαιρώ με το κουτάλι τους αφρούς. Καθαρίζει καλά το νερό απ’ τους αφρούς και τότε ρίχνω τα υπόλοιπα κομμάτια της λάπας. Το κρέας σφίγγει και κρατάει μέσα του όλη τη γλύκα του. Αφαιρώ πάλι τους αφρούς, χαμηλώνω τη θερμοκρασία και αφήνω να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία ώσπου να μαλακώσει. Οπωσδήποτε δυο ώρες.
  • Καθαρίζω τα λαχανικά μου και τα κόβω σε μεγάλα κομμάτια.

  • Τα ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα με το κρέας. Σε περίπτωση που το νερό έχει λιγοστέψει, προσθέτω ζεστό νερό.

  • Αφήνω να γίνουν και τα λαχανικά και τα αφαιρώ μαζί με το κρέας απ’ την κατσαρόλα.

  • Ρίχνω στο ζουμί του κρέατος τραχανά μαζί με τον κουρκουμά.

  • Μόλις γίνει και ο τραχανάς, φτιάχνω ένα κλασικό αβγολέμονο και το ενσωματώνω στη σούπα μου.

  • Σερβίρω τη σούπα ζεστή και την πασπαλίζω με πάπρικα γλυκιά ή ακόμα για πιο χειμωνιάτικη γεύση με καυτερή ή καπνιστή πάπρικα. Βάλσαμο!

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *