• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Όσπρια 0

Χάντρες φρέσκες λαδερές

By Dimitra Cherouvim · On 14/10/2016

Τρίτη, ημέρα λαϊκής, βροχερή ημέρα λαϊκής και θυμήθηκα. Ο μεγάλος Π. Τέτσης τίμησε με τον χρωστήρα του τις λαϊκές και τους ανθρώπους της. Όργιο χρωμάτων στους πίνακες (still life), όργιο χρωμάτων στους αληθινούς πάγκους των παραγωγών. Χαίρεσαι και απολαμβάνεις κι ας βρέχει. Και λοιπόν;! Οι τέντες και οι μεγάλες ομπρέλες προφυλάσσουν φρούτα και λαχανικά, παραγωγούς και κόσμο. Η ποικιλία, τα χρώματα σε προκαλούν. Φρέσκα όλα, γυαλιστερά και λαμπερά. Το μάτι πέφτει στις χάντρες, δεν διστάζεις, τις παίρνεις και ώσπου να φτάσουν στην κουζίνα, έχουν ήδη μαγειρευτεί, νοερά. Μυρίζεις, γεύεσαι τη γλύκα, το μέλωμα αυτού του μοναδικού αμυλούχου καρπού. Μια υποτιμημένη υπερτροφή. Ας της δώσουμε την αξία που της πρέπει. Φρέσκα ή ξερά φασόλια στο τραπέζι, οφείλουμε να έχουν την πρέπουσα θέση, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά.

20160625_0020

Υλικά (4 μερίδες)

  • 1 κιλό χάντρες φρέσκες ( με το καθάρισμα μείνανε 1/2 κιλό)
  • 1 πράσο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 5-6 ντοματάκια πομαντόρο
  • 2 μεγάλα καρότα
  • Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • Μαϊντανό, δυόσμο οπωσδήποτε
  • Αλατοπίπερο
  • Μια καλή τσιμπιά ζάχαρη
  • Ζωμό από κοτόπουλο (προαιρετικά)

20161013_0001

Εκτέλεση

  1. Βγάζω τις χάντρες απ’ τους λοβούς και τις αφήνω στην άκρη.
  2. Καθαρίζω και κόβω σε κυβάκια, το κρεμμύδι, το πράσο, τα καρότα και τις ντομάτες.
  3. Σε μια πλατιά κατσαρόλα, ρίχνω το κρεμμύδι, το πράσο και τα καρότα με αρκετό ελαιόλαδο και τα σοτάρω ελαφρά.
  4. Προσθέτω τις χάντρες, σοτάρω  σε δυνατή φωτιά, ρίχνω τις ντομάτες, ανακατεύω καλά, προσθέτω 2 ποτήρια νερό ή το ζωμό κοτόπουλο και κλείνω την κατσαρόλα.
  5. Χαμηλώνω πολύ τη φωτιά και σιγοβράζω το φαγητό ώσπου να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσουν οι χάντρες. Περίπου 50 με 60 λεπτά.
  6. Λίγο πριν κλείσω τη φωτιά, προσθέτω το αλατοπίπερο, τη ζάχαρη, ψιλοκομμένο μαϊντανό και μπόλικο δυόσμο. Αυτά θα δώσουν ένα άρωμα καλοκαιριού.
  7. Σερβίρω σε θερμοκρασία δωματίου με παξιμάδια χαρουπιού. Προαιρετικά προσθέτω έξτρα ωμό ελαιόλαδο στα πιάτα και σε όποιον το θέλει.

20161013_0004     20161013_0006

20161013_0007     20161013_0010

20161013_0013

20161013_0017

20161013_0021

Καλή σας επιτυχία

αλάτιδυόσμοςελαιόλαδοζάχαρηκρεμμύδιμαϊντανόςντομάταπιπέριπράσοχάντρα
Share Tweet

Dimitra Cherouvim

You Might Also Like

  • Όσπρια

    Γίγαντες τηγανητοί

  • Ορεκτικά

    Φασόλια πουρές (πιάζ)

  • Κοτόπουλο

    Γίγαντες με φιλέτο μπουτάκια κοτόπουλου

No Comments

Leave a reply Cancel reply

BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

Κατηγορίες

  • Αβγά
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Γλυκά
  • Γλυκά Κουταλιού
  • Ζαρζαβατικά
  • Ζυμαρικά
  • Ζύμες
  • Θαλασσινά
  • Κέικ
  • Κιμάς
  • Κοτόπουλο
  • Κρέατα
  • Κρέμες
  • Μαρμελάδες
  • Ορεκτικά
  • Όσπρια
  • Παγωτά
  • Πατάτες
  • Πίτες
  • Ρύζια
  • Σαλάτες
  • Σούπες
  • Ψάρια
ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Find us on Facebook

  • Ανά Κατηγορία
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Σχετικά

Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License