Χοιρινό με κυδώνια

Γλυκός ο καιρός, φθινοπωρινό, πρωινό μπάνιο στην πανέμορφη ήρεμη και έρημη παραλία της Χιλιαδούς με τους χαρακτηριστικούς, πελώριους βράχους της, να κάθονται σαν πούπουλα πάνω στη γαλάζια θάλασσα.

Μεσημεράκι πια, μας έχει ανοίξει η όρεξη και ανηφορίζουμε προς τους Στρόπωνες, το κοντινό χωριό. Η ταβέρνα που συνήθως πηγαίνουμε κλειστή. Αναποφάσιστοι στο τι θα κάνουμε, αν θα μείνουμε ή θα οδεύσουμε προς Χαλκίδα, φέρνουμε ένα γύρω την πλατεία και αποφασίζουμε να μπούμε στο  καφενομπακαλοταβερνείο το μόνο ανοιχτό μαγαζί για φαγητό που βρίσκουμε στο χωριό.
Για σιγουριά ρωτάμε τι υπάρχει στην κουζίνα και καθόμαστε. Διαλέγουμε ένα τραπεζάκι με φόντο τα μπακαλικά είδη του μαγαζιού, δίνουμε την απλή παραγγελία μας και σχολιάζουμε τον περιποιημένο και φωτεινό χώρο. Τότε είναι που βλέπω και πέντε έξι καφάσια με είδη μαναβικής δίπλα σε μια πόρτα. Το ένα με πατάτες, το άλλο με λάχανα, με λεμόνια, με κάποια χόρτα και με κυδώνια. Μου φαντάζουν κάπως ετερόκλητα είδη μαναβικής και ρωτώ τον ιδιοκτήτη πως και έτσι;
“Δικά μας είναι όλα”, απαντά, “από κάποια χωράφια που έχουμε και τα φροντίζει η μάνα μου. Να κοίτα και τα γλυκά στα βαζάκια, αυτή τα φτιάχνει”.
Ρίχνω μια ματιά στο μακρόστενο ψυγείο του και πράγματι βλέπω μια στρατιά βαζάκια με γλυκά κουταλιού πάνω του. Και κυδώνι και κεράσι απ’ τα δέντρα τους. Και μόνο που τα βλέπω και μόνο που σκέφτομαι ότι είναι από σπίτι και νοικοκυρά και όχι από εργαστήριο, μου έρχεται η γλύκα στο στόμα. Έρχεται και η παραγγελία μας, έρχεται μετά και το καθιερωμένο γιαούρτι σε πελώριο πιάτο σιροπιασμένο με κυδώνι και με κεράσι και βεβαίως δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη. Στον τελικό λογαριασμό μας μπήκαν και δυο βαζάκια και ένα πελώριο γευστικότατο λάχανο και μερικά κυδώνια. Κάποια απ’ τα οποία τα έκανα μια γρήγορη και εύκολη μαρμελάδα και κάποια με κρέας, για την ακρίβεια με μπούτι χοιρινό. Αυτή τη συνταγή είναι που σας παρουσιάζω και πιο κάτω.

Υλικά

  • 1.500 γρ. χοιρινό μπούτι σε μερίδες
  • 2 μεγάλα κυδώνια
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 1 κ.σ. μαρμελάδα κυδώνι (προαιρετικά)
  • Ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κόκκινο πιπέρι σε κόκκους
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • Μερικά μοσχοκάρφια

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω και πολτοποιώ τα κρεμμύδια στο μίνι πίμερ. Το σοτάρω με αρκετό ελαιόλαδο και προσθέτω το χοιρινό κομμένο σε μεγάλους κύβους. Σοτάρω καλά και σβήνω με το κονιάκ. Σκεπάζω το κρέας με ζεστό νερό, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να γίνει ώσπου να μαλακώσει. Προς το τέλος προσθέτω την μαρμελάδα και αλατοπιπερώνω.

  • Λίγο πριν γίνει το κρέας καθαρίζω και κόβω κυδωνάτα τα κυδώνια.

  • Τα τακτοποιώ ανάμεσα στο κρέας.

  • Προσθέτω τα μπαχαρικά και πασπαλίζω με τον κουρκουμά για καλύτερο χρώμα. Ανακινώ καλά την κατσαρόλα, κλείνω το καπάκι και αφήνω να γίνουν και τα κυδώνια, πέντε με έξι λεπτά και τα κυδώνια είναι έτοιμα. Επειδή υπήρχαν αρκετά υγρά στην κατσαρόλα, τα έδεσα κλασικά με καλή κουταλιά της σούπας αλεύρι και έτσι είχα μια εκπληκτική σάλτσα που συνόδευσε τέλεια το φαγητό μου.

Καλή σας επιτυχία

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *