Τραχανοκολοκυθόπιτα (από τη Μαρία Κ.)

Θυμάσαι την κολοκυθόπιτα με κρέμα γιαουρτιού που έφτιαξα προ ημερών; Αυτήν καλέ, με την κίτρινη κολοκύθα της Μαρίας, απ’ το Αλποχώρι, το όμορφο ορεινό χωριό του Θύμιου του λιανού, που έχει μπατζανάκι το Σπύρο και ξάδελφο τον Παναγιώτη της Χαρούλας, της μυτόγκας της μορφονιάς. Ναι, ναι, πρωτοξάδελφο τον Παναγιώτη, όχι το Μάκη του Σταύρου, αυτός είναι δεύτερος και ούτε που μιλιούνται βρε παιδί μου. Στο γάμο του πήγαμε το σόι, έτσι για το θέαθήναι, να μην έχουν να λένε οι γειτόνοι, όχι μπας και δεν το ξέρουν, αλλά να, για τα μάτια βρε παιδί μου. Μα για μια κότα να μη μιλιούνται τα ξαδέλφια; Όχι καλέ την κότα την αδελφή του, άστην αυτήν, για αληθινή κότα σου μιλάω, του Μάκη που μπήκε στο μπαξέ του Θύμιου και έφαγε όλη τη σπορά. Άστα, δράματα με την καφετιά την κότα που έφερε μαζί της και τα κοτόπουλα, από κοντά και τα πετηνάρια. Και ώσπου να προκάμει ο Θύμιος να διώξει τα πτηνά, πάνε τα σβαρναρίσματα, πάνε τα χώματα, πάν οι σπόροι, παν’ κ’ οι κόποι.

Μα τι έλεγα η δόλια και ξεστράτισα; Α, ναι καλέ, για την πίτα, την κολοκυθόπιτα, απ’ τις κολοκύθες  του κήπου τους που μας μοιράζει η Μαρία η ανοιχτοχέρα κάθε χρόνο και τις φτιάχνουμε ό,τι τραβά η ψυχούλα μας. Και σούπες και πίτες και έτσι μούρχεται ό,τι περίσεψε απ’ την τρίκιλη να την φτιάξω μαρμελάδα. Θα δούμε τα κέφια, το χρόνο και τη ζάχαρη που υπάρχει στο ντουλάπι. Προς το παρόν, άλλη μια πίτα σε συνταγή παραλλαγή της Μαρίας, μιας και… κολοκύθες να δουν τα μάτια σου.

Μαράκι μου, σ’ ευχαριστώ θερμά. Και το Θύμιο μας βεβαίως βεβαίως.

Υλικά 

  • 1 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • 3 φλ.τσ.κολοκύθα τριμμένη – χωρίς να την στύψω
  • 2 φλ.τσ. τραχανά – είχα και έβαλα ξινό
  • 4 φλ.τσ. νερό
  • 3 αβγά
  • 250 γρ. φέτα πικάντικη
  • 100-150 γρ. κίτρινα τυριά
  • Μαϊντανό – άνηθο
  • Λίγο μαύρο πιπέρι, καθόλου αλάτι

Εκτέλεση

  • Σε μια βαθιά λεκάνη βάζω το ελαιόλαδο και τον τραχανά. Ανακατεύω καλά.
  • Τρίβω την κολοκύθα και ψιλοκόβω τα μυρωδικά.

  • Βάζω την τριμμένη κολοκύθα, τα μυρωδικά και τα τυριά στη λεκάνη με τον τραχανά.

  • Ανακατεύω καλά.

  • Χτυπάω τα 3 αβγά με το νερό, πασπαλίζω με πιπέρι μαύρο και τα ρίχνω στη λεκάνη με όλα τα υλικά. Ρίχνω το περιεχόμενο της λεκάνης σε καλά λαδωμένο ταψί.

  • Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς. Ψήνω άλλα 10 λεπτά στους 220 στον αέρα, για να πάρει χρώμα η πίτα.

  • Τη βγάζω απ’ το φούρνο, αφήνω να πέσει η θερμοκρασία της, την κόβω και σερβίρω.
    Ιδανική για παιδιά.

Καλή σας επιτυχία

 

 

Comments

One response to “Τραχανοκολοκυθόπιτα (από τη Μαρία Κ.)”

  1. ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ

    πεντανόστιμο !!! μπράβο σου ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *