Τυρόψωμο με καλαμποκάλευρο

20150831_0073Είχα βγάλει που λες τα αλεύρια μου, τη φρέσκια μαγιά, το αλατάκι, το ελαιόλαδο,  την από χρόνια ταλαιπωρημένη γυάλινη λεκάνη μου, σ΄αυτήν που πλάθω κουλουράκια και άλλα καλούδια, τα είχα τακτοποιήσει όμορφα και καλά στον πάγκο της κουζίνας, ήτανε βλέπεις και καιρός να φτιάξω τα ψωμάκια της εβδομάδας, όταν το μάτι μου έπεσε στην πλαϊνή πλευρά του κίτρινου πακέτου που περιείχε  το καλαμποκάλευρο.
“Τυρόψωμο με καλαμποκάλευρο” ,έγραφε η συνταγή στο πακέτο.   “Τυρόψωμο με καλαμποκάλευρο“, ψιθύρισα εγώ, ενώ το μυαλό μου έπαιρνε στην κυριολεξία μαγειρικές στροφές για τις επόμενες κινήσεις μου.
Αυτό είναι” σκέφτηκα, ενώ ταυτόχρονα άνοιγα το ψυγείο για να βεβαιωθώ ότι είχα αρκετή και καλή φέτα για το ψωμί που ετοιμαζόμουνα να ζυμώσω τελικά, αντί για τα νόστιμα και καθιερωμένα ψωμάκια μου.
Είχα πολύ καιρό να το φτιάξω και δεν θυμάμαι αν το είχα φτιάξει ποτέ με καλαμποκάλευρο. Έτσι λοιπόν και χωρίς να αλλάξω ουσιαστικά το σκοπό μου, τα ψωμάκια δηλαδή, τα παρέκαμψα ελαφρώς, πρόσθεσα την τριμμένη φετούλα, πρόσθεσα και αρκετή ρίγανη, ακολούθησα  πιστά τη συνταγή και το τελικό αποτέλεσμα… ένα θεσπέσιο, γευστικότατο, τραγανό τυροψωμάκι που το απολαύσαμε οικογενειακώς στη βραδινή μας ταρατσάτη και υπό το φως της (full corn moon) πανσελήνου, συγκέντρωση.

Το αποψινό φεγγάρι λοιπόν, σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή της φθινοπωρινής περιόδου. Έχει πάρει το όνομα του από τους Αμερικάνους ιθαγενείς που έδιναν διαφορετικά ονόματα στην πανσέληνο κάθε μήνα για να μπορούν να αντιλαμβάνονται την πάροδο των εποχών και να τις συνδυάζουν με τα σημαντικά γεγονότα.Έτσι, το🌽 «Full Corn Moon»🌽 του Σεπτέμβρη, αναφέρεται στη συγκομιδή και στο αλώνισμα του καλαμποκιού🌽,

Υλικά

  • 200 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 250 γρ. λευκό αλεύρι (είχα σκληρό, έβαλα σκληρό)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (προτίμησα να βάλω τη φρέσκια που είχα)
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 ποτ.κρασιού ελαιόλαδο
  • 200 γρ. φέτα τριμμένη στο χέρι (χρησιμοποίησα καλαθάκι Λήμνου)
  • Λίγη ρίγανη (προαιρετικά) που δίνει τόνο στο ψωμί
  • Νεράκι ζεστό

20150830_0006

Εκτέλεση

  1. Βάζω στη λεκάνη για το ζύμωμα τα δύο αλεύρια, το αλατάκι και τα ανακατεύω καλά ώστε να αναμειχθούν σωστά.
  2. Σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό διαλύω τη μαγιά με ένα πιρούνι.
  3. Ανοίγω ένα λακάκι στα αλεύρια, ρίχνω το λάδι και το νερό με τη διαλυμένη μαγιά. Στην αρχή δουλεύω με το πιρούνι, στριφογυρίζοντας το έτσι ώστε τα υγρά να αρχίσουν να απορροφούν τα αλεύρια.

20150830_0007 20150830_0010

  1. Σιγά σιγά αρχίζω να προσθέτω χλιαρό νερό, τόσο όσο να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη, που να μην κολλά στα χέρια και κυρίως να μην είναι σκληρή.
  2. Αφού λοιπόν πλάσω τη ζύμη μου, ανοίγω στο κέντρο της ένα λακάκι, ρίχνω εκεί τα 200 γρ. τριμμένης φέτας, 1 κ.σ. ξηρή ρίγανη και ξαναπλάθω καλά, ώστε να ενσωματωθούν πια όλα τα υλικά σε μια νέα και τελική ζύμη.

20150830_0012

  1. Παίρνω ένα ταψάκι αλουμινένιο, από αυτά που έχουμε όλες στις κουζίνες μας, 22 εκ. στρώνω μια λαδόκολλα, την αλείφω με ελαιόλαδο και στρώνω πάνω της τη ζύμη μου. Χαράσσω ελαφρώς και  ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο.

20150830_0013 20150830_0019

  1. Αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει περίπου 30 λεπτά, το τυρόψωμο δε χρειάζεται να φουσκώσει και πολύ, και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 55 λεπτά, που θα δω να ροδίζει το τυρόψωμο.

20150830_0021

20150830_0026

Καλή σας επιτυχία


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *