Τάρτα λεμονιού (για τον J. S. Bach)

Τα χέρια στο αλεύρι και το κεφάλι στ’ άστρα. Από τέτοιο ζυμωτήρι ξεπήδησε ο Γιόχαν-Σεμπάστιαν Μπαχ, εικοστός τέταρτος στη σειρά, μιας μοναδικής γενιάς μουσικών. Ο Φάιτ, ο πρώτος γνωστός Μπαχ, ήταν αρτοποιός αλλά πολύ διαφορετικός από τους συντεχνίτες του. Ζύμωνε μετά μουσικής και άλεθε το σιτάρι στο ρυθμό του λαούτου, όπως μαθαίνουμε από τον τρισέγγονό του Γιόχαν-Σεμπάστιαν που καταπιάνεται με τη συγγραφή της οικογενειακής γενεαλογίας.

Ο ίδιος εκτιμά το καλό φαγητό και χαίρεται τα προς τιμήν του γεύματα. Σαλάτα με ζεστά σπαράγγια, ψάρι με βούτυρο αντζούγιας, κεράσια και λεμόνια, όλα ετούτα τα είχε γευτεί ο Γιόχαν-Σεμπάστιαν. Ακόμη και τις πατάτες, που στην εποχή του δεν είχαν ακόμα κατακτήσει τη Γαλλία, αλλά και τον καφέ που είχε κατακτήσει τη Γερμανία, όλα τα είχε δοκιμάσει. Ο Μπαχ λατρεύει τον καφέ και πίνει κάθε μέρα τρία φλιτζάνια. Συνθέτει την Καντάτα του καφέ που παίχτηκε για πρώτη φορά το 1734 από την φοιτητική ορχήστρα Collegium Musicum, που ίδρυσε ο φίλος του Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Μικρό απόσπασμα από το εξαιρετικής έκδοσης βιβλίο ΔΕΙΠΝΟ μετά μουσικής, (2017) των εκδόσεων ΕΞΑΝΤΑ.  Η μετάφραση είναι της Άννας Γαλανού και η επιμέλεια της Μαρίας Γυπαράκη.
Μουσική λοιπόν και γαστρονομία το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου, το οποίο αναφέρεται στις γαστριμαργικές αδυναμίες και τις άγνωστες διατροφικές συνήθειες, δέκα μεγάλων, σπουδαίων συνθετών, που εμπνέουν τον μουσικόφιλο και βραβευμένο με αστέρια Michelin, σεφ Michel Portos ο οποίος  δημιουργεί με πάθος, τριάντα υπέροχες, μοναδικές συνταγές, πηγές των οποίων ήταν οι Μπαχ, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σούμπερτ, Σοπέν, Βέρντι, Ροσσίνι, Μουσόργκσκι, Σατί και Ντυτιγιέ.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Υλικά για τη ζύμη (για ταρτιέρα διαμέτρου 24-28 εκ.)

  • 125 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • Αλάτι

Υλικά για την κρέμα

  • 40 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. κορν φλάουρ
  • 3 κρόκους αβγών
  • 3 λεμόνια
  • 250 ml νερό
  • 1 φόρμα τάρτας αποσπώμενη

Εκτέλεση για την ζύμη της τάρτα

  • Ανακατεύω το αλεύρι με τη ζάχαρη και προσθέτω το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προσθέτω το αβγό και μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύω ώσπου να έχω μια εύπλαστη ζύμη. Την πλάθω σε μια μπάλα, την τυλίγω σε μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο να ξεκουραστεί για δύο ώρες.

     

Εκτέλεση για την κρέμα

  • Όσο ξεκουράζεται η ζύμη στο ψυγείο, ξεκινώ την κρέμα η οποία πρέπει να κρυώσει καλά όταν θα μπει στην ψημένη τάρτα. Χτυπάω λοιπόν τους τρεις κρόκους με την ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν, προσθέτω 50 ml νερό και  το ξύσμα των τριών λεμονιών.

     

  • Στο μείγμα τώρα των κρόκων με τη ζάχαρη, προσθέτω το κορν φλάουρ, το χυμό των λεμονιών και τα 200 ml νερό. Μεταφέρω το μείγμα με όλα τα υλικά μου σε ένα κατσαρολάκι και ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα ώσπου να δέσει η κρέμα. Σβήνω τη φωτιά, προσθέτω και το βούτυρο.Μεταφέρω την κρέμα σε ένα σκεύος, την σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω να κρυώσει στο ψυγείο.

     

Εκτέλεση για την τάρτα και ψήσιμο αυτής

  • Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, την τοποθετώ ανάμεσα σε δυο αντικολλητικά χαρτιά και με έναν πλάστη την ανοίγω σε κύκλο μεγαλύτερο βεβαίως από την εξωτερική διάμετρο της ταρτιέρας.

     

  • Αφαιρώ το πάνω αντικολλητικό χαρτί και με προσοχή αναποδογυρίζω την ανοιγμένη ζύμη, με τη βοήθεια του χαρτιού, πάνω στην ταρτιέρα. Με τα δάχτυλα και πάνω από το χαρτί στρώνω καλά την ζύμη μέσα στην ταρτιέρα. Αφαιρώ το χαρτί, αφαιρώ ότι περισσεύει από τη ζύμη στο χείλος της ταρτιέρας και με ένα πιρούνι τρυπάω σε πολλά σημεία τη ζύμη, ώστε να μη φουσκώσει στη διάρκεια του ψησίματος.

     

  • Τέλος ψήνω τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 25 λεπτά ώσπου ελαφρώς να ροδίσει.

Στρώσιμο της τάρτας

  • Βγάζω την ταρτιέρα από το φούρνο, αφήνω να πέσει η θερμοκρασία της και μεταφέρω την τάρτα μου στην πιατέλα σερβιρίσματος. Την αφήνω να κρυώσει πολύ καλά. Εγώ ακούμπησα την πιατέλα με την τάρτα στις θήκες για τα παγάκια και πολύ σύντομα είχε κρυώσει τέλεια.Βγάζω και την κρύα κρέμα λεμονιού από το ψυγείο και την απλώνω πάνω στην τάρτα.

  • Τώρα ως προς την διακόσμηση της, έβαλα σε ένα τηγανάκι 1 κούπα τσαγιού ζάχαρη μαζί με λεπτοκομμένες φλούδες λεμονιού. Σε χαμηλή φωτιά και με ξύλινη κουτάλα ανακάτευα ώσπου η ζάχαρη να σχηματίσει κόμπους και ελαφρώς να αφυδατωθούν οι φλούδες λεμονιού. Οι ζαχαρένιοι αυτοί κόμποι που θυμίζουν ίσως και ποπ κορν, έχουν τη γεύση και το λεπτό άρωμα του λεμονιού.

Καλή σας και γλυκιά επιτυχία

Comments

2 responses to “Τάρτα λεμονιού (για τον J. S. Bach)”

  1. Eleni foti

    Δήμητρα θα την φτιαξω καποια στιγμή..ιςως Βάλω μαρμελαδα λεμόνι το οποίο έφτιαξα εγώ.. θα σε ενημερώσω…ευχαριστω…

    1. Ελένη μου, η τάρτα είναι πανεύκολη για σένα την χρυσοχέρα. Όσο για την μαρμελάδα σου από λεμόνια, θα είναι ο τέλειος συνδυασμός!Καλή επιτυχία και περιμένω την σίγουρη επιτυχία σου!

Leave a Reply to Eleni foti Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *