Στήθος κοτόπουλο με κολοκύθα

Είχα χρόνο και καλή διάθεση για “γιορτινή” μαγειρική. Έχει διαδικασία αυτό το φαγητό, έχει όμως και μια ιδιαίτερη γλύκα και μέλωμα που αξίζει τον κόπο ο χρόνος που χρειάζεται για να καθαριστεί και κοπεί σε καρεδάκια η μικρή κολοκύθα. Θέλει λίγη προσοχή στα υγρά, αν και το πορτοκάλι με την κολοκύθα είναι αρκετά για την υγρασία που χρειάζεται το συγκεκριμένο φαγητό.
Το βρίσκω ιδανικό πιάτο για τις χριστουγεννιάτικες μέρες και μπορεί να συνοδευτεί εκτός απ’ τον πουρέ που έφτιαξα και με ρύζι μπασμάτι.

Υλικά

  • 1 συσκευασία στήθος κοτόπουλο 650 γρ.
  • 1 μικρή κολοκύθα καμπάνα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μεγάλο πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό
  • 1 μπολάκι καρύδια σπασμένα
  • 1 μπολάκι σταφίδα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κουρκουμά
  • Πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • Ελαιόλαδο

Διαδικασία

  • Καθαρίζω την κολοκύθα, βγάζω τους σπόρους και την κόβω σε καρεδάκια. Καθαρίζω το κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου. Σε άλλη επιφάνεια κοπής, κόβω το στήθος σε καρεδάκια.

  • Σε μεγάλο τηγάνι ή φαρδιά κατσαρόλα ρίχνω αρκετό ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τα σκόρδα, τον κουρκουμά, την κανέλα και την πάπρικα. Αλατοπιπερώνω. Ανακατεύω και σοτάρω για 2-3 λεπτά.

  • Ρίχνω τα καρεδάκια του στήθους, σοτάρω και αρχίζω να ρίχνω σιγά σιγά και τα καρεδάκια της κολοκύθας.

  • Ανακατεύω καλά, πασπαλίζω με το ξύσμα του πορτοκαλιού και σβήνω με το χυμό του.

  • Κλείνω με καπάκι το σκεύος, χαμηλώνω τη θερμοκρασία και αφήνω να γίνουν και να μαλακώσουν κοτόπουλο και κολοκύθα.
  • Κλείνω το μάτι και ρίχνω αμέσως τα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατεύω απαλά.

  • Σερβίρω με πουρέ πατάτας που τον έχω “χρωματίσει” με μισό κ.γ. κουρκουμά.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *