Σολομός με κρεμώδη σάλτσα σκόρδου

Κοιτάζω τα ράφια της ντουλάπας. Τακτοποιημένα κοντομάνικα, αμάνικα, σορτσάκια και βερμούδες. Στις κρεμάστρες αέρινα φορεματάκια ιδανικά για τις καλοκαιρινές εξόδους. Μαγιό, παρεό, σαγιονάρες, πέδιλα. Κοιτάζω το ημερολόγιο. Ιούνιος, τέλος Ιουνίου, σε λίγο μπαίνει ο Ιούλιος. Το χρυσό καλοκαίρι είναι εδώ.

Καλοκαίρι, με μισόκλειστες τις γρίλιες μεσημέρι
καλοκαίρι, καθρεφτάκια και μια θάλασσα που τρέμει
στο ταβάνι και τους γύψους μεσημέρι
καλοκαίρι, με τον κούκο μέσ’ τα πεύκα και στ’ αμπέλι
καλοκαίρι, στόμα υγρό, μικροί λαγώνες, καλοκαίρι
με τη φέτα το καρπούζι στο ‘να χέρι, με φιλιά μισολιωμένα,
καλοκαίρι, λίγες φλούδες στης κουζίνας το μαχαίρι…

Γυρίζω και κοιτάζω προς το μεγάλο παράθυρο. Παθαίνω παράκρουση. Μέρα μεσημέρι. Μαύρος, κατάμαυρος ουρανός που φωτίζεται από αστραπές και κεραυνούς. Βροχή, δυνατή βροχή και δυνατός αέρας.  Το γυρίζει σε χαλάζι. Ψύχρα και κλειστές μπαλκονόπορτες…

Καλοκαίρι… που είσαι καλοκαίρι μου; Το ημερολόγιο λέει ψέμματα ή εγώ έχω μεταφερθεί στην εκ διαμέτρου αντίθετη εποχή; Μέρες τώρα, όλος ο Ιούνιος του 2018 τολμώ να πω,  θυμίζει Αγ. Δημητρίου και λίγο πριν τη μεγάλη παρέλαση της 28ης που στρώνουμε τα χαλιά.

Θέλω επειγόντως ψυχοεργασιοθεραπεία να έρθω στα συγκαλά μου. Μπαίνω στην κουζίνα μου. Θέλω κάτι από θάλασσα για το καλοκαίρι που δεν έρχεται και κάτι ζουμερό για να καλμάρει το ταραγμένο μου ψυχοσωματικό σύστημα. Το φαγητό της ημέρας ήταν προγραμματισμένο. Ψητός σολομός, Το πρόγραμμα αλλάζει, όπως και ο καιρός. Σολομός σε μια υπέροχη, ζουμερή, κρεμώδη, πικάντικη σάλτσα σκόρδου, που φέρνει ύπνο. Να πέσω να κοιμηθώ και να ξυπνήσω επιτέλους σε θερμοκρασίες που συνάδουν με το επιτραπέζιο ημερολόγιο μου, που μέχρις στιγμής λέει ψέμματα, ασύστολα ψέμματα.

Υλικά (για 2-4 άτομα)

  • 2 φιλέτα σολομού (το βάρος θα εξαρτηθεί από τα άτομα που θα το γευτούν)
  • 200 γρ. κρέμα ελαφριά
  • 1 κούπα τριμμένη γραβιέρα
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου ή όσες αντέχετε
  • 5-6 ντομάτες λιαστές
  • 50 γρ. φύλλα ρόκας baby, τα οποία προσδίδουν στο ψάρι μια ελαφριά πικράδα που κάνει τη σάλτσα πολύ ενδιαφέρουσα και ανεβάζουν τη γεύση του σολομού.
  • Ελαιόλαδο + βούτυρο αιγοπρόβειο
  • Αλάτι
  • Κόκκους πιπεριού

Εκτέλεση

  • Ρίχνω σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι μισό ελαιόλαδο και μισό βούτυρο. Αφήνω να κάψει ελαφρά και τοποθετώ με προσοχή τα φιλέτα από την πλευρά με το δέρμα. Αφήνω να σοταριστούν σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά.

  • Μετά τα γυρίζω με προσοχή με σπάτουλα και από την άλλη πλευρά. Αφού χρυσίσουν και από τις δυο πλευρές τα αφαιρώ από το τηγάνι και τα τοποθετώ σε πιατέλα.

  • Προσθέτω στο τηγάνι τις δυο σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες και τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες. Σοτάρω για 2-3 λεπτά πάντα σε δυνατή φωτιά.

  • Ρίχνω την κρέμα, την γυρίζω 2-3 φορές, προσθέτω το τριμμένο τυρί και τέλος τα δυο φιλέτα. Αφήνω να πάρουν βράση. Αλατίζω προσεχτικά, γιατί οι ντομάτες έχουν την αλμύρα τους.

  • Σβήνω την εστία και προσθέτω από πάνω τα φύλλα της ρόκας. Ανακατεύω ελαφρά, προσθέτω τους κόκκους πιπεριού και σκεπάζω με καπάκι το τηγάνι, ώσπου να σερβίρω.

  • Σερβίρω με ρύζι που έχω βράσει με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ένα κουτάκι μπύρας.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *