Σελινόριζα σούπα αβγολέμονο

“To λάθος ανώτερο της τέχνης, έστω της μαγειρικής τέχνης Μαράκι μου.” Το Μαράκι γύρισε με κοίταξε κατάματα, διέκρινα μια απορία στην έκφραση,  αλλά  συνηθισμένο απ’ τις αμπλελοφιλοσοφίες μου, ούτε που μπήκε στον κόπο να  ρωτήσει κάτι σχετικό με την ξεκάρφωτη όπως  φάνηκε ατάκα μου. Αρκέστηκε στο πεζό “τι λέει το σημερινό μενού;” “Σελινόριζα σούπα αβγολέμονο,” απάντησα κοφτά, αλλά θριαμβευτικά.  “Χμ, καλό ακούγεται,” ψέλλισε το Μαράκι. “Όχι απλώς καλό, άριστο και θερμαντικό και αναζωγονητικό και γευστικότατο αυτό που θα ντερλικώσεις σε λίγο”, απάντησα ελαφρώς τσαντισμένη. “Καλά ντε πως κάνεις έτσι; Σου αμφισβήτησα το φαγητό; Αλλά πού κολλάει αυτό, το πως το είπες προηγουμένως; Ανώτερο το λάθος;!” “Ξέχνα το Μαράκι, έλα να φας τη σούπα σου και στο εξηγώ όσο εσύ θα ανεβοκατεβάζεις το κουτάλι απ’ το πιάτο και θα μου ζητάς και δεύτερο στη συνέχεια.”

Το κοριτσάκι μου σώπασε, κάθισε φρόνιμα στο τραπέζι και γλυκοαναστενάζοντας ρουφούσε λαίμαργα  τη θεσπέσια αβγοκομμένη και λαχταριστή σούπα που μόλις του είχα σερβίρει. Αφού τελείωσε και το δεύτερο πιάτο, ήρθε κοντά μου σαν γατούλα και ρώτησε ναζιάρικα. “Και πού ήταν το λάθος; Μια χαρά σούπα ήταν.” “Στο νερό Μαράκι μου, στο νερό. Περισσότερο νερό απ’ όσο χρειαζόντουσαν τα υλικά για μια απλή σελινόριζα αβγολέμονο στο  πιάτο και μας βγήκε σούπα για βαθύ.”

“Α, χα,” αναφώνησε ενθουσιασμένο το Μαράκι. “Λάθος με πατέντα λοιπόν! Και μάλιστα ανώτερο λάθος. Για κοίτα να το επαναλαμβάνεις τακτικά.” Είπε το Μαράκι μου γελώντας και με αποστόμωσε.

20161225_0015-jpg_cl

Ηθικόν δίδαγμα. Τα λάθη στη μαγειρική επιτρέπονται, έτσι καταγράφονται νέα πράγματα και νέες συνταγές. Προσοχή μόνο στο αλάτι, όση  πατάτα και να βάλεις  στην κατσαρόλα σου, το φαγητό θα παραμένει αλμυρό.
********************************************************************************************

Υλικά (6-8 μερίδες)

  • 2 σελινόριζες περίπου 1 κιλό
  • 5-6 καρότα
  • 1 μάτσο κρεμμυδάκια
  • 2 αβγά
  • 2 λεμόνια
  • Άνηθος
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

20161225_0003

Εκτέλεση

  1. Αφαιρώ από τις σελινόριζες τα φύλλα του σέλινου, αλλά κρατώ αρκετό από τα χοντρά μέρη. Για πιο ευκολία τις κόβω στα δύο κομμάτια και τις καθαρίζω πολύ καλά, επιμένοντας στα δύσκολα σημεία που μπορεί να έχουν χώματα. Αφήνω τα 4 κομμάτια στο νερό.
  2. Συνεχίζω με τα καρότα και τα κρεμμυδάκια, τα οποία τα καθαρίζω, τα πλένω καλά και τα κόβω σε χοντρά κομμάτια.
  3. Βγάζω τις σελινόριζες απ’ το νερό, ελέγχω πάλι αν έχουν υποψία χώματος και τις κόβω σε χοντρούς κύβους.
  4. Ρίχνω όλα τα παραπάνω υλικά σε πλατιά κατσαρόλα (πολύτιμο εργαλείο για πολλά φαγητά), τα περιχύνω με αρκετό ελαιόλαδο και τα σοτάρω καλά 4-5 λεπτά.
  5. Προσθέτω ζεστό νερό που να τα καλύπτει (στο σημείο εδώ λοιπόν, ήταν το λάθος μου που μου έβγαλε αυτήν την καταπληκτική σούπα, βάζοντας περισσότερο νερό απ’ όσο ήθελα αρχικά) αλατίζω, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω το φαγητό μου να σιγοβράσει, ώσπου να μαλακώσουν σελινόριζες και καρότα, περίπου 25-30 λεπτά, όχι παραπάνω.
  6. Φτιάχνω σφιχτό αβγολέμονο με τα δυο αβγά και τον χυμό των δύο λεμονιών, ενσωματώνω λίγο ζεστό ζουμί απ’ το φαγητό και τέλος περιχύνω το αβγολέμονο πάνω από το φαγητό. Ανακινώ καλά την κατσαρόλα να πάει παντού, πασπαλίζω με ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρω τη σούπα ζεστή στο τραπέζι. Ιδανική σούπα για πρώτο χειμωνιάτικο, γιορτινό πιάτο.

20161225_0009 20161225_0012 20161225_0015 20161225_0016 20161225_0022

Καλή σας επιτυχία

Comments

2 responses to “Σελινόριζα σούπα αβγολέμονο”

  1. vatsithianou fotini

    Μας ξανά τρέλανες.

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Ευχαριστώ Φωτεινή. Να είσαι καλά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *