Ρεβιθάδα με πράσα και λουκάνικα

04Chickpea-Sprout-germe-de-pois-chiche1024x768-e1340376424156Το μενού μας σήμερα έχει ρεβίθια. Όχι όμως μια απλή  ρεβιθόσουπα  που συνήθως φτιάχνουμε, αλλά ένα φαγητό  πιο γευστικό, πιο γεμάτο, ένα πιάτο για κρασί και καλή παρέα. Όχι δηλαδή ότι και μόνο για την οικογένεια να γίνει, αυτή δε θα το τιμήσει δεόντως. Τα πράσα και τα λουκάνικα προσδίδουν μια γλύκα σε αυτό το όσπριο που η αλήθεια έχει μια πιο ουδέτερη γεύση από τα φασόλια που σχετικά τα φτιάχνουμε τακτικότερα. Ευκαιρία λοιπόν να μαγειρέψετε τα ρεβίθια σας με αυτόν τον τρόπο στο φούρνο και  να τα απολαύσετε εσείς και οι δικοί σας.  Σε περίπτωση που δε θέλετε τα λουκάνικα, απλώς δεν τα βάζετε και ακολουθείτε  τη διαδικασία όπως την παρουσιάζω πιο κάτω.
Και έτσι για την ιστορία να αναφέρω ότι η ρεβιθιά είναι ένας χαμηλός θάμνος που δεν ξεπερνά τα 60 εκ.Έχει την επιστημονική ονομασία Cicer arietinumΕρέβινθος ο κοινός, Ερέβινθος ο κριόμορφος. Πιστή μετάφραση της λατινικής ονομασίας του είδους Cicer arietinum η οποία οφείλεται στο σχήμα του σπόρου του φυτού που θυμίζει κεφάλι κριαριού.

Υλικά (για 2-4 άτομα)

  • 1/4 ρεβίθια μικρόσπερμα
  • 2 πράσα
  • 3 λουκάνικα που να περιέχουν πράσο
  • 1 ώριμη ντομάτα
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό ντομάτας ή 1 κ.σ. πελτέ
  • Ελαιόλαδο
  • Μερικά φύλλα δυόσμου
  • Αλατοπίπερο

20150602_0002

Εκτέλεση

  1. Από το προηγούμενο βράδυ βάζω τα ρεβίθια σε νερό να μουλιάσουν.
  2. Το πρωί τα στραγγίζω, τα ξεβγάζω ένα χέρι και τα βάζω να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Περίπου 45-50 λεπτά.
  3. Καθαρίζω και κόβω τα πράσα σε φετούλες.
  4. Βγάζω την εξωτερική φλούδα από την ντομάτα και την ψιλοκόβω.
  5. Ψιλοκόβω και το δυόσμο και τον ρίχνω στην ντομάτα.
  6. Σε τηγάνι ρίχνω τα κομμένα πράσα και τα λουκάνικα ταυτόχρονα. Προσθέτω λίγο ελαιόλαδο και σοτάρω σε δυνατή φωτιά 5-6 λεπτά, ώσπου να πέσει ο όγκος των πράσων.
  7. Μεταφέρω τα ρεβίθια σε πλατιά και χαμηλή κατσαρόλα, προσθέτω το μείγμα πράσων και λουκάνικων, την ψιλοκομμένη ντομάτα, το χυμό ντομάτας και μισό φλ. τσ. ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω επίσης 1/2 φλ. τσ. ζεστό νερό.
  8. Σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι της και τη βάζω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στην αρχή και για 15 λεπτά στους 250 βαθμούς, ώστε να πάρει μπρος η βράση και μετά χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 200.
  9. Ψήνω το φαγητό περίπου 60-70 λεπτά, ώστε να μελώσει. Τα τελευταία 10 λεπτά, αφαιρώ το καπάκι, ελέγχω για το ζουμί του φαγητού και αφήνω ανοιχτή την κατσαρόλα για να πάρουν λίγο χρώμα τα λουκάνικα.

20150602_0007 20150602_0009 20150602_0012 20150602_0014

Καλή επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *