Ρεβίθια με κρεμμυδάκια, πράσο και καρότο

Αγαπάω τα όσπρια και έχω καταφέρει, χωρίς μεγάλο κόπο η αλήθεια, να αγαπά τα όσπρια και η οικογένεια μου, παιδιά κι’ εγγόνια. Σπουδαία υπόθεση να υπάρχουν στην εβδομάδα δυο μέρες με όσπρια. Το θέμα είναι να υπάρχει διάθεση, φαντασία και τα όσπρια να μαγειρεύονται διαφορετικά από τις γνωστές συνταγές. Αυτό εφαρμόζω και νομίζω ότι τα έχω καταφέρει αρκετά καλά. Ένα απ’ τα όσπρια που αγαπώ ιδιαίτερα είναι τα ρεβίθια, πάντα ελληνικά και όποτε μπορώ τα αγοράζω από μικρούς καλλιεργητές. Δεν ξέρω αν είναι ιδέα μου, αλλά τα βρίσκω πάντα νοστιμότερα απ’ αυτά της μαζικής παραγωγής. Όπως και να έχει όμως ας φροντίζουμε να τρώμε τακτικά όσπρια και οπωσδήποτε ελληνικά, ακόμα κι’ αν είναι κάπως πιο ακριβά από τα εισαγωγής, γιατί στην τελική αυτό το παραπάνω που κοστίζουν, γυρίζει τελικά σε μας, σε μορφή γεύσης και ικανοποίησης ότι βοηθάμε τους αγρότες μας που μας προσφέρουν αυτήν την πολύτιμη τροφή.

Υλικά

  • 200 γρ. ρεβίθια
  • 1 μεγάλο πράσο
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 καρότο
  • Το χυμό από ένα λεμόνι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Λεμονοπίπερο ή μαύρο πιπέρι
  • Άνηθος

Διαδικασία

  • Βράζω τα μουλιασμένα από βραδύς, ρεβίθια σε δυνατή φωτιά. Φροντίζω το νερό που έχω βάλει στην κατσαρόλα να σκεπάζει τα ρεβίθια λίγο πιο πάνω απ’ αυτά. Καθαρίζω και κόβω σε ροδέλες το πράσο, τα κρεμμυδάκια, τρίβω το καρότο.

  • Όσο βράζουν τα ρεβίθια, βάζω τα κομμένα κρεμμυδάκια και πράσο σε βαθύ τηγάνι μαζί με το τριμμένο καρότο. Προσθέτω αρκετό ελαιόλαδο και σοτάρω καλά. Αλατοπιπερώνω και αφήνω να σοταριστούν καλά ώσπου να πέσει ο όγκος τους.

  • Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρω σιγά σιγά τα ρεβίθια με μέρος από το ζουμί τους μέσα στο τηγάνι.

  • Αφήνω να γίνει η σύβραση για λίγα λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ακόμα απ’ το ζουμί τους. Αν το ζουμί είναι αρκετό, προσθέτω μια κουταλιά γλυκού άνθος αραβοσίτου μέσα στο χυμό λεμονιού που στο τέλος θα ρίξω στο τηγάνι με τα ρεβίθια. Φροντίζω ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ένα ζουμερό αλλά χυλωμένο πιάτο ρεβιθιών με το πράσο και τα κρεμμυδάκια.

  • Πασπαλίζω με ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρω με ψωμί ολικής. Ένα απίστευτα γευστικό και απλό φαγητό που γίνεται εύκολα και γρήγορα.

Καλή σας επιτυχία, καλή σας απόλαυση

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *