Ψωμί καρβέλι-ψωμί φόρμας (της Χρύσας)

Η όμορφη Σοφία καθισμένη σε βράχο του αρχαίου Ναού, με κοιτούσε και χαμογελούσε. Δίπλα της ο Παναγιώτης, τα δυο τους αγόρια και ανάμεσα η μοναχοκόρη, η μικρή Χρύσα.
Ασυναίσθητα χαμογέλασα και εγώ  κοιτάζοντας στα μάτια τη δυνατή και τη γεμάτη ζωντάνια γυναίκα. Το βλέμμα μου καρφωμένο πάνω της, σαν να ήθελε να διαπεράσει το βλέμμα της, να διαπεράσει τη μαυρόασπρη φωτογραφία που αποτύπωνε  μικρές οικογενειακές ευτυχισμένες στιγμές, να διατρέξει το χρόνο προς τα πίσω και να φθάσει στην Επίδαυρο. Εκεί που ήταν το σπιτικό της Σοφίας, εκεί που φρόντιζε τους αγαπημένους της, αλλά και που κατά τακτά διαστήματα, είχε την έγνοια και τη φροντίδα  των ανθρώπων που βοηθούσαν την οικογένεια στα καρπερά κτήματα της, πότε μαζεύοντας τις ελιές και πότε τα περίφημα πορτοκάλια της εύφορης Αργολικής γης. Η γη θέλει κόπο και χέρια να τηνε  δουλέψουνε. Και αυτό το ήξερε  καλά η Σοφία.

DSCN4581

Μέσα στην εβδομάδα της ακάματης αυτής γυναίκας, που δούλευε σαν τρεις άντρες, υπήρχε και η μέρα του ψωμιού. Η μέρα που θα ζύμωνε και θα έψηνε εφτά καρβέλια. Μια αγκαλιά το καθένα. Ένα για κάθε μέρα της εβδομάδας. Ένα μέρος για την οικογένεια και το υπόλοιπο και μεγαλύτερο για τους εργάτες των κτημάτων της. Όλα με τάξη, φροντίδα και αγάπη.

Σαν να την έβλεπα τη Σοφία. Σβέλτη και ακούραστη, να ζυμώνει, να πλάθει, να φουρνίζει τα μυρωδάτα καρβέλια της. Και μετά να τα μοιράζει, να τα προσφέρει και η γλυκιά κούραση να τη γεμίζει ευτυχία για το υπόλοιπο της ημέρας, για το υπόλοιπο της εβδομάδας της.

Ένα ελαφρύ άγγιγμα στον ώμο και η απαλή φωνή της Χρύσας με συν έφερε στο παρόν. “Έλα” μου είπε “πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα, το ψωμί θέλει το χρόνο του και  την υπομονή μας για να γίνει γλυκό και αφράτο”.

DSCN4495DSCN4496DSCN4385DSCN4376

Ακολούθησα σιωπηλά τη συνομήλικη θεία στην όμορφη κουζίνα του φιλόξενου σπιτιού της. Ετοίμασα τη φωτογραφική μου και εκείνη τα υλικά της. Το λαμπερό πρωινό έκανε ακόμα πιο πράσινο τον υπέροχο και  καταπράσινο ορεινό περιβάλλοντα χώρο. Η θέα στον Πατραϊκό μαγευτική. Η Σοφία, κάπου εκεί κοντά, ίσως κάτω από τον πλάτανο ή δίπλα στην καρυδιά της αυλής παρακολουθούσε. Η Χρύσα ξεκίνησε την όλη διαδικασία και εγώ τη φωτογράφιση της.

Υλικά ( για ένα καρβέλι και μία μακρόστενη φόρμα)

  • 2 κιλά αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 2 φλ. τσαγιού αλεύρι ολικής
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 1/2 λίτρο χλιαρό νερό
  • 2 κ.γ. κοφτές ζάχαρη
  • 2 κ.σ. κοφτές αλάτι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Σουσάμι

DSCN4395

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουμε το σκληρό αλεύρι στη λεκάνη του ζυμώματος, προσθέτουμε το αλεύρι ολικής, το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Σε δεύτερη φάση κάνουμε μια γούβα στο κέντρο του αλευριού και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά.

DSCN4400

  • Αρχίζουμε και ρίχνουμε στο κέντρο του αλευριού σιγά σιγά το χλιαρό νερό. Ταυτοχρόνως ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό και ζυμώνουμε απαλά, ώσπου το αλεύρι να απορροφήσει το νερό. Στη διάρκεια του ζυμώματος θα δούμε αν θα χρειαστούμε λίγο ακόμα νερό ή αλεύρι, ώστε να έχουμε μια όμορφη μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

DSCN4403

  • Προς το τέλος του ζυμώματος προσθέτουμε και το λάδι, ζυμώνουμε καλά ώσπου η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης.

DSCN4405

  • Αφήνουμε τη ζύμη καλά σκεπασμένη σε ζεστό μέρος ώσπου να διπλασιάσει και παραπάνω τον όγκο της. Περίπου και ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου από 1 ως 3 ώρες.

DSCN4415

  • Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψάκι και μια μακρόστενη φόρμα με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε τον πάτο τους με μπόλικο σουσάμι. Φροντίζουμε τα μεγέθη να είναι τέτοια που να χωράνε και τα δύο σκεύη στο φούρνο μας.

DSCN4417

  • Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη μας, την πατάμε για να ξεφουσκώσει και  την μοιράζουμε  στο ταψάκι και τη μακρόστενη φόρμα. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει πάλι.

DSCN4421

  • Αφού φουσκώσει για δεύτερη φορά η ζύμη μας στα δύο σκεύη, με ένα μαχαίρι την τρυπάμε σε διάφορα σημεία και τα βάζουμε αμέσως σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.

DSCN4423

  • Ψήνουμε για 1 ώρα, ώσπου να ξεκολλάει το ψωμί από τα τοιχώματα του ταψιού και της φόρμας. Κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε ακόμα τα ψωμιά μέσα σε αυτόν ακόμα 10 λεπτά.

DSCN4425

  • Βγάζουμε τα ψωμιά, ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε βαμβακερές πετσέτες.

DSCN4428

DSCN4434

Παρατήρηση-συμβουλή

  • Βάζοντας το σουσάμι στον πάτο της φόρμας, αυτό κολλάει πολύ καλά στη ζύμη.  Όμως το σπουδαιότερο είναι ότι το σουσάμι ψήνεται τέλεια και δίνει ένα μοναδικό άρωμα στο ψωμί μας.
  • Το ψωμί διατηρείται επίσης στην κατάψυξη, κομμένο σε φέτες.
  • Με τα ίδια υλικά μπορούμε να φτιάξουμε και λαγάνες.

Καλή σας επιτυχία


Posted

in

by

Comments

2 responses to “Ψωμί καρβέλι-ψωμί φόρμας (της Χρύσας)”

  1. Ελπίδα Νούσα

    Σα να βλέπω τη γιαγιά μου!Ετσι και κείνη…αεικίνητη κι ακάματη!
    Το ψωμί και η παρασκευή του είν’ευλογία!Όπως ευλογια ειναι και η παράδοση…Κεινη που μεταφέρεται από γιαγιά σε μάνα κι από μάνα σε κόρη…

    Υ.Γ Εγω, ακόμα δεν έχω “επανέλθει” στο παρόν…Ταξιδευω μέσα από την όμορφη αφηγησή σου στο χωριό, που μυρίζει ξυλόφουρνο να ψήνει ζυμωτό καρβέλι!

    1. Οι παλιές γυναίκες Ελπίδα μου, ακάματες και μέσα σε όλα. Ευλογία το ψωμί και μάλιστα
      όταν είναι φτιαγμένο από τα χέρια της νοικοκυράς, γλυκό και γεμάτο αγάπη.

Leave a Reply to Ελπίδα Νούσα Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *