Πράσινες τηγανητές ντομάτες

250px-Fried_Green_TomatoesΜια ταινία σε δυο χρόνους, καθώς βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1990, όμως η “καρδιά” της ταινίας βρίσκεται στις δεκαετίες 1920 και 1930. Η Idgie είναι ένα ατίθασο και ανήσυχο πνεύμα, με μοναχικά παιδικά χρόνια. Η Ruth είναι ένα παιδί της “καλής κοινωνίας” που βρίσκει την περιπέτεια στο πλευρό της Idgie.

Η Evelyn είναι μια γυναίκα με δυσκολίες στο γάμο της και χαμηλή αυτοπεποίθηση, που βρίσκει την κατανόηση και την έμπνευση που ζητά στο πρόσωπο της Ninny, μιας ηλικιωμένης αλλά γεμάτης ζωή γυναίκας.
Το έργο βασίζεται στο βιβλίο της Αμερικανίδας κωμικής ηθοποιού και συγγραφέως ( Patricia Neal )  Fannie Flagg “Fried Green Tomatoes At the Whistle Stop Cafe“.

Μια ταινία για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη φιλία και με αρκετές αναφορές σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα της δεκαετίας του 1930 (και όχι μόνο)

Πηγή – cine magnifique

Οι πράσινες τηγανητές ντομάτες δεν είναι παρά η σπεσιαλιτέ συνταγή του  ιστορικού Whistle Stop Cafe το οποίο υπάρχει ακόμα, στην πόλη Juliette, Georgia των ΗΠΑ

Όσο για τη συνταγή που σας δίνω παρακάτω για τις πράσινες τηγανητές ντομάτες, δεν ακολούθησα τη διαδικασία παρασκευής της κινηματογραφικής εκδοχής ως προς το πανάρισμα, που ακολουθείται από τα περισσότερα μπλογκς μαγειρικής, αλλά προτίμησα ένα πιο εύκολο και γρήγορο κουρκούτι με αλεύρι και μπύρα. Το αποτέλεσμα μοναδικό, καθώς η ελαφρώς ουδέτερη  γεύση της άγουρης και σκληρής πράσινης ντομάτας, με τη διαδικασία του αργού τηγανίσματος, δίνει τη θέση της σε μια  γλυκόξινη γεύση στην τρυφερή πια ντομάτα, απίστευτα πρωτόγνωρης. Κάτι σαν ιδιαίτερος ντοματολουκουμάς! Πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξετε αυτό το εξαιρετικό καλοκαιρινό πιάτο.

Υλικά (για 2-4 άτομα)

  • 2 μεγάλες άγουρες, σφιχτές, πράσινες ντομάτες
  • 1 φλ. τσ. αλεύρι
  • 1/2 κουτάκι μπύρας
  • Αλάτι
  • Πάπρικα, καπνιστή ή γλυκιά

20150901_0004

20150901_0011

Εκτέλεση

  1. Πλένω τις ντομάτες και τις κόβω σε φέτες περίπου 1 εκ. Την κορυφή με το κοτσανάκι και το κάτω μέρος τους  δεν τα χρησιμοποιώ.
  2. Τακτοποιώ τις κομμένες φέτες σε ένα ταψάκι, τις αλατίζω καλά και τις αφήνω μισή ώρα για να βγάλουν τα υγρά τους. Και περισσότερο να μείνουν με το αλάτι ακόμα καλύτερα.
  3. Σε ένα μπολ βάζω το ένα φλιτζάνι αλεύρι με ένα κ.γ. γεμάτο πάπρικα, τα ανακατεύω καλά και αρχίζω να ρίχνω σιγά σιγά την μπύρα, ώσπου να έχω έναν παχύρευστο χυλό, αλλά όχι αραιό. Κι αυτό γιατί με την υγρασία της ντομάτας, αυτός θα αραιώσει και άλλο.
  4. Αφού σιγουρευτώ ότι έχουν φύγει αρκετά από τα υγρά των ντοματών, στεγνώνω τις φέτες προσεχτικά με χαρτί κουζίνας και τις  βυθίζω στο μπολ με το χυλό-κουρκούτι.
  5. Στο τηγάνι μου ρίχνω αρκετό καλαμποκέλαιο και όταν αυτό ζεσταθεί καλά, ρίχνω προσεχτικά τις  φέτες από τις ντομάτες, οι οποίες έχουν καλυφθεί καλά με το κουρκούτι.
  6. Τυχαίνει να έχω και γκάζι, που αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να αυξομειώνω άμεσα και γρήγορα τη φλόγα, οπότε να κατεβάζω και τη θερμοκρασία. Αυτό σας το αναφέρω, γιατί είναι μια τεχνική (στο να ανεβοκατεβάζω τη θερμοκρασία) που είναι τελείως χρήσιμη και αποτελεσματική για το καλό τηγάνισμα της πατάτας ή λαχανικών με κουρκούτι. Επανέρχομαι λοιπόν τώρα στο τηγάνισμα των πράσινων ντοματών. Αφού και όπως είπαμε βάλω τις φέτες στο καυτό τηγάνι, κατεβάζω αμέσως τη θερμοκρασία στο μισό, αυτό βοηθάει στο να “βράσει” ψηθεί η ντομάτα και εσωτερικά. Αφήνω τις φέτες σε χαμηλή θερμοκρασία για 1-2 λεπτά και ξαναανεβάζω τη θερμοκρασία. Αυτό το κάνω 2-3 φορές και από τις δύο πλευρές, τελειώνοντας πάντα το τηγάνισμα μου με την υψηλή θερμοκρασία. Με αυτό τον τρόπο θα δείτε να φουσκώνει η κρούστα γύρω από τις ντομάτες, αλλά και να μην καίγεται.
  7. Μετά από 5-6 λεπτά τηγανίσματος και αφού βεβαιωθώ με ένα μαχαιράκι ότι οι ντομάτες έχουν τηγανιστεί σωστά και έχουν μαλακώσει, αλλά έξω παραμένουν κριτσανιστές, τις βγάζω από τη τηγάνι, τις ακουμπώ σε χαρτί κουζίνας 1-2 λεπτά από τη μια μεριά και άλλα τόσα από την άλλη και τις σερβίρω ζεστές με τζατζίκι ή απλή  σος γιαουρτιού ( γιαούρτι, ελαιόλαδο, λίγο ξύδι, μια σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο και πασπάλισμα με πάπρικα)

20150901_0009 20150901_0013 20150901_0014 20150901_0016 20150901_0018

Καλή σας επιτυχία

Comments

4 responses to “Πράσινες τηγανητές ντομάτες”

  1. Alberto

    Bueniiiiiisimo

    1. Muchas gracias, Alberto

  2. ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ

    Κορυφή

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Ευχαριστώ θερμά!

Leave a Reply to Alberto Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *