Πέρκα φιλέτο σουβλάκι

Ένα πρωινό, κρύο πρωινό Παρασκευής, αλλά με υπέροχα σύννεφα λόγω του ότι φύσαγε ένα ελαφρύ βοριαδάκι, αποφασίσαμε επιτέλους να επισκεφτούμε τα λιπάσματα στη Δραπετσώνα, μιας και συνέπεσε, η από καιρό επιθυμία μας αυτή, με ένα κάλεσμα σε γνωστό μεζεδοπωλείο του Περάματος, τη Λαγουδέρα. Βάλαμε λοιπόν στο GPS προορισμό τον υπό διαμόρφωση (;) πολυχώρο των λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, βάλαμε και ωραία μουσική και βουρ για αυτό το άγνωστο σε μας δυτικό προάστιο. Η ξανθιά του  GPS έκανε άψογα τη δουλειά της και χωρίς περιττά λόγια, περιστροφές και χάσιμο χρόνου στο οδικό δίκτυο, μας οδήγησε τσιφ στην πόρτα του τεράστιου αυτού χώρου, αν δεν κάνω λάθος έκτασης πάνω από 300 στρέμματα, που ευελπιστούμε όλοι να γίνει κάποια στιγμή ένα υπέροχο πάρκο προς όφελος, όχι μόνο των γειτονικών δήμων, αλλά και όλης της Αττικής. Ο χώρος, στην κυριολεξία πάνω στη θάλασσα, είναι περιφραγμένος, υπάρχει και φύλαξη στην είσοδο, αλλά ο ευγενικός φύλακας αφού του εξηγήσαμε το λόγο της επίσκεψης, φωτογράφιση γαρ και επαγγελματικό ενδιαφέρον εκ μέρους του συζύγου, μας επέτρεψε να μπούμε, με αυστηρή σύσταση τη μη είσοδο μας στα κτήρια, όπως και βεβαίως δεν κάναμε μιας και τα κτήρια είναι σε κατάσταση “κατάρρευσης”.


Ο υπέροχος αν και δροσερός καιρός και ο μεγάλος και ενδιαφέρον αυτός χώρος, μας κράτησε τουλάχιστον για δυο ώρες, φωτογραφίζοντας και αναλογιζόμενοι τη μελλοντική του εξέλιξη που ελπίζουμε να είναι στο άμεσο μέλλον και κυρίως η όλη διαμόρφωση να είναι “δώρο” γι’αυτά τα κάπως παραμελημένα προάστια.

Το πέρασμα της ώρας χωρίς να το καταλάβουμε και το αεράκι της θάλασσας, μας άνοιξε την όρεξη και επί τέλους αποφασίσαμε να τελειώνουμε την επίσκεψη μας στα Λιπάσματα και να κατευθυνθούμε  πια, στο σχετικά κοντινό Πέραμα και το μεζεδοπωλείο με τα υπέροχα θαλασσινά για τα οποία είναι πολύ γνωστό. Πραγματικά ό,τι θαλασσινό δοκιμάσαμε φρεσκότατο και γευστικότατο, με κορυφαίο θα έλεγα, είναι και θέμα γούστου, το σουβλάκι από φρέσκια πέρκα. Μας άρεσε τόσο πολύ, φάνηκε να είναι και πολύ εύκολο να γίνει που αποφάσισα σύντομα να το φτιάξω και να το ποστάρω στο μπλογκ μου. Ήμουνα μάλιστα έτοιμη να πάρω το μετρό και να πάω στη Βαρβάκειο την ψαραγορά για να ψωνίσω, όταν στο μεγάλο σούπερ μάρκετ που βρέθηκα για κάποια λίγα πράγματα, είδα στον πάγκο των ψαριών και μερικά φιλέτα πέρκας. Δεν έχασα την ευκαιρία και μαζί με τα άλλα που πήρα, αγόρασα και ένα κομμάτι πέρκας περίπου μισό κιλό. Ό,τι έπρεπε δηλαδή για μεσημεριανό δυο ατόμων.   Σας το συστήνω θερμά και είμαι σίγουρη ότι θα το απολαύσετε και σεις, όπως και μεις αυτό το χειμωνιάτικο αλλά ηλιόλουστο και ζεστό μεσημέρι.

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 450-500 γρ. φιλέτο πέρκας
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 2 λεμόνια
  • 1 πορτοκάλι
  • Φυλλαράκια από θυμάρι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο
  • Μερικά καλαμάκια

Εκτέλεση

  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω το φιλέτο σε μεγάλους σχετικά κύβους. Τα λεπτά μέρη του φιλέτου φροντίζω να τα διπλώσω στα δυο, ώστε να έχουν όγκο για να μπορέσω να τα περάσω στο καλαμάκι. Πλένω και κόβω φαρδιές λωρίδες απ’την πιπεριά.

  • Λαδώνω τα καλαμάκια ώστε να εισχωρήσουν πιο εύκολα στα κυβάκια της πέρκας και τα περνάω  εναλλάξ με τα κομμάτια της πιπεριάς.

  • Σε ένα μπολάκι χτυπάω το χυμό απ’ το ένα λεμόνι, με το χυμό απ’ το μισό πορτοκάλι, αρκετό ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Αυτή είναι η μαρινάδα την οποία περιχύνω πάνω στα καλαμάκια μου, πασπαλίζω με θυμάρι και τα αφήνω σκεπασμένα στο ψυγείο ως την ώρα που θα τα ψήσω.

  • …και έρχεται η ώρα του ψησίματος, βάζω λοιπόν τα καλαμάκια στο φούρνο, στον αέρα σε δυνατή θερμοκρασία… κάτι παθαίνει ο ανεμιστήρας, σταματάει και… συνεχίζω το ψήσιμο στο γκριλ, όπου και τα καλαμάκια μου ψιλοκάηκαν. Ευτυχώς και όπως βλέπετε στις φωτογραφίες η πέρκα άψογη. Τουτέστιν, σας αφήνω να επιλέξετε τον τρόπο ψησίματος. Καλό πάντως είναι αν τα βάλετε στο γκριλ να τυλίξετε τις άκρες των καλαμιών με αλουμινόχαρτο. Το σίγουρο είναι ότι δεν χρειάζεται περισσότερη ώρα από 15-20 λεπτά μάξιμουμ για αυτό το φιλέτο φρέσκιας πέρκας.

  • Χτυπάω λαδοπορτοκαλολέμονο, περιχύνω τα έτοιμα καλαμάκια και σερβίρω με χρωματιστή σαλάτα και ωραιότατη φάβα.

Καλή σας επιτυχία

Φωτο – εντυπώσεις

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *