Πέννες ολικής με κρέμα ανθότυρου

Κάτι λόξεψε στο πρόγραμμα μου και στις κοινωνικές διευθετήσεις πού θα πάει ποιος και με ποιους τις τελευταίες μέρες του 2019 και βρέθηκα αρχές του 2020 με πολύ ανθότυρο. Βρε τι σκέτο το φάγαμε (το έφαγα για την ακρίβεια), τι τυροπιτάκια πικάντικα το έφτιαξα, τι το έβαλα σε σαλάτα,  το νόστιμο ανθότυρο μου δεν έλεγε να τελειώσει. Επιτέλους ο φάκελλος, συγγνώμη, το τάπερ ανθότυρου ήθελα να πω, έπρεπε να κλείσει πάραυτα. Και ναι του έδωσα τη χαριστική πιρουνάτη βολή. Το ζούπιξα με γιαουρτάκι και λίγο μπλε τυρί που μου είχε ξεμείνει κι’ αυτό στο γιορτινό μου ψυγείο, είδα και τις πέννες στο ντουλάπι διαθέσιμες για μαγειρικά παιχνίδια και τσουπ ένα απροσδόκητο και απροσδόκητα γευστικότατο πιάτο ζυμαρικών σε τραπέζι για δυο. Λυπάμαι Μαράκι, ήταν τόσο νόστιμο που προτίμησα να μην σε καλέσω για το βραδινό, κοντά στο τζάκιιιι…

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 250 γρ. πέννες ολικής
  • 250 γρ. ανθότυρο
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%
  • Λίγο γάλα φρέσκο (ποσότητα με το μάτι)
  • 1 μικρό μπολάκι γραβιέρα τριμμένη
  • 1-2 κομμάτια μικρά μπλε τυρί
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα
  • Φύλλα φρέσκου χειμωνιάτικου βασιλικού
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι
  • Μοσχοκάρυδο
  • Γλυκιά και καυτερή πάπρικα
  • Κουρκουμά
  • Ελαιόλαδο + λίγο βούτυρο γάλακτος
  • Λίγη τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση

  • Βάζω να βράσουν οι πέννες σε αλατισμένο νερό που βράζει. Τις βγάζω αλ ντέντε. Μην ξεχνάμε ότι με τη σάλτσα και στο φούρνο θα βράσουν κι’ άλλο.
  • Πολτοποιώ αλλά όχι πολύ τις ντομάτες. Σε ένα τηγανάκι βάζω αρκετό ελαιόλαδο και φετούλες το σκόρδο. Σοτάρω λίγο και ρίχνω τις ντομάτες με το χυμό τους όλο. Τελικά είναι ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος να έχεις άμεσα μια νόστιμη σάλτσα, ρίχνοντας τις ντομάτες σε ζεστό προς καυτό ελαιόλαδο. Προσθέτω λίγο νερό, όχι πολύ, ώστε να έχω μια ζουμερή σάλτσα.

  • Όσο βράζουν οι πέννες, βάζω το ανθότυρο με το μπλε τυρί και το γιαούρτι σε μια γαβάθα και τα ενσωματώνω με ένα πιρούνι. Προσθέτω λίγο φρέσκο γάλα, ώστε η κρέμα μου να γίνει ένα τσικ πιο ρευστή. Πασπαλίζω με τις πάπρικες, τον κουρκουμά και το μοσχοκάρυδο.

  • Λαδώνω καλά ένα πυρεξάκι και ρίχνω τις πέννες μαζί με μια κουταλιά της σούπας βούτυρο γάλακτος. Ανακατεύω και ρίχνω τη σάλτσα ντομάτας στην οποία έχω ψιλοκόψει αρκετά φύλλα βασιλικού. Ανακατεύω καλά να πάει η σάλτσα παντού.

  • Παίρνω κουταλιά κουταλιά την κρέμα ανθότυρου και τη ρίχνω διάσπαρτα πάνω απ’ τις πένες. Με βρεγμένο το πίσω μέρος ενός καθαρού κουταλιού στρώνω προσεχτικά την κρέμα στις πέννες. Πασπαλίζω με τη γραβιέρα και τέλος με την τριμμένη φρυγανιά.

  • Ψήνω σε καλά προθεσμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 220 βαθμούς περίπου για 20-25 λεπτά. Όχι παραπάνω για να μην ξεραθούν οι πέννες.

  • Σερβίρω με πλούσια πράσινη σαλάτα. Όσο για να τις ξαναζεστάνω το βράδυ, απλώς προσθέτω λίγο νερό και τις αφήνω δέκα λεπτά στους 150 βαθμούς, στον αέρα.

Καλή σας επιτυχία

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *