Ένα ώριμο αβοκάντο στη φρουτιέρα από μέρες, περίμενε υπομονετικά τη σειρά του και εμένα, για να δει που θα το καταλήξω. Σε σαλάτα, σε φαγητό, μόνο του με λαδάκι και χοντρό αλάτι ή κάποιο ορεκτικό της στιγμής που θα ήταν συμπλήρωμα σε κάποιο φαγητό της ημέρας; Η αλήθεια είχα αρκετές ιδέες, αλλά φευ δεν είχα το χρόνο να το δρομολογήσω. Ώσπου έφτασε πια το πλήρωμα του χρόνου για το αβοκάντο μου, έφθασαν και κάτι φρεσκότατα και από σπιτικό κοτέτσι, Ηπειρώτικα αβγά απ’ την καλή μου φίλη την Όλγα, είχα και την παρμεζάνα στο ψυγείο και σχεδόν η συνταγή βγήκε από μόνη της. Το ξαναλέω, δεν υπάρχει πιο εύκολη λύση ορεκτικού από τα μάφινς, όπου χώνεις στις μικρές στρογγυλές φορμίτσες ό,τι υλικό έχεις και κάνεις θαύματα. Ξέρω κάποιες φίλες ίσως να προβληματίζονται, όμως το μυστικό είναι να τους πάρεις τον αέρα, αφού βεβαίως πάρεις και τις σχετικές 6θέσιες φόρμες και πειραματιστείς με τη βοήθεια πληθώρα συνταγών που υπάρχουν γύρω από αυτά τα στιλάτα, μικρά ορεκτικά. Μεγάλοι και μικροί θα τα λατρέψουν.
Υλικά (για 6 μάφινς)
- 1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο
- 2 αβγά
- 1 φλ. τσ. τριμμένη παρμεζάνα (ή άλλο κίτρινο τυρί)
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 3-4 κλωναράκια μαϊντανό
- 2-3 μικρές φρυγανιές
- Αλάτι, γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα
- Λίγο σπορέλαιο
Εκτέλεση
- Καθαρίζω και κόβω σε κυβάκια το αβοκάντο.
- Καθαρίζω και ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια (προτιμότερο το άσπρο και λίγο πράσινο μέρος) καθώς και το μαϊντανό.
- Θρυμματίζω στο μούλτι τις φρυγανιές.
- Σ’ ένα μπολ βάζω τα κυβάκια αβοκάντο, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τα δύο αβγά, το τυρί, αλάτι, πάπρικα και λίγο σπορέλαιο ή και ελαιόλαδο. Ανακατεύω απαλά και προσθέτω τις δύο τριμμένες φρυγανιές. Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι ένας παχύρευστος χυλός.
- Λαδώνω με το σπορέλαιο τις 6 θήκες για τα μάφινς, πασπαλίζω με τριμμένη φρυγανιά, τινάζω και προσεχτικά μοιράζω τον παχύρευστο χυλό στις θήκες.
- Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, περίπου για 20-22 λεπτά, όχι παραπάνω.
- Τα βγάζω από το φούρνο, αφήνω λίγο να πέσει η θερμοκρασία τους και τα βγάζω εύκολα με μαχαιράκι με στρογγυλή μύτη.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply