• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Ορεκτικά, Πίτες 4

Μουσούντα, η αρβανίτικη χορτόπιτα

By Dimitra Cherouvim · On 27/03/2014

Μουσούντα  λοιπόν το όνομα αυτής της παραδοσιακής αρβανίτικης και χωρίς φύλλο πίτας που γευτήκαμε τις προάλλες στην όμορφη ψαροταβέρνα του Κώστα και της Μαρίας, στην παραλία Γραμματικού περιοχή Σέσι.
Συχνά πυκνά η Μαρία μας εκπλήσσει προσφέροντάς μας  διάφορες και ποικίλες νοστιμιές. Μια απ αυτές ήταν και η μουσούντα  που δοκιμάσαμε προ ημερών, η οποία για να είμαι ειλικρινής όταν έφθασε στο  τραπέζι μας δεν μας  έκανε και την καλύτερη εντύπωση. Αυτό όμως κράτησε ως τη στιγμή που τη δοκιμάσαμε.
Τα 4-5 κομμάτια που είχε το πιάτο απεδείχθησαν μάλλον λίγα.  Πεντανόστιμη στην απλότητά της, τραγανή και εύγευστη, μας ξετρέλανε.  Αλλά έπρεπε να φάμε και τα υπόλοιπα της παραγγελίας μας, οπότε και δεν τολμήσαμε να ζητήσουμε  επιπλέον. Στο τέλος και όπως βλέπετε βεβαίως, ακολούθησε η απαραίτητη “ανάκριση” για τα μυστικά της πίτας και η σχετική φωτογράφιση.
Να είσαι καλά Μαρία που  μου έμαθες μια νέα και με παράξενο όνομα χορτόπιτα.

DSC00574Υλικά

  • 500 γρ. σπανάκι
  • 500 γρ. σέσκουλα
  • 250-300 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μεγάλο πράσο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι τσουκνίδες
  • 1 φλυτζάνι αλεύρι σταρένιο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, λίγη κανέλα

20140325_0008 20140325_0018Εκτέλεση

  1. Πλένω καλά και ψιλοκόβω τα χορταρικά.
  2. Τα αλατίζω, τα βάζω σε κατσαρόλα και  τα αχνίζω 4-5 λέπτα, ώστε να χάσουν τον όγκο τους.
  3. Τα σουρώνω και τα ξαναβάζω στην κατσαρόλα προσθέτοντας μισό κ.γ.πιπέρι, πάπρικα, λίγη κανέλα, μισό φλυτζάνι λάδι και 1/2 – 1 φλυτζάνι αλεύρι. Ανακατεύω καλά  ώστε να δέσουν τα χορταρικά.
  4. Τα απλώνω σε  λαδωμένο ταψί φούρνου, φροντίζοντας το πάχος της στρώσης να είναι γύρω στα 3 εκ.
  5. Ψήνω τη χορτόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 β. για 30-40 λεπτά, ή ώσπου να ροδοκοκκινίσει.
  6. Αφήνω να κρυώσει λίγο, κόβω σε κομμάτια και τη σερβίρω χλιαρή. Τρώγεται και σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρείται για 3-4 μέρες και παραμένει νοστιμότατη.

20140325_0023 20140325_0029 20140325_0030 20140325_0035 20140325_0065

 Tips

  • Η μουσούντα τρώγεται ελαφρώς ξεροψημένη.  Μη σας φοβίζει, γιατί έτσι είναι πολύ πιο νόστιμη. Κάτι σαν τσιπς χορταρικών στο φούρνο.

Καλή επιτυχία

αλεύριάνηθοκρεμμυδάκικρεμμύδιμαϊντανόςπράσοσέσκουλοσπανάκιτσουκνίδα
Share Tweet

You Might Also Like

  • Ορεκτικά

    Φάβα Αμοργιανή με καραμελωμένα κρεμμύδια και τοματίνια

  • Ορεκτικά

    Ρολάκια πιπεριάς με ανθότυρο φιστικιού

  • Ορεκτικά

    Κρεμμύδια πίκλες

4 Comments

  • PROGAKIS ZACHARIAS says: 18/11/2020 at 11:39 am

    Εξαιρετική,εμπνευσμένη από γυναίκες νοικοκυρές,με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη διατροφή της οικογένειάς,απλή,φθηνή,νόστιμη,πως όλα τα ωραία στη ζωή…
    Από γυναίκες με μεράκι & γούστο, που μπορεί να υπολοίπονταν σε χρήματα ,περίσσευε όμως η δημιουργικότητα η οικονομία, ή φαντασία ,σε καιρούς δύσκολους …Μου θυμίζει τη μητέρα μου,που την έφτιαχνε συχνά με τέχνη & μαεστρία….

    Respect….!!!

    Reply
    • Dimitra Cherouvim says: 19/11/2020 at 10:43 am

      Ευχαριστώ πολύ για το όμορφο σχόλιο σας. Πράγματι οι παλιές παραδοσιακές συνταγές βασίζονται πάντα σε οικονομικά υλικά και βασικά οι περίφημες πίτες μας σε ό,τι χορταρικά έβρισκαν οι νοικοκυρές στα γύρω χωράφια της κάθε περιοχής.

      Reply
  • vatsithianou fotini says: 03/04/2021 at 7:31 am

    Αψογηηηη Θα την δοκιμάσω

    Reply
    • Δήμητρα Χερουβείμ says: 03/04/2021 at 7:34 am

      Καλά θα κάνεις είναι πολύ ιδιαίτερη!
      Ευχαριστώ Φωτεινή!

      Reply

    Leave a reply Cancel reply

    BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

    Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

    Κατηγορίες

    • Αβγά
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κέικ
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Ορεκτικά
    • Όσπρια
    • Παγωτά
    • Πατάτες
    • Πίτες
    • Ρύζια
    • Σαλάτες
    • Σούπες
    • Ψάρια
    ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Find us on Facebook

    • Ανά Κατηγορία
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Σχετικά

    Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License