Mafaldine, παρμεζάνα και λάδι τρούφας

Είχα μεγάλη όρεξη για ένα ζυμαρικό. Απλό μεν, ξεχωριστό δε. Με λίγα αλλά δυνατά υλικά. Εύκολο στην παρασκευή, αλλά τόσο γευστικό που να μην χρειάζεται άλλα συνοδευτικά στο τραπέζι. Ίσως μια απλούστατη πράσινη σαλάτα, και ένα ποτήρι καλό, λευκό κρασί. Τίποτε άλλο.
Από καιρό στριφογύριζε στο μυαλό μου ένα πιάτο ζυμαρικών με λάδι τρούφας και παρμεζάνα. Εξηγούμε,  για λάδι μιλάω, γιατί η τρούφα τρούφα είναι πανάκριβη. Φίνα υλικά με αρώματα ιδιαίτερα, που θα απογείωναν το όποιο μακαρόνι. Αλλά μιας και θα έκανα πράξη την επιθυμία μου, δεν ήθελα το όποιο μακαρόνι και έτσι αποφάσισα  να αγοράσω  τις  mafaldine.
Ζυμαρικά σαν μακριές χυλοπίτες που οι πλαϊνές τους άκρες όμως, θυμίζουν όμορφες κορδελίτσες, ιδανικές για περιτύλιγμα δώρων.
Η παρμεζάνα εύκολη υπόθεση, βρίσκεται παντού. Το λάδι τρούφας έμενε τώρα, που έπρεπε να το βρω στο κέντρο και σε πιο γκουρμέ μαγαζάκια. Δε δυσκολεύτηκα, απλώς έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στο λάδι λευκής ή  μαύρης τρούφας. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο υπόγεια, πολύτιμα για τη μαγειρική μανιτάρια, μύκητες για να ακριβολογούμε, που για την ανεύρεση τους χρησιμοποιούνται ακόμα και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.

poulisa-diatrofiko-crack-se-vraveumenous-chef-1417100784-crop_lede
Αποφάσισα τελικά στο λάδι λευκής τρούφας, με μια  ιδιαίτερη μυρωδιά ελαφριάς υγρασίας, ωμού σκόρδου, μια ιδέα παρμεζάνας και ιταλικού λουκάνικου. Ό,τι έπρεπε δηλαδή γι΄αυτό που σκεφτόμουν.
Μαγείρεψα τις  mafaldine  ένα βράδυ, ένα βροχερό βράδυ και μόνο δύο πιάτα, για μένα και τον καλό μου.
Η συνταγή πιο κάτω βεβαίως. Μη διστάσετε να τη φτιάξετε, ένα μικρό μπουκαλάκι λάδι τρούφας, αν και κάπως ακριβό μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, αφού μία ή δυο κουταλιές της σούπας ή και λιγότερο, είναι αρκετές για να δώσουν το άρωμα της τρούφας σε αρκετά φαγητά και πράσινες σαλάτες.

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 200-250 γρ. mafaldine.
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Παρμεζάνα
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. λάδι λευκής τρούφας

20150927_0020

Εκτέλεση

  • Βράζω τις mafaldine al dente
  • Καθαρίζω το κρεμμύδι και τη σκελίδα σκόρδου, ψιλοκόβω και σοτάρω σε τηγάνι με το ελαιόλαδο, ίσα να γυαλίσουν ελαφρώς.

20150927_0022

  • Με μια τσιμπίδα μεταφέρω τα ζυμαρικά στο τηγάνι με πολύ λίγο από το νερό που βράσανε.

20150927_0023

  • Προσθέτω τις δυο κουταλιές της σούπας λάδι τρούφας και ανακατεύω απαλά και προσεχτικά.
  • Σερβίρω αμέσως με μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα.

20150927_0027

Καλή επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *