Κριθαρότο με λουκάνικο και μανιτάρια

Έτυχε… κι’ όμως πέτυχε. Τρία μεγάλα άσπρα μανιτάρια στο ψυγείο περίμεναν κάποιες μέρες και έπρεπε οπωσδήποτε να καταναλωθούν. Παρομοίως ένα λουκάνικο αγριόχοιρου, μικρό σχετικά, βάρους περίπου 100 γρ. έπρεπε και αυτό να αδειάσει τη γωνιά του ψυγείου μου. Η εύκολη και γρήγορη λύση θα είναι μια ομελέτα τηγανιού ή φούρνου, σκέφτηκα. Έλα όμως που είδα τελευταία στιγμή και το κριθαράκι στο ντουλάπι, μόλις 150 γρ. όταν το ζύγισα και μου άλλαξε τα σχέδια;! Ο σκληρός μαγειρικός δίσκος του εγκεφάλου πήρε τις πρέπουσες στροφές, έλεγξα αν είχα και ό,τι άλλο χρειαζόταν για ένα κριθαρότο και έτσι…
με το ένα, με το δυο, με το τρία, ένα τυχαίο και απροσδόκητο, αλλά γευστικότατο και μελάτο κριθαρότο, στα πιάτα μας και ο καλός μου να μαζεύει και το τελευταίο κριθαράκι απ’ το τηγάνι μας.

Παρακάτω θα δείτε ακριβώς τις αναλογίες του κριθαρότο, που έφτιαξα για δυο καλές μερίδες. Εσείς φυσικά, προσαρμόζεται τις ποσότητες του φαγητού σας, ανάλογα με τα άτομα που θα το τιμήσουν στην κυριολεξία.

Υλικά (για δυο καλές μερίδες)

  • 150 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 3 μεγάλα λευκά μανιτάρια
  • 1 λουκάνικο περίπου 100 γρ. (είχα αγριόχοιρου αρωματισμένου με θυμάρι-εσείς βάλτε ό,τι έχετε ή σας αρέσει)
  • 50 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα (συνήθως βάζουμε παρμεζάνα, είχα διάφορα ελληνικά και ήταν τέλεια)
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 σφηνάκι λευκό κρασί
  • 500 γρ. ζωμό κοτόπουλου
  • 1 κ.γ. λάδι λευκής τρούφας ( γενικώς τα λάδια τρούφας είναι ακριβά, όμως αν αναλογιστείτε ότι δεν χρειάζεται περισσότερο από 1 κ.γ. για να αρωματιστεί ένα φαγητό ή ό,τι άλλο θέλετε, αξίζει την τιμή του, γιατί διαρκεί πολύ).
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • Φρέσκο θυμάρι

Παρασκευή

  • Αποφλοιώνω τα μανιτάρια και τα κόβω σε φέτες, καθαρίζω το κρεμμύδι και τη σκελίδα σκόρδου και τα κόβω σε φέτες επίσης. Αφαιρώ απ’ το λουκάνικο το έντερο και το κόβω σε κυβάκια.

  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι τα ρίχνω όλα και τα σοτάρω σε δυνατή φωτιά με 2-3 κ.σ. γεμάτες ελαιόλαδο. Προσθέτω το κριθαράκι και το σοτάρω για 3-4 λεπτά. Σβήνω με το κρασί.

  • Προσθέτω μέρος του ζωμού και ανακατεύω καλά, όταν δω ότι ο ζωμός έχει απορροφηθεί απ’ το κριθαράκι προσθέτω και τον υπόλοιπο και αφήνω το κριθαρότο να σιγοβράσει, ανακατεύοντας ενδιάμεσα.

  • Όταν δω ότι το κριθαράκι έγινε, περίπου σε 15-20 λεπτά, σβήνω τη φωτιά του γκαζιού και προσθέτω το λάδι τρούφας, μια κουταλιά βούτυρο γάλακτος και το τριμμένο τυρί.

  • Ανακατεύω καλά, πασπαλίζω με φυλλαράκια απ’ το φρέσκο θυμάρι και σερβίρω αμέσως όπως είναι ζεστό.

Καλή σας επιτυχία 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *