Τώρα θα μου πεις γιατί λέω το κουνουπιδάκι μου, γάλακτος;! Σωστή η απορία. Όμως πρώτον, γιατί είναι κατάλευκο, άσπρο, άσπρο σαν… βάλε ό,τι σου θυμίζει και γιατί ανεβοκατέβηκα τη λαϊκή δυο φορές και πολύ προσεχτικά εξέταζα τους πάγκους της, ώσπου να βρω αυτό που θα μου “άσπριζε” στο μάτι. Και δεύτερον γιατί η κρέμα που έφτιαξα έχει μπόλικο γάλα που από μόνο του δίνει μια λευκή βελούδινη αίσθηση στο βασικό μου υλικό, το λευκό κουνουπιδάκι, που το κάνει μοναδικό και στο γευστικό αποτέλεσμα μετά το φούρνισμα, αλλά και σαν οπτική απόλαυση, όταν έρχεται η ώρα να το σερβίρεις στα πιάτα των αγαπημένων σου. Αυτά τα λίγα λοιπόν για να σε πείσω να φτιάξεις αυτήν την απλή και γνωστή συνταγή, αλλά με μερικές ουσιαστικές μικρές λεπτομέρειες που θα κάνουν το πιάτο σου εξαιρετικό σαν κύριο φαγητό ή απλώς σαν συνοδευτικό.
Υλικά (για 4-6 άτομα, σε τετράγωνο ταψάκι 20Χ27)
- 1 κουνουπίδι γύρω στο κιλό. Τα μπουκετάκια που θα μείνουν δεν πρέπει να είναι σε βάρος λιγότερα από 800 γρ.
- 500 γρ. γάλα φρέσκο
- 4 κ.σ. γεμάτες μαργαρίνη
- 5 κ.σ. γεμάτες αλεύρι
- 3-4 κ.σ. γεμάτες τυρί τριμμένο. Έβαλα γραβιέρα γιατί αυτή είχα στο ψυγείο.
- 1 αβγό
- Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά ή πικάντικη
- 1 κ.γ. κοφτό μοσχοκάρυδο στο οποίο έχω αναμείξει μια καλή τσιμπιά γαρύφαλλο
- 1 κ.γ. τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Το πρώτο που κάνω είναι να αφαιρέσω τα φύλλα από το κουνουπίδι. Το πλένω καλά και αρχίζω να ξεχωρίζω τα μπουκετάκια. Η δουλειά αυτή γίνεται πολύ πολύ εύκολα και γρήγορα, όταν βάλουμε ανάποδα το κουνουπίδι μας σε ξύλο κοπής και με κοφτερό μαχαιράκι αρχίζουμε να κόβουμε τα μπουκετάκια. Προτίμησα, όπως θα δείτε και στην φωτογραφία να κόψω μικρά μπουκετάκια, γιατί με αυτό τον τρόπο η κρέμα ενσωματώνεται πολύ καλά με αυτά, θυμίζοντας έτσι και σουφλέ μετά το ψήσιμο στον φούρνο.
- Βάζω τα μπουκετάκια σε κατσαρόλα με κρύο αλατισμένο νερό που να τα σκεπάζει και τα βράζω μόνο για πέντε έξι λεπτά, αφού αρχίσει ο βρασμός του νερού. Σβήνω τη φωτιά, αφήνω τα μπουκετάκια άλλα δυο λεπτά μέσα στο βραστό νερό και κατόπιν τα ρίχνω σε σουρωτήρι. Τα αφήνω εκεί να στραγγίσουν πολύ καλά και για όση ώρα φτιάχνω την κρέμα μπεσαμέλ.
- Αφού βεβαιωθώ ότι στράγγισαν καλά, τα μεταφέρω στο βουτυρωμένο ταψάκι μου και τα πασπαλίζω με λίγη πάπρικα.
Εκτέλεση για την μπεσαμέλ
- Σε ένα μικρό σχετικά κατσαρολάκι (δεν φτιάχνουμε τις κρέμες σε μεγάλες κατσαρόλες για να μην μας “φάνε” την κρέμα τα πλαϊνά της) βάζω τη μαργαρίνη σε χαμηλή φωτιά και περιμένω να λιώσει. Αφού λιώσει προσθέτω το αλεύρι, πάντα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύω καλά και γρήγορα με έναν αβγοδάρτη. Το αλεύρι πρέπει να απορροφήσει όλη τη μαργαρίνη. Τότε και μόνο τότε αρχίζω και ρίχνω σιγά σιγά το γάλα, το οποίο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία συνεχίζω το ανακάτεμα, ώσπου να δέσει η κρέμα μου. Εδώ να σας πω ότι αν δείτε ότι το αλεύρι σας είναι λίγο και δεν δένει όπως πρέπει η κρέμα, χωρίς καθόλου να προβληματιστείτε, προσθέστε ακόμα λίγο αλεύρι στο ζεστό μείγμα του γάλακτος. Θα δέσει μια χαρά. Το έκανα εγώ γιατί το κουτάλι μου ήταν κάπως μικρότερο του κανονικού. Σβήνω τη φωτιά και τότε αλατοπιπερώνω, ρίχνω το μείγμα μοσχοκάρυδου γαρύφαλου, το αβγό και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύω καλά.
Στρώσιμο του ταψιού
- Πάνω στα ήδη τακτοποιημένα μπουκετάκια ρίχνω την πλούσια και παχύρευστη κρέμα μου, η οποία εισχωρεί θαυμάσια ανάμεσα στα μπουκετάκια, χωρίς να αφήνει κανένα ακάλυπτο.
- Πασπαλίζω την επιφάνεια της κρέμας με τριμμένο τυρί και λίγη τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι. Αυτό είναι ένα φανταστικό μαγειρικό τρικ για να ροδίσει πιο γρήγορα όποιο φαγητό έχει κρέμα. Μην ξεχνάτε ότι και το κουνουπίδι και η κρέμα είναι ήδη έτοιμα και μαγειρεμένα. Με αυτόν τον τρόπο ψήνω λιγότερη ώρα, έχω πιο γρήγορα το φαγητό μου έτοιμο και βεβαίως οικονομία στο ηλεκτρικό.
- Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 30 λεπτά. Η κρέμα ροδίζει υπέροχα, δεν σκληραίνει και έχουμε ένα γευστικότατο, αφράτο και πλούσιο στη γεύση φαγητό.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply