Κοτόπουλο με κυδώνια στο φούρνο

Το δεντράκι, φουντωτό φουντωτό, κάτω απ’ τον καταγάλανο φθινοπωρινό ουρανό και με τα χνουδωτά κίτρινα φρούτα του να απορροφούν με λαχτάρα τις ηλιαχτίδες,  με προκαλούσε να το φωτογραφίσω πρώτα και μετά να το “κουρσέψω”, να μαζέψω τους καρπούς του και να τους μεταλλάξω στην κουζίνα μου, σε ό,τι μπορούν να γίνουν τα όμορφα αυτά και εποχικά κυδώνια.

Ζήτησα την άδεια της Άννας, της φιλικής και γλυκιάς ιδιοκτήτρια του κτήματος και χωρίς καθυστέρηση, έκοψα καμιά δεκαριά απ’ τα γινωμένα κυδώνια. Τελείωναν οι μίνι φθινοπωρινές διακοπές μας στην πανέμορφη Γιάλοβα, με το μοναδικό τοπίο της Βοϊδοκοιλιάς και ανυπομονούσα για την επιστροφή μας σπίτι και την επιχείρηση “κυδώνια και ό,τι βγει”.

Ετοιμάζουμε τα πράγματα μας, φορτώνω και τα κυδώνια μου, πάμε να παραδώσουμε τα κλειδιά και να πληρώσουμε τη διαμονή μας εκεί. Και τι να δω, μια άλλη τσάντα, γεμάτη επίσης με επιπλέον κυδώνια να με περιμένει στην αυλόπορτα και την Άννα να μου τα προσφέρει με μεγάλη ευγένεια και προθυμία.

– Μα μάζεψα αρκετά, της λέω. Τι να τα κάνω τόσα.
-Φτιάξε γλυκό, μαρμελάδα, κυδωνόπαστο, φτιάξτα με κρέας ή με κοτόπουλο στο φούρνο… και πριν προλάβει η Άννα να τελειώσει τη μαγική φράση, κοτόπουλο με κυδώνια στο φούρνο… και πως το φτιάχνεις Άννα μου; Ρώτησα, ενώ οι σιελογόνοι, αστραπιαία, ξεκίνησαν τη δουλειά για την οποία έχουν φτιαχτεί.

Οι πληροφορίες δόθηκαν άμεσα. Τις κατέγραψα στη μνήμη, τις ταξίδεψα ως την κουζίνα μου, τις έβαλα γρήγορα γρήγορα στο φούρνο με το κοτόπουλο και τα κυδώνια βεβαίως, που ως πρωταγωνιστές αυτού του εξαιρετικού φαγητού, κλέβουν τις εντυπώσεις και χαρίζουν μοναδικές στιγμές γαστριμαργικής ευδαιμονίας.

Τρέξτε στις λαϊκές, στου μανάβηδες και στις φρουτεμπορικές της περιοχής σας, προμηθευτείτε τα κυδώνια, τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων, που λέει ο μύθος και βουρ στο εργαστήριο της κουζίνας σας για να φτιάξετε και σεις αυτό το ιδιαίτερο και μοναδικό σε γεύση φαγητό. Τώρα όσο είναι η εποχή τους.

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο. Αν μάλιστα είναι και ελευθέρας βοσκής ή χωριάτικο, φανταστείτε το αποτέλεσμα
  • 5-6 κυδώνια – θα εξαρτηθεί από το ταψί σας και το πόσο φύρα έχουν τα κυδώνια όταν καθαριστούν
  • 5-6 σκ. σκόρδο
  • 1 φλ. τσ. μαυροδάφνη ή κόκκινο κρασί
  • 1 πορτοκάλι ακέρωτο και μεγάλο
  • Το χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι
  • 1 1/2 φλ.τσ. ζωμό κοτόπουλου
  • 1/2 κ.γλ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κάρδαμο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Κόβω το κοτόπουλο σε οκτώ κομμάτια, τα πλένω καλά και τα αφήνω στην άκρη.
  • Συνεχίζω με τα κυδώνια. Αρχικά τα κόβω στα τέσσερα, καθαρίζω τα σπόρια τους και τη φλούδα τους. Αν τα κυδώνια είναι μεγάλα, κόβω και τα τέταρτα στη μέση, κυδωνάτα όπως συνηθίζουμε να λέμε. Τα βάζω σε νερό. Καθαρίζω τις σκελίδες σκόρδου και τις κόβω σε φετούλες. Πλένω καλά το πορτοκάλι και το κόβω σε χοντρές ροδέλες.

     

  • Ανακατεύω στο ζωμό κότας το κύμινο, το αλατοπίπερο και το κάρδαμο.
  • Τακτοποιώ τα κομμάτια του κοτόπουλου στη γάστρα μου, βάζω γύρω τους τα κυδώνια και τα περιχύνω με το ελαιόλαδο, το χυμό του πορτοκαλιού και το ζωμό κότας.

  • Σκεπάζω τη γάστρα και τη βάζω σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 200 βαθμούς. Ψήνω το φαγητό για περίπου 1 και μισή ώρες.
  • Αφού σιγουρευτώ ότι το κοτόπουλο και τα κυδώνια έχουν γίνει, βγάζω το καπάκι και αφήνω άλλα 10-15 λεπτά ώσπου να ροδίσουν όλα τα υλικά του ταψιού. Προσοχή στα υγρά του φαγητού.
  • Το σερβίρω με κλασικό ρύζι για πιλάφι ή μπασμάτι. Ταιριάζει τέλεια.

Καλή σας επιτυχία… είναι σίγουρη!

Φώτο – εντυπώσεις 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *