Κόκκινες φακές σούπα

linse09_p1Μιας που σήμερα είναι σαν να μπαίνει το φθινόπωρο, συννεφιά, βροχές και  χαμηλή θερμοκρασία (3 Ιουνίου2014) είπα να σας προτείνω μια νόστιμη σουπίτσα από κόκκινες φακές. Οι φακές αυτές μας έρχονται απ την Αίγυπτο, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές σε μας, είναι όμως πεντανόστιμες, πολύ πιο  απαλές και βελούδινες στη γεύση απ τις γνωστές δικές μας καφέ φακές και το σπουδαιότερο βράζουν σε μόλις 10-15 λεπτά.

Γρήγορο, οικονομικό και πολύ θρεπτικό πιάτο για όλη την οικογένεια.  Ακόμα κι αν ο καιρός το αποφασίσει και μας δείξει το καλοκαιρινό του πρόσωπο, προγραμματίστε αυτό το φαγητό και πιστέψτε με όχι μόνο δε θα σας απογοητεύσει αλλά θα το εντάξετε στο μενού σας για την ημέρα των οσπρίων.
Αν μάλιστα τις κάνετε και πιο πηχτές απ ότι για σούπα προσθέτοντας μια δυο πατάτες παραπάνω,θα έχετε ένα πιάτο όπως τη δική μας φάβα που αυτή πια δεν έχει εποχές και θερμοκρασίες και συνοδεύει υπέροχα τα καλοκαιρινά μας μεζεδάκια σε βραδινές φιλικές συγκεντρώσεις σε αυλές και βεράντες.

Υλικά

  • 1/4 κόκκινες φακές
  • 1 μεγάλη πατάτα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 μεγάλο καρότο
  • Μερικές σκελίδες σκόρδου
  • Γλυκιά πάπρικα, αλάτι, ελαιόλαδο

20140109_0004Εκτέλεση

  1. Ξεπλένω τις φακές δύο φορές. Μ αυτό τον τρόπο γλυτώνω τον πολύ αφρό που θα βγάλουν και θα πρέπει να ξαφρίσω. Το νερό του ξεβγάλματος και τις δυο φορές θα βγει ελαφρώς θολό. Αυτό όμως μη σας ανησυχεί.
  2. Καθαρίζω και κόβω σε χοντρά κυβάκια όλα τα λαχανικά.
  3. Τα σωτάρω με ελαιόλαδο 4-5 λεπτά στην κατσαρόλα μέχρι να γυαλίσουν.
  4. Προσθέτω την πλυμμένη φακή.
  5. Την ανακατεύω ελαφρά και την ενσωματώνω με τα λαχανικά.
  6. Προσθέτω ζεστό νερό, τόσο όσο να σκεπαστούν τα υλικά και λίγο παραπάνω.
  7. Αν χρειαστεί ξαφρίζω τις φακές.
  8. Αφήνω να βράσουν περίπου για 12-15 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά και με ανοιχτή την κατσαρόλα.
  9. Ενδιάμεσα του βρασίματος, ανακατεύω απαλά και προσεκτικά. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ακόμα νερό.
  10. Προσθέτω το αλάτι και την πάπρικα.
  11. Ελέγχω αν μαλακώσανε και σβήνω το μάτι. Το πιθανότερο ότι θα έχουν αρχίσει να λιώνουν.
  12. Προσθέτω λίγο ελαιόλαδο και με το minipimer ή άλλο σχετικό εργαλείο πολτοποιώ όλα τα υλικά.
  13. Σερβίρω την παχύρευστη κόκκινη σούπα με μια κουταλιά γιαούρτι, φρέσκια ρίγανη και κρουτόν.

20140109_0006 20140109_0010 20140109_0013 20140109_0019Καλή επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *