Κεφτεδάκια με κιμά γαλοπούλας

Είχαμε πολύ καιρό να φάμε κεφτεδάκια κι’ έτσι πήρα τη σοβαρή απόφαση, πήρα την τσάντα μου και βόλτα στο μάρκετ το παρακείμενο.
Και πάνω που άνοιγα το στόμα μου για παραγγελία κλασικού μοσχαρίσιου κιμά, τσουπ ο υπάλληλος με ταψάκι ανά χείρας και φρέσκα κομμάτια γαλοπούλας.
Λες? σκέφτομαι… και πριν η σκέψη παγιωθεί, η γλώσσα πάντα λυμένη και…
Παρακαλώ για κόψτε μου μερικά γραμμάρια γαλοπούλας για κιμά!
Και εγένετο το κεφτεδάκι το τρυφερό και εγένετο το κεφτεδάκι το ανάρπαστο.
Μερικά με μανιτάρια πικάντικα και μερικά με σάλτσα πικάντικη, όπως αρμόζει σε κάποια χθεσινά σπαγγέτι που αναστέναζαν μονάχα τους στην ψύξη του ψυγείου μου.

Άφησα και μερικά στην κατάψυξη για μέρα που η βαριεστημάρα για μαγειρική θα χτυπάει κόκκινο, όπως η σάλτσα που έφτιαξα για να συνοδεύσω τα σημερινά μας.

Υλικά

  • 800 γρ. κιμά γαλοπούλας
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 αβγό
  • 1 μπολάκι τρίμμα φρυγανιάς και παξιμαδιού μας κάνει
  • 1 ντομάτα ώριμη ψιλοκομμένη
  • Μπόλικες σκελίδες σκόρδου
  • Ξύσμα τζίντζερ… αν υπάρχει
  • Σπορέλαιο, ό,τι υπάρχει στην κουζίνα
  • Αλάτι – Πιπέρι
  • Πάπρικα γλυκιά ή ό,τι τραβάει η όρεξη της παρέας
  • Φυλλαράκια δυόσμου απ’ τη γλάστρα της γειτόνισσας

Διαδικασία

  • Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το δυόσμο, πολτοποιώ τα σκόρδα και τα ρίχνω όλα στον κιμά που τον έχω ακουμπήσει απαλά απαλά στην αγκαλιά μιας γαβάθας. Ρίχνω όλα τα προηγούμενα, ρίχνω το τρίμμα φρυγανιάς, το αβγό, την πάπρικα, το αλατοπίπερο, το τζίντζερ  και λίγο ελαιόλαδο.

  • Αναμειγνύω όλα τα υλικά τρυφερά και με στοργή και με αργές κινήσεις φτιάχνω μια γευστική κιμαδόμπαλα. Τη βάζω στο ψυγείο, μέχρι την ώρα που θα μετασχηματισθεί σε μικρά καρυδένια κεφτεδάκια.

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, λάδι στο τηγάνι, μικρά μικρά κεφτεδάκια στο χέρι και πρώτη ξάπλα στο αλεύρι και δεύτερη βουτιά στο καυτό λάδι. Ενδιάμεσα χαμηλώνω τη φωτιά ώστε να σιγοψηθούν και μετά πάλι στο φουλ. Τα γυρίζω μόλις μια φορά και απ’ την άλλη πλευρά.

  • Έτοιμα πια παρέα με ό,τι θέλει η νοικοκυρά και το συνάφι της. Εξαιρετικά και μόνα τους, πιο εξαιρετικά και μπλουμ στην κατακόκκινη πικάντικη σάλτσα.

Καλή σας δουλειά, καλή σας απόλαυση

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *