Γιουβέτσι με σκορδάτα ρολάκια κοτόπουλου

Αγαπημένο, Κυριακάτικο αλλά και καθημερινό φαγητό το γιουβέτσι για την ελληνική οικογένεια. Πολλές οι προτάσεις γι’ αυτό. Ας δώσω και εγώ τη δική μου, γευστικότατη εκδοχή. Φιλετάκια από τα μπουτάκια του κοτόπουλου που τα έχω γεμίσει με μπόλικο μείγμα μαϊντανού με σκόρδο. Η πλούσια σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με τις ελιές Καλαμών,  που αγκαλιάζει τα ρολάκια, μαζί με το κριθαράκι που έχει απορροφήσει τη γλύκα αυτής τη σάλτσας, κάνει ένα γιουβετσάκι μπουκιά και συχώριο. Και μη σας φοβίζει το ρολάρισμα του μικρού σχετικά φιλέτου. Μια οδοντογλυφίδα μπηγμένη, έστω και άτσαλα, ίσα για να κρατήσει τη φόρμα αρκεί. Στη διάρκεια του ψησίματος τα ρολάκια σφίγγουν κι’ έτσι δεν υπάρχει η ανησυχία μήπως και ανοίξουν.

Υλικά (για 4-5 μερίδες)

  • 1 δισκάκι με φιλέτα από μπουτάκια κοτόπουλου. Το δισκάκι μου ήταν 600 γρ. και είχε 10 κομμάτια.
  • 250 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • 10-15 ελιές Καλαμών
  • 3-4 ώριμες ντομάτες
  • Μπόλικο μαϊντανό, μόνο τα φυλλαράκια του.
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Γλυκιά πάπρικα + μια τσιμπιά καυτερή

Εκτέλεση

  • Ξεβγάζω τα φιλετάκια και τα αφήνω να στεγνώσουν.
  • Βάζω στο μούλτι τα φυλλαράκια του μαϊντανού με καθαρισμένες τις σκελίδες του σκόρδου. Προσθέτω 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και χτυπάω καλά.

     

  • Απλώνω όλα τα φιλετάκια ανοιχτά σε μια μεγάλη πιατέλα. Αυτό είναι πολύ πρακτικό και χρήσιμο, γιατί έτσι θα μοιραστεί σωστά όλο το μείγμα του μαϊντανού, αλλά και γιατί ό,τι ζουμιά χυθούν στην πιατέλα θα τα ρίξω στη σάλτσα ντομάτας.
  • Προσεχτικά βάζω σχεδόν από μια κ.σ. σε κάθε φιλετάκι, αφού προηγουμένως το έχω αλατίσει και το έχω πασπαλίσει με τις πάπρικες. Το ρολάρω καλά και το στερεώνω με την οδοντογλυφίδα. Μία είναι αρκετή.

  • Στο ίδιο μούλτι και χωρίς να το ξεβγάλω απ’ το μείγμα μαϊντανού, πολτοποιώ τις ντομάτες, αφού τις έχω ξεφλουδίσει.
  • Ρίχνω τη σάλτσα ντομάτας σε πυρέξ ή ταψάκι, ρίχνω ότι ζουμιά έβγαλαν τα φιλετάκια στην πιατέλα, αλατοπιπερώνω ελαφρά, βάζω προσεχτικά τα ρολάκια με την οδοντογλυφίδα προς τα κάτω στο ταψάκι και σκορπάω τις ελιές ανάμεσα τους. Ρίχνω και αρκετό ελαιόλαδο.

  • Βάζω το ταψάκι σε καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήνω στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς περίπου για 45-50 λεπτά.  Ανάλογα πάντα με το φούρνο.

  • Για πιο ευκολία και όταν γίνουν τα ρολάκια, τα αφαιρώ από το ταψάκι, προσθέτω ζεστό νερό περίπου 1 ποτήρι του νερού και ρίχνω το κριθαράκι. Αλατίζω και πάλι ελαφρά. Δυναμώνω τη θερμοκρασία στους 250 βαθμούς και αφήνω το κριθαράκι περίπου για δέκα λεπτά. Το βγάζω από το φούρνο, ανακατεύω, ελέγχω αν θέλει και άλλο νερό και βάζω και τα ρολάκια. Τα αφήνω όλα μαζί τώρα άλλα πέντε λεπτά να δέσουν και κλείνω το φούρνο. Το φαγητό πρέπει να έχει αρκετά υγρά, ώστε μέσα στο σβησμένο φούρνο το κριθαράκι να τα ρουφήξει και να γίνει μελάτο.

  • Σερβίρω το φαγητό ζεστό προς θερμοκρασία δωματίου με μπόλικο τριμμένο τυρί και χωριάτικη σαλάτα μαζί με πικάντικη φέτα.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *