Γαύρος μαρινάτος

Οικονομικός, εύκολος, παραδοσιακός, ο απόλυτα καλοκαιρινός και γευστικός καλοκαιρινός μεζές. Γαύρος μαρινάτος που θα σας κρατήσει παρέα τις καλοκαιρινές βραδιές σας, σε δροσερές αυλές, ποτισμένους κήπους, μυρωδάτα, πολύχρωμα και ανθισμένα μπαλκόνια. Πρωί πρωί λοιπόν στη λαϊκή για να αγοράσω την πρώτη ανέγγιχτη “φουρνιά” γαύρου και να στρωθώ στη δουλειά. Το ίδιο ζεστό βράδυ τον απολαύσαμε με δροσερό ουζάκι, ελιές, ντοματούλες, ξυδάτα βλήτα και σπιτικό τζατζίκι. Απολαύσαμε όμως και το ολόγιομο φεγγάρι που δέσποζε πάνω απ’ τα κεφάλια μας και μας κρατούσε φωτεινή και γλυκιά παρέα.

Υλικά

  • 500 γρ. γαύρος
  • Αλάτι ψιλό – γίνεται η ίδια δουλειά αν βάλουμε χοντρό αλάτι.
  • Ελαιόλαδο
  • Ξύδι
  • Ρίγανη

Εκτέλεση

  • Αφαιρώ τα κεφάλια απ’ τα ψαράκια.

  • Κρατάω προσεχτικά κάθε γαύρο με το αριστερό χέρι και με το μεγάλο δάχτυλο πιέζω το ψάρι και αφαιρώ τη ραχοκοκαλιά. Αν χρειαστεί χρησιμοποιώ και ένα μαχαιράκια για βοήθεια. Ξεβγάζω καλά τα ψαράκια και τα αφήνω να στραγγίσουν απ’ τα νερά τους.

  • Σε ένα πλαστικό δοχείο καλύπτω με μια καλή στρώση αλατιού τον πάτο του και αρχίζω να τοποθετώ προσεχτικά τους φιλεταρισμένους γαύρους σε στρώσεις με αρκετό ψιλό αλάτι. Κλείνω καλά το δοχείο και το αφήνω στο ψυγείο για 1-2 ώρες, όχι παραπάνω γιατί θα σκληρύνει το κρέας τους.

     

  • Τα βγάζω απ’ το ψυγείο και τα ξεπλένω ελαφρά απ’ τα αλάτια, φροντίζοντας να μείνει λίγο. Τοποθετώ τους γαύρους σε γυάλινο σκεύος με ελαιόλαδο και αρκετό ξύδι που να τους καλύπτει. Ενδιάμεσα πασπαλίζω με ξερή ρίγανη.

Καλή σας επιτυχία και καλές όμορφες καλοκαιρινές βραδιές.

 


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *