Ιούνιος 2021 και κάπου ανάμεσα σε covid και φτου ξελεφτεριά και ξανά πάλι μέσα και ξανά έξω και μέσα και έξω και τούμπαλιν…
καταφέραμε και πήγαμε για δεύτερη φορά στο πανέμορφο και μοναδικό αυτό κυκλαδωνήσι με τη δική του προσωπικότητα και σφραγίδα στο Αιγαίο.
Αντί αναμνήσεων, σχολίων και περιγραφών του νησιού, θα μιλήσω με φωτογραφίες για τα τοπία, τις ομορφιές, τις παραλίες και τις νοστιμιές του φημισμένου για το γαλάζιο αυτού του νησιού.
Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια… ας ξεκινήσω με τους περίφημους φαβοκεφτέδες του νησιού με φάβα Αμοργού τους οποίους βεβαίως τους τιμήσαμε σε όμορφο χώρο εστίασης.
Υλικά (ενδεικτικά)
- 1 φλ.τσ. βρασμέναβα φάβα
- 1 αβγό
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- Αρκετό άνηθο ή μάραθο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι – εγώ πρόσθεσα και λεμονοπίπερο
- Αλεύρι, όσο πάρει για να έχω έναν παχύρευστο χυλό για τηγάνισμα
Διαδικασία
- Βράζω απ’ την προηγούμενη το φάβα (ξαφνιάστηκα όταν έμαθα για πρώτη φορά ότι το όσπριο είναι ουδέτερο – το φάβα). Ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
- Σε ένα βαθύ σκεύος αναμειγνύω το βρασμένο φάβα, το αβγό, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, κρεμμυδάκια, αλάτι, πιπέρι. Ανακατεύω καλά και προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι, ώσπου να έχω ένα παχύρευστο χυλό. Σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο για 1-2 ώρες ή ώσπου να τηγανίσω.
- Βάζω στο τηγάνι μου ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο και όταν κάψει παίρνω κουταλιές κουταλιές (με βρεγμένο κουτάλι) και τις ρίχνω στο τηγάνι. Αφήνω να ροδίσουν απ’ τη μια πλευρά και γυρίζω και απ’ την άλλη.
- Βγάζω τους φαβοκεφτέδες απ’ το τηγάνι και τους τοποθετώ σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το λάδι. Σερβίρω με γιαούρτι ή πηχτή σάλτσα τομάτας.
Καλή σας επιτυχία
Φωτο – εντυπώσεις
Leave a Reply