Τα μικρά “ζωγραφισμένα” ή στικτά (κατά την ισπανική γλώσσα) pinto φασόλια, θυμίζουν τα μπαρμπουνοφάσολα, αλλά τελικά είναι μια άλλη ποικιλία όπως μου εξήγησε ο παραγωγός της λαϊκής, από την οποία τα αγόρασα. “Μαγείρεψε τα σαλάτα και θα με θυμηθείς”. Μου είπε ο νεαρός παραγωγός και αυτόματα θυμήθηκα κάτι παρόμοια φασόλια που είχα αγοράσει από το Ayllon, ένα μικρό χωριό της Ισπανίας, πριν κάποιους μήνες και την αστεία μου προσπάθεια να συνεννοηθώ με τον Ισπανό ηλικιωμένο πωλητή για το πως να τα μαγειρέψω. Τελικά και εκείνα, φασόλια αλα Ayllon, αλλά και τα σημερινά μου σε σαλάτα, βγήκαν τέλεια.
Για να ξεφύγω κάπως από τη σαλάτα πιαζ προτίμησα τα φρέσκα κρεμμυδάκια, όπως θα δείτε πιο κάτω, να τα σοτάρω ελαφρά και στο τέλος να προσθέσω και μόνο για ένα γύρισμα τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες.
Χορταστική, πλούσια και θρεπτική σαλάτα, άνετα γίνεται και κυρίως πιάτο που μπορεί να συνδυαστεί με τηγανιτά ψαράκια ή μικρά θαλασσινά και να αποτελέσει ένα λουκούλλειο γεύμα για όλη την οικογένεια.
Υλικά ( για 4-5 άτομα )
- 250 γρ. φασόλια pinto
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
- Μερικές λιαστές ντομάτες
- Κάπαρη
- Ελιές Καλαμών
- Διάφορα φρέσκα αρωματικά (ματζουρορίγανη, δυόσμο και δενδρολίβανο από τις γλάστρες μου)
- 1 κ.γ. βεγκέτα (αποξηραμένα μυρωδικά)
- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Από το προηγούμενο βράδυ βάζω τα φασόλια σε βαθιά λεκάνη με αρκετό νερό, ώστε να μουλιάσουν.
- Την επομένη μέρα τους αλλάζω το νερό και τα βράζω σε δυνατή φωτιά περίπου για 40 λεπτά. Προς το τέλος του βρασίματος προσθέτω αλάτι και το 1 κ.γ. κοφτό βεγκέτα.
- Όσο βράζουν τα φασόλια μου, καθαρίζω και κόβω σε ροδέλες τα κρεμμυδάκια και ψιλοκόβω τις λιαστές ντομάτες. Τα σοτάρω όλα σε αρκετό ελαιόλαδο, γιατί αυτό θα είναι και το μόνο λάδι που θα έχει η σαλάτα μου.
- Όταν γίνουν τα φασόλια, τα σουρώνω, τα μεταφέρω σε σαλατιέρα, προσθέτω αμέσως τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια με τις ντομάτες, τις ελιές, την κάπαρη και ψιλοκομμένα τα φρέσκα αρωματικά μου. Ανακατεύω καλά και σερβίρω αμέσως τη ζεστή σαλάτα στο τραπέζι.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply