Φασόλια πιάζ σαλάτα

 Όταν παιδάκι ακόμα άκουγα μαμά και θειάδες  να ετοιμάζουν από βραδύς τα φασόλια στο νερό, ώστε την επομένη να φτιαχτεί η σαλάτα πιαζ, τρελαινόμουνα απ τη χαρά μου. Πρώτον γιατί λάτρευα αυτό το όσπριο και δεύτερον γιατί η λέξη πιάζ ακουγόταν και ακούγεται ακόμα στ΄αυτιά μου πολύ εξωτική. Θυμάμαι να επαναλαμβάνω τη λέξη πιαζ τραγουδιστά, να ανεβοκατεβαίνω τις σκάλες της αυλής παίζοντας ένα δικό μου παιχνίδι στο ρυθμό πιάζ, να φωνάζω τις ξαδελφούλες μου πιαζάκια και δεν ξέρω τι άλλο σκαρφιζόταν το παιδικό μου μυαλό για να έχω συνέχεια αυτή την όμορφη λεξούλα στο στόμα μου.

Σχετικά πρόσφατα έμαθα ότι η λέξη πιαζ (beyaz) σημαίνει λευκό και προέρχεται και αυτή, όπως τόσες άλλες απ τη γειτονική μας Τουρκία και χαρακτηρίζει ακριβώς το ότι τα φασόλια τρώγονται μαγειρεμένα  λευκά.

350px-Snijboon_peulen_Phaseolus_vulgarisΦασόλια λοιπόν σήμερα, επιστημονική ονομασία  φασίολος ο  κοινός ( Phaseolus vulgaris), όπως μαθαίναμε στο δημοτικό. Γευστικότατο όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία, το κρέας του φτωχού όπως λέγεται, με μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες  A, B, C φτιάχνεται εύκολα, γρήγορα και με διάφορους τρόπους. Δημοφιλέστατη βέβαια η ελληνική κόκκινη φασολάδα σούπα που τρώγεται κυρίως το χειμώνα. Όμως και η σαλάτα πιάζ έχει τη θέση της στο ελληνικό τραπέζι, που εκτός από κυρίως πιάτο είναι και ένα θαυμάσιο ορεκτικό-συνοδευτικό άλλων φαγητών ή μεζέδων.

Εδώ σας προτείνω να βάλετε τη φιλεταρισμένη ρέγγα μέσα στα βρασμένα φασόλια. Είναι ένας πρακτικός και όμορφος τρόπος παρουσίασης της σαλάτας, επιπλέον δε  δίνει μια άλλη νοστιμιά στο πιάτο σας.

Υλικά

  • 1/4 φασόλια
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • Ελιές
  • 1 μικρό μάτσο μαϊντανό
  • 1 ρέγγα
  • 1 λεμόνι
  • Αλάτι, ελαιόλαδο, ξύδι

20140402_0005Εκτέλεση

  1. Βάζω από το βράδυ τα φασόλια σε μια λεκάνη με νερό να μουλιάσουν
  2. Την επομένη τα  βράζω  ώσπου να μαλακώσουν. Περίπου 40-45 λεπτά απ την αρχική στιγμή βρασμού. Λίγο πριν κλείσω το μάτι της κουζίνας, ρίχνω το αλάτι. Ποσότητα αλατιού πάντα κατά βούληση.
  3. Καθαρίζω και κόβω σε ροδέλες το ξερό κρεμμύδι και σε λοξές ροδελίτσες το φρέσκο.
  4. Ψιλοκόβω το μαϊντανό.
  5. Καψαλίζω τη ρέγγα πάνω από τη φλόγα γκαζιού, αφού την έχω τρυπήσει και την κρατάω με ένα πιρούνι.
  6. Την καθαρίζω και την κόβω σε φιλετάκια.
  7. Σουρώνω τα φασόλια και τα βάζω σε μια λεκάνη, ρίχνω τα κρεμμύδια, τις ελιές, τα φιλετάκια της ρέγγας και πασπαλίζω με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  8. Σ ένα μικρό σέικερ χτυπάω λίγο ελαιόλαδο, λίγο ξύδι και το χυμό απ το μισό λεμόνι.
  9. Περιχύνω τη σαλάτα και τέλος πασπαλίζω με ξύσμα από το λεμόνι.

20140402_0008 20140402_0013 20140402_0014 20140402_0017Tips

  • Τα φασόλια αφού πάρουν την πρώτη βράση,  τα ξαφρίζω και τα βράζω  ξεσκέπαστα.  Αλλιώς θα χυλώσουν και θα ξεχωρίσει άσχημα ο εξωτερικός φλοιός απ την ψίχα.
  • Συνήθως τα φασόλια πιάζ συνοδεύονται έχοντας στο πλάι οποιοδήποτε παστό ψάρι. Όμως είναι μια πολύ καλή και πρακτική πρόταση, το συνοδευτικό να το αναμείξετε μέσα στη σαλάτα.

Καλή επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *