• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αυστρία
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Ορεκτικά, Όσπρια, Σαλάτες 0

Φασόλια πιάζ σαλάτα

By Dimitra Cherouvim · On 11/04/2014

 Όταν παιδάκι ακόμα άκουγα μαμά και θειάδες  να ετοιμάζουν από βραδύς τα φασόλια στο νερό, ώστε την επομένη να φτιαχτεί η σαλάτα πιαζ, τρελαινόμουνα απ τη χαρά μου. Πρώτον γιατί λάτρευα αυτό το όσπριο και δεύτερον γιατί η λέξη πιάζ ακουγόταν και ακούγεται ακόμα στ΄αυτιά μου πολύ εξωτική. Θυμάμαι να επαναλαμβάνω τη λέξη πιαζ τραγουδιστά, να ανεβοκατεβαίνω τις σκάλες της αυλής παίζοντας ένα δικό μου παιχνίδι στο ρυθμό πιάζ, να φωνάζω τις ξαδελφούλες μου πιαζάκια και δεν ξέρω τι άλλο σκαρφιζόταν το παιδικό μου μυαλό για να έχω συνέχεια αυτή την όμορφη λεξούλα στο στόμα μου.

Σχετικά πρόσφατα έμαθα ότι η λέξη πιαζ (beyaz) σημαίνει λευκό και προέρχεται και αυτή, όπως τόσες άλλες απ τη γειτονική μας Τουρκία και χαρακτηρίζει ακριβώς το ότι τα φασόλια τρώγονται μαγειρεμένα  λευκά.

350px-Snijboon_peulen_Phaseolus_vulgarisΦασόλια λοιπόν σήμερα, επιστημονική ονομασία  φασίολος ο  κοινός ( Phaseolus vulgaris), όπως μαθαίναμε στο δημοτικό. Γευστικότατο όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία, το κρέας του φτωχού όπως λέγεται, με μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες  A, B, C φτιάχνεται εύκολα, γρήγορα και με διάφορους τρόπους. Δημοφιλέστατη βέβαια η ελληνική κόκκινη φασολάδα σούπα που τρώγεται κυρίως το χειμώνα. Όμως και η σαλάτα πιάζ έχει τη θέση της στο ελληνικό τραπέζι, που εκτός από κυρίως πιάτο είναι και ένα θαυμάσιο ορεκτικό-συνοδευτικό άλλων φαγητών ή μεζέδων.

Εδώ σας προτείνω να βάλετε τη φιλεταρισμένη ρέγγα μέσα στα βρασμένα φασόλια. Είναι ένας πρακτικός και όμορφος τρόπος παρουσίασης της σαλάτας, επιπλέον δε  δίνει μια άλλη νοστιμιά στο πιάτο σας.

Υλικά

  • 1/4 φασόλια
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • Ελιές
  • 1 μικρό μάτσο μαϊντανό
  • 1 ρέγγα
  • 1 λεμόνι
  • Αλάτι, ελαιόλαδο, ξύδι

20140402_0005Εκτέλεση

  1. Βάζω από το βράδυ τα φασόλια σε μια λεκάνη με νερό να μουλιάσουν
  2. Την επομένη τα  βράζω  ώσπου να μαλακώσουν. Περίπου 40-45 λεπτά απ την αρχική στιγμή βρασμού. Λίγο πριν κλείσω το μάτι της κουζίνας, ρίχνω το αλάτι. Ποσότητα αλατιού πάντα κατά βούληση.
  3. Καθαρίζω και κόβω σε ροδέλες το ξερό κρεμμύδι και σε λοξές ροδελίτσες το φρέσκο.
  4. Ψιλοκόβω το μαϊντανό.
  5. Καψαλίζω τη ρέγγα πάνω από τη φλόγα γκαζιού, αφού την έχω τρυπήσει και την κρατάω με ένα πιρούνι.
  6. Την καθαρίζω και την κόβω σε φιλετάκια.
  7. Σουρώνω τα φασόλια και τα βάζω σε μια λεκάνη, ρίχνω τα κρεμμύδια, τις ελιές, τα φιλετάκια της ρέγγας και πασπαλίζω με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  8. Σ ένα μικρό σέικερ χτυπάω λίγο ελαιόλαδο, λίγο ξύδι και το χυμό απ το μισό λεμόνι.
  9. Περιχύνω τη σαλάτα και τέλος πασπαλίζω με ξύσμα από το λεμόνι.

20140402_0008 20140402_0013 20140402_0014 20140402_0017Tips

  • Τα φασόλια αφού πάρουν την πρώτη βράση,  τα ξαφρίζω και τα βράζω  ξεσκέπαστα.  Αλλιώς θα χυλώσουν και θα ξεχωρίσει άσχημα ο εξωτερικός φλοιός απ την ψίχα.
  • Συνήθως τα φασόλια πιάζ συνοδεύονται έχοντας στο πλάι οποιοδήποτε παστό ψάρι. Όμως είναι μια πολύ καλή και πρακτική πρόταση, το συνοδευτικό να το αναμείξετε μέσα στη σαλάτα.

Καλή επιτυχία

ελιάκρεμμυδάκικρεμμύδιμαϊντανόςρέγγαφασόλι
Share Tweet

You Might Also Like

  • Ορεκτικά

    Αβοκάντο τζατζίκι

  • Όσπρια

    Γίγαντες με λουκάνικα αγριογούρουνου

  • Ορεκτικά

    Μελιτζάνα σε φέτες στην τοστιέρα

No Comments

Leave a reply Cancel reply

BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

Κατηγορίες

  • Αβγά
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Γλυκά
  • Γλυκά Κουταλιού
  • Ζαρζαβατικά
  • Ζυμαρικά
  • Ζύμες
  • Θαλασσινά
  • Κέικ
  • Κιμάς
  • Κοτόπουλο
  • Κρέατα
  • Κρέμες
  • Μαρμελάδες
  • Ορεκτικά
  • Όσπρια
  • Παγωτά
  • Πατάτες
  • Πίτες
  • Ρύζια
  • Σαλάτες
  • Σούπες
  • Ψάρια
ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Find us on Facebook

  • Ανά Κατηγορία
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Σχετικά

Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License