Κέικ μερέντας με άρωμα λεμόνι

Πριν κάποιους μήνες είχα φτιάξει μάφινς σοκολατένια με τρία μόνο υλικά. Σήμερα λοιπόν που σκεφτόμουνα να φτιάξω ένα κέικ αλλά δεν ήξερα τι, μου ήρθε η σκέψη αυτών των εύκολων μάφινς και των υλικών τους. Αποφάσισα λοιπόν να δοκιμάσω να φτιάξω το κέικ μου με βάση αυτά τα υλικά, κάνοντας όμως κάποιες μικρές τροποποιήσεις ώστε να έχω τη συγκεκριμένη γεύση που ήθελα με λεμόνι και καρύδια. Το αποτέλεσμα εκπληκτικό, ούτε που το φανταζόμουνα. Παρ΄ότι είχα φωτογραφίσει όλη τη διαδικασία παρασκευής του, είχα αποφασίσει ότι αν δεν πετύχαινε όπως το ήθελα, δεν θα το παρουσίαζα. Όπως καταλαβαίνετε βεβαίως και αφού βλέπετε όλη τη συνταγή εδώ, σημαίνει ότι τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα από ότι περίμενα. Ιδανικό για  πρωινό, για μικρούς και μεγάλους. Δοκιμάστε το, θα ενθουσιαστείτε.

Υλικά (για 8-10 άτομα)

  • 1 βαζάκι μερέντα ή ότι άλλη πραλίνα φουντουκιού θέλετε, 400 γρ.
  • 12 κ.σ. γεμάτες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή φαρίν απ
  • 3 αβγά
  • 1/2 φλ.τσαγιού ή και λίγο παραπάνω καρύδια χοντροκομμένα
  • Το ξύσμα από 1 μεγάλο χοντρόφλουδο λεμόνι

20150519_0001

 

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ρίχνω όλη τη μερέντα, τα 3 αβγά και τα καρύδια.
  2. Ανακατεύω καλά με έναν αβγοδάρτη. Δε χρειάζεται μίξερ.
  3. Στα παραπάνω  αρχίζω και ρίχνω σιγά σιγά και να ανακατεύω βεβαίως τις 12 κ.σ. αλεύρι, ώσπου να έχω το επιθυμητό  παχύρευστο μείγμα του κέικ.
  4. Στο τέλος ρίχνω και το ξύσμα του λεμονιού.
  5. Αδειάζω το μείγμα σε μακρόστενη μεγάλη φόρμα (η δικιά μου είναι 31Χ11 το εσωτερικό) στον πάτο της οποία και για ευκολία, έχω βάλει ένα μακρόστενο κομμάτι λαδόκολλας.
  6. Ψήνω το κέικ σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς  περίπου 45-50 λεπτά, ανάλογα πάντα με το φούρνο και έχοντας κάνει τη γνωστή δοκιμή με το μαχαίρι ώστε να είμαι σίγουρη ότι το κέικ μου ψήθηκε. Περιμένω να κρυώσει λίγο και το αναποδογυρίζω εύκολα σε πιατέλα.
  7. Τέλος και προαιρετικά στολίζω την επιφάνεια του κέικ με φέτες λεμονιού, καραμελωμένες με 1 φλ.καφέ ζάχαρη και 2 κ.σ. νερό. Με το λίγο αυτό σιρόπι περιχύνω και το κέικ μου.

20150519_0004 20150519_0006 20150519_0007 20150519_0009

 

Καλή επιτυχία


Posted

in

by

Comments

2 responses to “Κέικ μερέντας με άρωμα λεμόνι”

  1. Ενδιαφέρουσα επιλογή υλικών! Θα το δοκιμάσω! Μια διευκρίνηση μόνο: Εάν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αντί του φαριν απ) δε θα χρειαστεί να προσθέσουμε μπέικιν πάουντερ;

    1. Δε νομίζω να χρειάζεται μπέικιν πάουντερ. Τουλάχιστον εγώ που χρησιμοποίησα κοινό αλεύρι για το κέικ, αυτό φούσκωσε μια χαρά.Άλλωστε και η αρχική συνταγή δεν το είχε στα υλικά της. Πάντως θα είχε ενδιαφέρον την επόμενη φορά που θα το φτιάξω να κοσκινίσω 1 κ.γ. μπέικιν για να δω την αντίδραση. Σε ευχαριστώ για την ερώτηση σου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *