Το παχουλό χεράκι βρίσκεται ακριβώς πάνω απ’ το σοκολατένιο μπισκότο. Ο αγαπημένος μικρός προσπαθεί με μεγάλη προσοχή να το αχνίσει. Μια άστοχη κίνηση όμως και η ζαχαριέρα πέφτει πάνω στο μπισκότο. “Το’σπασα γιαγιά”. λέει ο μικρούλης με μια αδιόρατη ανησυχία και φόβο για τυχόν επίπληξη. Η γιαγιά χαμογελάει, “δεν το έσπασες εσύ, το σκανδαλιάρικο ξωτικό σε σκούντησε, έπεσε η ζαχαριέρα και γίνηκε η ζημιά”. “Να κοίτα”, συνεχίζει η γιαγιά και με κάποιο “μαγικό” μυστικό τρόπο σπάει και εκείνη ένα μπισκοτάκι. “Αχ εσείς τα σκανδαλιάρικα ξωτικά, φωνάζει τραγουδιστά, όλο ζημιές είστε, αλλά δε μας πειράζει, τα σπασμένα μπισκοτάκια είναι υπέροχα μέσα στο ζεστό γάλα. Όλα διορθώνονται μωρό μου”. Του λέει και φιλάει γλυκά τον αγαπημένο της ξανθομπάμπουρα. “Να θυμάσαι πάντα αγαπούλα μου, στη ζωή κάποιες φορές, τα ζαβολιάρικα ξωτικά μας οδηγούν σε αστοχίες, σε λάθος κινήσεις ή σε κακές στιγμές. Εμείς στεναχωριόμαστε λίγο ή πολύ, διορθώνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά απλά τις αφήνουμε πίσω μας και συνεχίζουμε τη ζωή και τις δουλειές μας”.
“Γιαγιά, σκύψε να σου πω”, λέει χαμηλόφωνα ο γελαστός, χαρούμενος ξανθομπάμπουρας, με το σπασμένο γιορτινό μπισκοτάκι στο χέρι. “Το ξωτικό, μόλις μου ψιθύρισε στο αυτί, να σου σκάσω ένα μεγάλο φιλί”.
Υλικά (για 1 ρηχό ταψάκι 22χ34 – μου βγήκαν 14 τρίγωνα… έμειναν 10… μετά τα σπασίματα)
- 1 κουτί πραλίνα 380 γρ. – χρησιμοποίησα μερέντα γιατί είναι ρευστή
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. ή περίπου 6 κ.σ.
- 3 μεγάλα αβγά
- 30-35 γρ. φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα (προαιρετικά)
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- Καλαμάκια για σουβλάκια
- Λαδόκολλα
Υλικά για το γλάσο + υλικά για το στόλισμα
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.σ. χυμό από ένα λεμόνι
- 2-2 1/2 περίπου κ.σ. κρύο νερό
- Φρουί γλασέ ψιλοκομμένο
- Σπασμένα φιστίκια Αιγίνης
- Κόκκοι κόκκινου πιπεριού, ταιριάζουν απίστευτα με τη σοκολατένια γεύση των μπράουνις
Εκτέλεση
- Ρίχνω στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ σκεύος την πραλίνα, τα 3 αβγά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύω καλά με το σύρμα.
- Ρίχνω σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύω ώστε να δέσει με τα υγρά υλικά. Τέλος προσθέτω τα σπασμένα φιστίκια. Ανακατεύω τώρα με πιρούνι.
- Στρώνω το ταψάκι με μια λαδόκολλα που να ανεβαίνει λίγο στα πλαϊνά και την έχω βρέξει λίγο απ’ την κάτω πλευρά ώστε να κολλήσει στον πάτο. Ρίχνω με σπάτουλα βρεγμένη σιγά σιγά το σχετικά σφιχτό μείγμα πραλίνας να πάει παντού σε όλη την επιφάνεια. Αυτό το κάνω και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ώστε να σχηματιστούν νερά και να δέσει καλύτερα το γλάσο άχνης πάνω τους όταν ψηθεί το γλυκό.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο (μόνο για 5 λεπτά) στους 180 βαθμούς περίπου για 18 λεπτά, όχι παραπάνω. Ανάλογα πάντα με το φούρνο. Γι’ αυτό το γλυκό παρασκεύασμα δεν μας ενδιαφέρει καθόλου το να φουσκώσει γι’ αυτό και ενδιάμεσα με ένα μαχαιράκι και αφού ανοίξω το φούρνο δοκιμάζω αν ψήθηκε.
- Βγάζω απ’ το φούρνο το ταψάκι και αφήνω να κρυώσει καλά το επίπεδο σοκολατένιο γλυκό. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι το χωρίζω αρχικά στα δύο κατά μήκος της μεγάλης πλευράς των 34 εκ. Κατόπιν κόβω σε τρίγωνα. Ίσως σπάσουν κάποια, το πιθανότερο τα ακριανά. Τα φυλάμε και τα τρώμε με το τσάι μας.
- Με προσοχή χώνω στη βάση κάθε τρίγωνου ένα καλαμάκι. Φροντίζω να έχω μια καθαρή μεγάλη επιφάνεια για να τα ακουμπήσω.
- Φτιάχνω το γλάσο μέσα σε ένα μικρό μπρίκι και ανακατεύω με πιρούνι ή ένα μικρούτσικο αναδευτήρα που έχω για μικρές δουλειές σε μικρά σκεύη.
- Περιχύνω προσεχτικά ένα ένα τα δέκα τριγωνάκια μου, κατευθείαν τα στολίζω όσο είναι ρευστό το γλάσο και τα ακουμπώ στην πετσέτα.
Καλή σας επιτυχία – καλές γιορτές – υγεία και δύναμη
Leave a Reply