Τσουχτή, η μακαρονάδα της Μάνης

Επιτέλους μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια ξανά στη Μάνη. Άσε που εκεί, πριν κάποιες δεκαετίες, κάναμε και το γαμήλιο ταξίδι μας. Αφού λοιπόν τακτοποιηθήκαμε στον ωραίο και πετρόχτιστο  ξενώνα ΤΟΞΟΤΗΣ, στο χωριό Τριανταφυλλιά, το πρώτο που ρώτησα τον φίλο και ψυχή του ξενώνα Βασίλη ήταν σχετικά με τη φημισμένη, παραδοσιακή μακαρονάδα της περιοχής, την τσουχτή. Η απάντηση ήρθε άμεσα.
“Μη μου στεναχωριέσαι, θα πάμε στην ξαδέλφη μου τη Φωτεινή και στο άψε σβήσε θα μας φτιάξει και θα δοκιμάσετε την παραδοσιακή τσουχτή, με αυτήν που μεγαλώσαμε”.
Η χαρά για την γευστική γνωριμία μου με την τσουχτή,  η περιέργεια και η πείνα μου, δεν περιγράφονται. Ντυθήκαμε, στολιστήκαμε και τσουπ σε λίγη ώρα, όλοι καθισμένοι σε ένα κλασικό ταβερνιάρικο τραπέζι.
Πράγματι και χωρίς να περιμένουμε πολύ, μας ήρθαν δυο πιατέλες ξεγυρισμένες, όπως λέμε, με την περιβόητη μακαρονάδα. Δυο αβγά παρακαλώ κάθε πιατέλα. Πόσο πια να φας; Πλούσια και γεμάτη σε γεύση η παραδοσιακή μακαρονάδα της Μάνης, αν και λιτή σε υλικά.

   
Μια έκπληξη όμως με περίμενε την επόμενη βραδιά, όταν πήγαμε να φάμε σε μαγαζί κοντά στον ξενώνα και η ευγενέστατη κοπέλα μου είπε ότι η τσουχτή μακαρονάδα είναι χωρίς αβγό, μόνο δηλαδή με την τηγανισμένη μυζήθρα και αυτή που έχει το αβγό ή τα αβγά λέγεται μουλωχτή, με την έννοια ότι όταν σπας το αβγό μπορεί και να λερωθείς στα μουλωχτά.
“Τώρα, τι να σου πω Μαράκι μου, εγώ πάντως δεν σπέρνω καινά δαιμόνια, ούτε τη διαμάχη ανάμεσα στην τσουχτή και μουλωχτή. Αυτά είναι τοπικά και λεπτά θέματα, ας τα βρούνε μεταξύ τους οι Μανιάτες”. Βρε μπας και μουλωχτή την έλεγαν στο σπίτι της κοπέλας, όταν η οικογένεια ήθελε τη μακαρονάδα με τα τηγανισμένα αβγά, ώστε να την ξεχωρίζουν απ’ την απλή;!
Η αλήθεια είναι ότι έψαξα τη μουλωχτή και στο διαδίκτυο, αλλά δεν βρήκα τίποτα. Άφαντη η μουλωχτή.

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 200 γρ. μακαρόνια Νο 6
  • 100 γρ. μυζήθρα ξερή
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 αβγά
  • Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάζω τα μακαρόνια να βράσουν σε ελαφρώς αλατισμένο νερό, μιας και η μυζήθρα έχει αρκετό αλάτι. Καλό είναι να βγούνε aldente.
  • Όση ώρα βράζουν τα μακαρόνια, βάζω σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει ελαφρά και προσθέτω την τριμμένη μυζήθρα. Τη σοτάρω (τηγανίζω όπως ακριβώς μου είπε η Φωτεινή) τουλάχιστον 6-7 λεπτά, ώσπου να ξανθίσει τελείως και κυρίως να έχει απορροφήσει όλο το ελαιόλαδο.
  • Σουρώνω τα μακαρόνια και τα ρίχνω μέσα στο τηγάνι. Ανακινώ, ώστε τα μακαρόνια να δέσουν καλά με την “τηγανισμένη” μυζήθρα. Τα βάζω σε πιατέλα.
  • Τηγανίζω και τα αβγά και τα ακουμπώ προσεχτικά πάνω απ’ τα μακαρόνια.

Καλή σας επιτυχία

Φωτο εντυπώσεις 


Posted

in

by

Comments

2 responses to “Τσουχτή, η μακαρονάδα της Μάνης”

  1. vatsithianou fotini

    Μου τρεχουνε τα σαλάκια

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Χα χα χα… ευκαιρία να την φτιάξεις και να την απολαύσεις!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *