• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Όσπρια 0

Ρεβιθάδα με πράσα και λουκάνικα

By Dimitra Cherouvim · On 07/06/2015

04Chickpea-Sprout-germe-de-pois-chiche1024x768-e1340376424156Το μενού μας σήμερα έχει ρεβίθια. Όχι όμως μια απλή  ρεβιθόσουπα  που συνήθως φτιάχνουμε, αλλά ένα φαγητό  πιο γευστικό, πιο γεμάτο, ένα πιάτο για κρασί και καλή παρέα. Όχι δηλαδή ότι και μόνο για την οικογένεια να γίνει, αυτή δε θα το τιμήσει δεόντως. Τα πράσα και τα λουκάνικα προσδίδουν μια γλύκα σε αυτό το όσπριο που η αλήθεια έχει μια πιο ουδέτερη γεύση από τα φασόλια που σχετικά τα φτιάχνουμε τακτικότερα. Ευκαιρία λοιπόν να μαγειρέψετε τα ρεβίθια σας με αυτόν τον τρόπο στο φούρνο και  να τα απολαύσετε εσείς και οι δικοί σας.  Σε περίπτωση που δε θέλετε τα λουκάνικα, απλώς δεν τα βάζετε και ακολουθείτε  τη διαδικασία όπως την παρουσιάζω πιο κάτω.
Και έτσι για την ιστορία να αναφέρω ότι η ρεβιθιά είναι ένας χαμηλός θάμνος που δεν ξεπερνά τα 60 εκ.Έχει την επιστημονική ονομασία Cicer arietinum – Ερέβινθος ο κοινός, Ερέβινθος ο κριόμορφος. Πιστή μετάφραση της λατινικής ονομασίας του είδους Cicer arietinum η οποία οφείλεται στο σχήμα του σπόρου του φυτού που θυμίζει κεφάλι κριαριού.

Υλικά (για 2-4 άτομα)

  • 1/4 ρεβίθια μικρόσπερμα
  • 2 πράσα
  • 3 λουκάνικα που να περιέχουν πράσο
  • 1 ώριμη ντομάτα
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό ντομάτας ή 1 κ.σ. πελτέ
  • Ελαιόλαδο
  • Μερικά φύλλα δυόσμου
  • Αλατοπίπερο

20150602_0002

Εκτέλεση

  1. Από το προηγούμενο βράδυ βάζω τα ρεβίθια σε νερό να μουλιάσουν.
  2. Το πρωί τα στραγγίζω, τα ξεβγάζω ένα χέρι και τα βάζω να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Περίπου 45-50 λεπτά.
  3. Καθαρίζω και κόβω τα πράσα σε φετούλες.
  4. Βγάζω την εξωτερική φλούδα από την ντομάτα και την ψιλοκόβω.
  5. Ψιλοκόβω και το δυόσμο και τον ρίχνω στην ντομάτα.
  6. Σε τηγάνι ρίχνω τα κομμένα πράσα και τα λουκάνικα ταυτόχρονα. Προσθέτω λίγο ελαιόλαδο και σοτάρω σε δυνατή φωτιά 5-6 λεπτά, ώσπου να πέσει ο όγκος των πράσων.
  7. Μεταφέρω τα ρεβίθια σε πλατιά και χαμηλή κατσαρόλα, προσθέτω το μείγμα πράσων και λουκάνικων, την ψιλοκομμένη ντομάτα, το χυμό ντομάτας και μισό φλ. τσ. ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω επίσης 1/2 φλ. τσ. ζεστό νερό.
  8. Σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι της και τη βάζω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στην αρχή και για 15 λεπτά στους 250 βαθμούς, ώστε να πάρει μπρος η βράση και μετά χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 200.
  9. Ψήνω το φαγητό περίπου 60-70 λεπτά, ώστε να μελώσει. Τα τελευταία 10 λεπτά, αφαιρώ το καπάκι, ελέγχω για το ζουμί του φαγητού και αφήνω ανοιχτή την κατσαρόλα για να πάρουν λίγο χρώμα τα λουκάνικα.

20150602_0007 20150602_0009 20150602_0012 20150602_0014

Καλή επιτυχία

αλάτιδυόσμοςελαιόλαδολουκάνικοντομάταπελτεπιπέριπράσορεβίθι
Share Tweet

You Might Also Like

  • Όσπρια

    Γίγαντες τηγανητοί

  • Ορεκτικά

    Φασόλια πουρές (πιάζ)

  • Κοτόπουλο

    Γίγαντες με φιλέτο μπουτάκια κοτόπουλου

No Comments

Leave a reply Cancel reply

BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

Κατηγορίες

  • Αβγά
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Γλυκά
  • Γλυκά Κουταλιού
  • Ζαρζαβατικά
  • Ζυμαρικά
  • Ζύμες
  • Θαλασσινά
  • Κέικ
  • Κιμάς
  • Κοτόπουλο
  • Κρέατα
  • Κρέμες
  • Μαρμελάδες
  • Ορεκτικά
  • Όσπρια
  • Παγωτά
  • Πατάτες
  • Πίτες
  • Ρύζια
  • Σαλάτες
  • Σούπες
  • Ψάρια
ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Find us on Facebook

  • Ανά Κατηγορία
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Σχετικά

Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License