Λαχανάκια Βρυξελλών με μπέικον

Brussels-sprouts-006Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ένα μάλλον αδιάφορο λαχανικό για τη χώρα μας και τις μαγειρικές μας συνήθειες. Ως ένα σημείο αυτό το βρίσκω κατανοητό. Είναι  όμως κρίμα ένα τόσο πολύτιμο για τις θρεπτικές διατροφικές του αξίες λαχανικό να μην το βάζουμε στην κουζίνα μας, όταν μάλιστα γίνεται με πολλούς και ποικίλους τρόπους που το καθιστούν πεντανόστιμο και διαφορετικό συνοδευτικό για πολλά φαγητά, κυρίως για τα κρέατα.

Αν και μικροσκοπικά είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία. Ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού, αφού είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες, ενώ θεωρείται ότι έχουν και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Λέγεται ότι καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην αρχαία Ρώμη και στην πορεία του χρόνου μεταφέρθηκαν στο Βέλγιο. Καλλιεργήθηκαν αρχικά στις Βρυξέλλες, από όπου και το όνομά τους. Πλέον είναι διαδεδομένα σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική όπου αποτελούν ένα εξαιρετικό έδεσμα κυρίως μάλιστα για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Υλικά

  • 250-300 γρμ. λαχανάκια Βρυξελλών
  • 4 φέτες μπέικον
  • Μερικές σκελίδες σκόρδου
  • 1 λεμόνι
  • Αλάτι, πάπρικα, εστραγκόν ή ρίγανη
  • Ελαιόλαδο

20140114_0015.jpg-light

Εκτέλεση

  1. Βάζω τα λαχανάκια σε καυτό νερό και τα βράζω για 5-6 λεπτά μόνο. Πρέπει να είναι τραγανά και κυρίως να μη λιώσουν. Έτσι διατηρούν και όλα τα θρεπτικά τους στοιχεία.
  2. Αφού βράσουν τα βάζω αμέσως σε κρύο νερό και τα αφήνω 2-3 λεπτά για να διατηρήσουν το χρώμα τους. Στη συνέχεια τα κόβω στη μέση και τα αφήνω στην άκρη.
  3. Καθαρίζω και ψιλοκόβω τις σκελίδες σκόρδου, κόβω το μπέικον σε λουρίδες και τα βάζω μαζί σε τηγάνι με ελαιόλαδο για σοτάρισμα 3 ως 4 λεπτά.
  4. Στη συνέχεια ρίχνω στο τηγάνι και τα λαχανάκια, αλατοπιπερώνω και συνεχίζω το σοτάρισμα, ώσπου τα λαχανάκια να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα.
  5. Τα κατεβάζω από τη φωτιά, ρίχνω το εστραγκόν ή τη ρίγανη, το χυμό  λεμονιού και τα σερβίρω ζεστά.

20140114_0018.jpg-c+l 20140114_0022.jpg_light 20140114_0025.jpg_light 20140114_0026.jpg_light 20140114_0028.jpg_c+l2

Καλή επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *