Και τί μαγειρεύει η Ελληνίδα μάνα (τετριμμένο αλλά αληθινό) όταν έρχεται το βλαστάρι απ’ τα ξένα;! Πεινασμένο και με λαχτάρα για ελληνικό ήλιο μετουσιωμένο σε φρέσκα λαχανικά που ευτυχώς και Δόξα… έχουν ακόμα γεύση και ποιότητα! Έλα… πες μια πεντάδα… το top five (5) βρε παιδί μου…
Eννοείται γεμιστά, εννοείται παστίτσιο, εννοείται τυρόπιτα, εννοείται γίγαντες και… εδώ σε θέλω… πρέπει να κλείσει η πεντάδα, άλλως χάνεις!
Εννοείται σπανακόρυζο με αβγουλάκι μελάτο στο πλάι ν’ αναστενάζει το καμάρι και να γεμίζεις ευτυχία εσύ η μάνα η κατοικοεδρεύουσα στην ευρύτερη περιφέρεια πρωτευούσης και περιχώρων.
Και ναι, τρέχεις στη λαϊκή και… όχι βρε παιδί μου σπανάκι; “Where is spinach pls?” “Κυρία μου ξεχαστήκατε, Ιούλιο έχουμε… έχουμε και κάτι καμένα σπανάκια αν σας κάνουν”.
Παγώνεις, αν και 37 βαθμοί στον πάγκο του παραγωγού. “Να σας προτείνω βλήτα; ” προτρέχει ο παραγωγός που ψυχανεμίζεται το πελάγωμα της μάνας.
“Τι να το κάνω παιδί μου το βλήτο, σπανακόρυζο θέλω να φτιάξω”.
“Οκ και μη μου θυμώνεις μανδάμ, πάρε βλήτο φρεσκαδούρα, βάλε τα σεα του, τα μεα του και έλα επόμενη Τρίτη, εδώ στον τρίτο πάγκο, αριστερά όπως στρίβεις το δρομάκι το κάθετο στον κεντρικό της λαϊκής… κι αν το βλαστάρι σου δεν ζητήσει και δεύτερο πιάτο, έλα, πιάσε με απ’ το γιακά… εννοείται θα φοράω φανελάκι, ξέρω εγώ εσάς τις τρελαμμένες και σου χαρίζω τον πάγκο και την καρδιά μου”.
Α πα πα πα… καθαρή παρενόχληση, έχω και μάρτυρες. -Μαρίαααααα… τον Κούγια και σβέλτα!
Παίρνω το βλήτο το χιλιάρι… μεθαύριο έχω και ψάρι πάει τρέλα… και τρέχω στην κουζίνα…
Τα υπόλοιπα, τα εύκολα, τα οικονομικά, τα γευστικότατα, στις οθόνες και παρακαλώ θερμά… και στο πιάτο σας.
Υπόσχεση! Θα σας δώσω και τις συντεταγμένες του πάγκου με τα σούπερ βλήτα που ευκόλως και εν θερμώ μετατράπηκαν σε ένα απίστευτο ΥΠΕΡΟΧΟ βλητόρυζο!
Υλικά
- 1/2 κιλό βλήτα
- 2 καρότα
- Φρέσκα κρεμμυδάκια
- Άνηθος
- Ρύζι σπυρωτό
- Ζωμό λαχανικών
- Πιπέρι
- Χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
- Ελαιόλαδο
- Τζατζικάκι σπιτικό… τί θα το κάνω; Θα το φάω καλέ με το βλητόρυζο! Α πα πα πα περιέργεια κι’ αυτή!
Διαδικασία
- Πλένω καλά τα βλήτα, αφαιρώ λίγα χοντρά κοτσάνια και τα αφήνω για δέκα λεπτά σε νερόξυδο. Τα βλήτα γενικώς είναι σχετικά καθαρά και δεν έχουν τη χρονοβόρα διαδικασία του σπανακιού.
- Ψιλοκόβω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τρίβω τα καρότα.
- Σε πλατιά κατσαρόλα βάζω τα κρεμμυδάκια με το τριμμένο καρότο. Πρώτα τα αχνίζω και μετά προσθέτω αρκετό ελαιόλαδο και τα σοτάρω.
- Προσθέτω τα βλήτα καλά στραγγισμένα και κομμένα σε μικρότερα κομμάτια. Περιμένω να πέσει ο όγκος τους και προσθέτω το ρύζι. Ανακατεύω καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Προσθέτω αρκετό ζωμό λαχανικών, τόσο όσο να σκεπάζει όλα τα υλικά. Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να γίνουν. Ενδιάμεσα ανακατεύω λίγο και ελέγχω το ζωμό.
- Ένα δυο λεπτά πριν σβήσω τη φωτιά, προσθέτω ψιλοκομμένο αρκετό άνηθο και το χυμό από το λεμόνι.
- Σερβίρω στα πιάτα προσθέτοντας σε όποιον θέλει μια γεμάτη κουταλιά σούπας τζατζίκι και ωμό ελαιόλαδο. Όποιος δε θέλει… απλώς χάνει!
Καλή επιτυχία
Leave a Reply