Θα μου πεις τώρα, γιατί τυροπρασομπουρέκια και όχι πρασοτυρομπουρέκια;! Μα για έναν πολύ απλό λόγο. Υπερισχύει το τυρί, η αγαπημένη ελληνική φέτα και ακολουθεί το πράσο. Η αλήθεια στο μυαλό μου είχα μια απλή τυρόπιτα για μια ξαφνική επίσκεψη. Όμως βλέποντας τα φρέσκα πράσα και τον άνηθο είπα να τα χώσω και αυτά μέσα για να δώσουν μια γλύκα στην πικάντικη γεύση του τυριού. Προτίμησα να πάρω τρίμμα βαρελιού που έχει έντονη πιπεράτη και μεστή γεύση. Πρόσθεσα το γιαούρτι και δυο αβγά για μια πιο κρεμώδη γέμιση στο χοντρό έτοιμο φύλλο για πίτες. Το αποτέλεσμα φοβερό με το κριτσανιστό φύλλο και την απαλή σε υφή γέμιση. Απέτυχα στο μαυροκούκι που δεν μου κόλλησε στα μπουρέκια μου. Ίσως αν το άλειφα με κρόκο αβγού. Την επόμενη φορά.
Υλικά (για 8 μπουρέκια)
- 600 γρ. χοντρό φύλλο για πίτες
- 600 γρ. φέτα τρίμμα βαρελίσια
- 600 γρ. πράσα
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 200 γρ.
- 2 αβγά
- Άνηθο
- Ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
- 1-2 κ.σ. σιμιγδάλι (προαιρετικά και εξαρτάται απ’ τα υγρά της γέμισης σας)
Εκτέλεση
- Καθαρίζω και κόβω σε ροδέλες τα πράσα. Πλένω και ψιλοκόβω αρκετό άνηθο και τα κοτσάνια του.
- Σοτάρω τα πράσα με 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος, ώσπου να πέσει ο όγκος τους.
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύω τη φέτα με το γιαούρτι, τα αβγά, τον άνηθο και το σιμιγδάλι. Ανακατεύω καλά.
- Ρίχνω το μείγμα της φέτας στο τηγάνι με τα σοταρισμένα πράσα. Ανακατεύω καλά.
- Απλώνω τα φύλλα, τα κόβω στη μέση κατά πλάτος. Λαδώνω καλά κάθε μισό,μονό φύλλο και απλώνω 3 γεμάτες κ.σ. από τη γέμιση. Φροντίζω ώστε το μήκος της γέμισης να είναι λίγο πιο μικρό από το πλάτος του ταψιού μου. Διπλώνω τα πλαϊνά του φύλλου στη γέμιση και ρολάρω σε ένα μπουρέκι. Το ίδιο έτοιμο μπουρέκι το τυλίγω πάλι με την ίδια διαδικασία στο δεύτερο μισό φύλλο.
- Τοποθετώ τα μπουρέκια σε καλά λαδωμένο ταψί (αρκετό ελαιόλαδο) και τα λαδώνω και απ’ την πάνω πλευρά. Πασπαλίζω με το μαυροσούσαμο.
- Ψήνω τα μπουρέκια μου σε καλά προθερμασμένο φούρνο αρχικά στους 180 βαθμούς για μισή ώρα και μετά άλλη μισή ώρα στους 200 ώσπου να ροδίσουν.
- Υπέροχη τραγανή εξωτερική επιφάνεια και θαυμάσια πικάντικη μελάτη γέμιση που δεν χρειάστηκε ούτε πιπέρι ούτε αλάτι. Το μαυροσούσαμο ή μαυροκούκι δεν κόλλησε, αλλά δεν πειράζει καθόλου.
Καλή σας και τραγανή επιτυχία
Leave a Reply