Μια υπέροχη συνταγή που την είδα προ καιρού, στο Master Chef, από τον εξαιρετικό κ. Ιωαννίδη. Τελείως βιαστικά σημείωσα τότε τις λεπτομέρειες σε ένα χαρτάκι και… το ξέχασα. Ώσπου σήμερα και σε μια καθαριότητα και ξεσκαρτάρισμα που έκανα στο γραφείο μου, βρήκα στις σημειώσεις μου και αυτή τη συνταγή. Χωρίς δεύτερη σκέψη, έκανα όλες τις αγορές και προετοιμασίες, μαγείρεψα, απολαύσαμε και σας παρουσιάζω την γευστικότατη αυτή θαλασσινή συνταγή, αφαιρώντας όμως τις πατάτες που είχε σαν βάση του ογκρατέν. Σας προτείνω αυτό το πιάτο πολύ θερμά. Ιδανική σαλάτα τα ψητά λαχανικά.
Υλικά (για ταψάκι 20χ27)
- 400 γρ. ψίχα μύδια
- 250 γρ. καθαρή γαρίδα
- 250 γρ. σολομό
- 250-300 γρ. μπρόκολο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Υλικά για την μπεσαμέλ
- 2 κ.σ. μαργαρίνη με βούτυρο
- 120 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
- Κεφαλογραβιέρα
- Ξερή μυζήθρα
- Μοσχοκάρυδο
- Φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση
- Πλένω και χωρίζω το μπρόκολο σε μπουκετάκια. Κόβω σε κυβάκια και το κοτσάνι του. Καθαρίζω και κόβω στα δυο τις γαρίδες. Καθαρίζω το σολομό απ’ τα κόκαλα και τον κόβω σε κυβάκια.
- Βάζω σε τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο και σοτάρω αρχικά τα μπουκετάκια μπρόκολου. Στη συνέχεια προσθέτω όλα τα θαλασσινά, αλατοπιπερώνω και σοτάρω ώσπου να αλλάξει το χρώμα τους, περίπου 4-5 λεπτά.
- Αφήνω στην άκρη το τηγάνι σκεπασμένο και ξεκινώ τη μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή θερμοκρασία λιώνω το βούτυρο, προσθέτω το αλεύρι και με το σύρμα ανακατεύω, ταυτόχρονα αρχίζω να ρίχνω σιγά σιγά το γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου, ώσπου να έχω μια παχύρευστη -προς το ρευστό καλύτερα- μπεσαμέλ. Πασπαλίζω με το μοσχοκάρυδο και ρίχνω περίπου μισό φλ. τσ. ξερή μυζήθρα τριμμένη. Δεν βάζω καθόλου αλάτι.
- Παίρνω δυο γεμάτες κ.σ. απ’ τη μπεσαμέλ και την ανακατεύω στο τηγάνι με τα θαλασσινά και το μπρόκολο.
- Ετοιμάζω το ταψάκι μου, λαδώνοντας το καλά και πασπαλίζοντας το με τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι. Ρίχνω από πάνω το μείγμα θαλασσινών και στρώνω τη μπεσαμέλ. Η ποσότητα της είναι ακριβώς για τις διαστάσεις του ταψιού. Πασπαλίζω με τριμμένη φρυγανιά και κεφαλογραβιέρα.
- ψήνω στον αέρα στους 220 βαθμούς περίπου για 25-30 λεπτά, ώσπου να χρυσίσει η μπεσαμέλ.
- Σερβίρω με κολοκυθάκια, κρεμμύδια και ντομάτες που έχω ψήσει στην γκριλιέρα.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply