Στην όμορφη κυκλική διαδρομή επιστροφής που κάναμε από Γαλαξίδι, Δελφούς, Αράχωβα και στο δρόμο Αμφίκλειας προς Αθήνα πια, μας κίνησε την προσοχή ένα περιποιημένο μεγάλο κιόσκι όπου πουλούσαν πανέμορφα και μεγάλα ρόδια, και προϊόντα αυτών. Υπέροχους γλυκόξινους χυμούς, καθώς και μπαλσαμικό ξίδι ροδιού, που για πρώτη φορά δοκίμαζα.
Αφού λοιπόν μια ευγενέστατη κυρία του συνεταιρισμού μας ξενάγησε στα προϊόντα τους, δοκιμάσαμε και προμηθευτήκαμε αρκετά από αυτά, πήραμε πια για τα καλά το δρόμο της επιστροφής για το σπίτι, φορτωμένοι κυρίως και για άλλη μια φορά με όμορφες εικόνες από την μοναδική μας ελληνική φύση. Όσο για τα όμορφα και γευστικά ρόδια πολλές οι σκέψεις για την καλύτερη αξιοποίησή τους.
Και τι καλύτερο αρχικά από μια απλή, εύκολη αλλά γευστικότατη σαλάτα που είχα στο μυαλό μου να φτιάξω εδώ και καιρό και τα όμορφα και κατακόκκινα ρόδια της Αμφίκλειας μου έδωσαν την αφορμή να την προγραμματίσω το συντομότερο δυνατόν. Όπως και έγινε.
Υλικά
- 200 γρ. περίπου μικρό σπανάκι ή τις καρδιές από κανονικό
- 1 ξινόμηλο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 1 φλ. σπόρους ροδιού
- 1 γεμάτη κ.σ. σουσάμι
- 1 γεμάτη κ.σ. κουκουνάρια
- Μερικά καρύδια
- Παρμεζάνα
- Ελαιόλαδο
- Ξύδι
- Κρέμα μπαλσάμικο
Εκτέλεση
- Καθαρίζω καλά το σπανάκι, το πλένω πολλά νερά και το αφήνω για 10 λεπτά σε ξυδόνερο.
- Καθαρίζω και τρίβω σε χοντρό τρίφτη το ξινόμηλο.
- Καθαρίζω και κόβω σε λοξές φετούλες το φρέσκο κρεμμυδάκι.
- Σοτάρω ελαφρώς τα σουσάμια και τα κουκουνάρια με 1-2 σταγόνες ελαιόλαδο ή και καθόλου.
- Στεγνώνω καλά το σπανάκι, το βάζω σε σαλατιέρα, προσθέτω όλα τα έτοιμα υλικά, μαζί τα ρόδια και τα καρύδια. Ανακατεύω απαλά.
- Το περιχύνω με λαδόξιδο και κάνω 2-3 γραμμές με την κρέμα μπαλσάμικο.
- Τέλος πασπαλίζω με λεπτές φέτες παρμεζάνας, κομμένες με το εργαλείο που καθαρίζω τις πατάτες.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply