Σπανάκι με τραχανά… το απίστευτο!

Έχεις σπανάκι, έχεις στο πρόγραμμα σπανακόρυζο, ανοίγεις το ντουλάπι δεν έχει κόκκο ρυζιού, έχεις πανικό, έξω έχει κρύο, έχει βροχή, έχει συννεφιά, έχει χιονόνερο, έχει βοριά, έχει παγετό, έχει αστραπές, έχει βροντές… και μην τα πολυλογώ με τα καιρικά φαινόμενα, άααα, έχει και λιακάδα και συ… δεν έχεις κέφια να βγεις έξω, δεν έχεις χρόνο να βγεις έξω, έχεις τρύπια πιτζάμα και τις πρωινές παντόφλες ακόμα, έχεις τα μυαλά στα κάγκελα με τα τεκταινόμενα  στην Ελληνική και παγκόσμια σκηνή, έχεις και το ραδιάκι σου σε λάθος σταθμό… τι κάνεις ως σώφρων και ταυτόχρονα σε παραλογισμό,  άτομο – νοικοκυρά;
Κάνεις το αυτονόητο και ρίχνεις μια απλή ματιά στο ακριβώς κάτω ράφι και βλέπεις… σακούλι γεμάτο με τον αγαπημένο ξινό τραχανά και σακούλι έτερον με καυτερό τραχανά λαχανικών, αγορασμένο πάλαι ποτέ των ταξιδιών ανά την επικράτεια, στη μακρινή και εξωτική Αράχωβα, ο οποίος ως πολύ καυτερός, ως πήρε φωτιά το Κορδελιό, δεν τρώγεται απ’ την οικογένεια και απλά εσύ το παραλογισμένο αλλά σώφρων άτομο τον χρησιμοποιείς, κουταλάκι το κουταλάκι, ως αντικατάστατο μπαχαρικών. Και πιάνει το μαγειρικόν τούτο θαύμα, Μαράκι μου, πιάνει το άτιμο!

Έτσι και για να επανέλθω στην κανονική και λελογισμένη ροή της σκέψης και του λόγου… καθαρίζεις το φρεσκότατο σπανάκι σου, το κρεμμύδι σου χοντροκομμένο, ρίπτεις σπανάκι, και ανάμεικτο τον τραχανά σου, καθόλου αλάτι και πολύ ως πάρα πολύ χυμό λεμονιού. Σκεπάζεις με πανί την κατσαρόλα, ώστε να φύγουν όμορφα, σεμνά και ήρεμα τα υγρά, πασάρεις και ένα αβγουλάκι μεγάλο τηγανητό και βιολογικής εκτροφής παρά τω σπανακοτράχανω και… κοπιάστε σύντροφοι, συντοπίτες, φίλοι και συγγενείς να απολαύσουμε παρέα, αυτό το κατά λάθος γενόμενο, εκπληκτικό και γρήγορο φαγάκι.

Άσε που πήρα και τα εύσημα απ’ τον οικιακό και μόνιμο ελεγκτή μου, ονόματα δε λέμε (από Π……. αρχίζει), αλλά ο ο νοών νοείτω και ουαί τω ανοήτω!

 

Υλικά (για δυο πολύ καλές μερίδες + το αβγουλάκι + τη φέτα και το σπιτικό ψωμί)

  • 400 γρ. σπανάκι
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • Το χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
  • Τραχανά – ό,τι υπάρχει σπίτι + καυτερό ή ό,τι θέλετε) ποσότητα με το μάτι, έβαλα 1/2 φλ.τσ.
  • Ελαιόλαδο
  • Αβγά για συνοδευτικά
  • Άνηθος

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω πολύ καλά το σπανάκι και το κρεμμύδι το κόβω σε χοντρά καρεδάκια.
  • Σοτάρω σε αρκετό ελαιόλαδο το κρεμμύδι.

  • Μόλις το κρεμμύδι γυαλίσει, 2-3 λεπτά όχι παραπάνω, προσθέτω το σπανάκι, κλείνω με το καπάκι την κατσαρόλα ώστε να πέσει ο όγκος του γρήγορα.

 

  • Με το που πέφτει το σπανάκι προσθέτω τον ανάμειχτο τραχανά, ανακατεύω, προσθέτω ελάχιστο νερό, αφήνω ανοιχτή την κατσαρόλα για να ελέγχω τα υγρά.

  • Σε χαμηλή θερμοκρασία και όχι παραπάνω από 5-6 λεπτά, σπανάκι και τραχανάς έχουν γίνει και ενσωματωθεί αμφότερα. Ρίχνω το χυμό λεμονιού και σκεπάζω με καθαρή πετσέτα, ώστε να υδρατμοί να απορροφηθούν και να μην επηρεάσουν την πυκνότητα υγρών του φαγητού.

  • Σερβίρω με ένα αβγό κάθε πιάτο. Α ρ ι σ τ ο ύ ρ γ η μ α — γευστικό και θρεπτικό και χειμωνιάτικο, αν και είναι φαγητό παντός καιρού.

 

Καλή σας επιτυχία

Comments

2 responses to “Σπανάκι με τραχανά… το απίστευτο!”

  1. ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ

    Σας ευχαριστώ πολύ για την πεντανοστιμη συνταγή 🙂

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Εγώ ευχαριστώ, θα ενθουσιαστείς όταν με το καλό το φτιάξεις.

Leave a Reply to Δήμητρα Χερουβείμ Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *