Σπαλομίτα με κολοκυθάκια αβγολέμονο

Οικογενειακό, φιλικό, φαγητό της θαλπωρής και της αγάπης, της συγκέντρωσης της Κυριακάτικης αλλά και της καθημερινής, τρυφερό όπως τα υλικά του, γευστικό όπως τα υλικά του, είναι το λαχταριστό, ζεστό πιάτο, αυτό της σπαλομίτας με τα μικρά κολοκυθάκια που δεμένα όλα αυτά τα υπέροχα υλικά στο ξινούτσικο του αβγολέμονου, θα σας περιμένει στο τραπέζι για να γλυκάνει ψυχή, σώμα και νου. Απολαύστε το!

Υλικά (για 4 καλές μερίδες)

  • Μια σπαλομίτα μοσχαρίσια γάλακτος 800 γρ.
  • 600 γρ. μικρά κολοκυθάκια, όσο πιο φρέσκα τόσο πιο καλά
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια – άνηθο
  • 2 λεμόνια
  • 1 αβγό
  • 1 σπιτικό ζωμό – μπουκέτο μυρωδικών
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση

  • Πλένω, σκουπίζω και κόβω σε κυβάκια τη σπαλομίτα.

  • Με πολύ λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα κυβάκια της σπαλομίτας σε δυνατή φωτιά για 8-10 λεπτά να πάρουν χρώμα. Σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται καθόλου νερό μιας και το κρέας βγάζει τα ζουμιά του.

     

  • Στη συνέχεια ρίχνω ζεστό νερό, ίσα να την σκεπάζει και την αφήνω να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία ώσπου να μαλακώσει. Επειδή το κρέας είναι γάλακτος, δεν θα χρειαστεί πάνω από 60 λεπτά μάξιμουμ. Προς το τέλος του βρασίματος προσθέτω τον σπιτικό ζωμό. Αλάτι δεν βάζω.
  • Όσο βράζει η σπαλομίτα, καθαρίζω και κόβω τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες. Πλένω καλά τα κολοκυθάκια, τα κόβω στη μέση, τα στραγγίζω καλά και τα αλευρώνω.

     

  • Σε μεγάλο τηγάνι βάζω αρκετό ελαιόλαδο και σοτάρω για 6-8 λεπτά τα κολοκυθάκια ίσα να χρυσίσουν ελαφρά. Τα σπρώχνω προς την περιφέρεια του τηγανιού και προσθέτω τα κομμένα κρεμμυδάκια. Σοτάρω για άλλα 2-3 λεπτά για να πέσει ο όγκος των κρεμμυδιών.

  • Κλείνω τη φωτιά που έχω το τηγάνι και όπως είναι τα σοταρισμένα κολοκυθάκια με τα κρεμμυδάκια και το λάδι τους, τα ρίχνω στην κατσαρόλα με τους κύβους σπαλομίτας. Ανακατεύω και αφήνω άλλα 8 λεπτά να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία και να δέσουν τα υλικά με το ζωμό και το κρέας.

  • Φτιάχνω αβγολέμονο με το χυμό 2 λεμονιών και το 1 αβγό. Όσο χτυπάω το αβγολέμονο προσθέτω και 1 κ.σ. κορν φλάουρ για να δέσει το ζουμί του φαγητού.
  • Σβήνω το μάτι, περιμένω 5-6  λεπτά να πέσει ο βρασμός και μόνο τότε ρίχνω το αβγολέμονο. Προσθέτω ψιλοκομμένο άνηθο και ανακινώ καλά την κατσαρόλα.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *