Σπαλομίτα φρικασέ με μαρούλια

Οικογένεια μαζεμένη γύρω από ένα καλοστρωμένο τραπέζι, με φαγητά μαγειρεμένα με μεγάλη αγάπη και προσοχή, μόνο ευτυχισμένες στιγμές προσφέρει. Ξέρω, ξέρω πολλές φορές και μεγάλοι καβγάδες γίνονται κρατώντας το ποτήρι του κρασιού και συζητώντας πολίτικά ή θρησκευτικά θέματα. Είναι τα δυο βασικά θέματα που πυροδοτούν και ανάβουν τα αίματα. Γι’ αυτό καλό είναι η οικοδέσποινα να φροντίζει να διευθύνει καλά, εκτός απ’ τα της κουζίνας της και τις συζητήσεις που αναπτύσσονται την ώρα του φαγητού.  Άλλωστε δεν μαζευόμαστε για αντιπαραθέσεις, αλλά για χαλαρές, ευχάριστες ως και ευτυχισμένες γευστικές στιγμές με τους πολυαγαπημένους μας.
(Μικρή αλλά χρήσιμη συμβουλή από γυναίκα που έχει κάποιες δεκαετίες στην πλάτη της και δικαιούται να συμβουλεύει νεότερους απ’ αυτήν).

Υλικά ( ενδεικτικά ή για μια μεγάλη οικογένεια)

  • 1500 γρ. σπαλομίτα κομμένη σε κύβους απ’ τον κρεοπώλη
  • 3 μαρούλια
  • Φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Άνηθος
  • 2 αβγά
  • 2 λεμόνια
  • Ζωμό λαχανικών (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • Αλάτι, λίγο
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω τα κρεμμυδάκια, τα πλένω καλά και τα κόβω σε ροδελίτσες. Τα βάζω σε πλατιά μεγάλη κατσαρόλα και τα σοτάρω με αρκετό ελαιόλαδο.

  • Προσθέτω τους κύβους της σπαλομίτας. Σοτάρω καλά. Η σπαλομίτα βγάζει κάποιους αφρούς, τους αφαιρώ με κουτάλι. Ρίχνω στην κατσαρόλα βραστό νερό, στο οποίο έχω προσθέσει το ζωμό λαχανικών, τόση ποσότητα όση να σκεπάζει το κρέας. Χαμηλώνω πολύ τη φωτιά και αφήνω να σιγοβράσει ώσπου να μαλακώσει. Προς το τέλος προσθέτω ελάχιστο αλάτι και πιπέρι.

  • Όσο σιγοβράζει το κρέας, καθαρίζω τα μαρούλια, βάζω τα φύλλα τους σε νερόξυδο και τα αφήνω γύρω στο δεκάλεπτο. Κατόπιν τα ξεβγάζω και τα κόβω σε λωρίδες.

  • Μόλις γίνει το κρέας, το βγάζω απ’ την κατσαρόλα και το βάζω σε βαθύ πιάτο.

  • Ρίχνω στην κατσαρόλα με τα λίγα ζουμιά του κρέατος, τα μαρούλια.

  • Μόλις δω να πέφτει ο όγκος τους, προσθέτω και το κρέας. Σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω να γίνουν και τα μαρούλια περίπου οκτώ με δέκα λεπτά, όχι παραπάνω γιατί θα λιώσουν.

  • Ετοιμάζω το αβγολέμονο με τα δυο αβγά και το χυμό απ’ τα δύο λεμόνια. Προσθέτω μια γεμάτη κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ και δυο τρεις κουταλιές απ’ το ζεστό ζουμί του φαγητού. Το ρίχνω πάνω απ’ όλο το φαγητό.

  • Τέλος πασπαλίζω με μπόλικο ψιλοκομμένο άνηθο.

  • Σερβίρω όπως είναι με το αβγολέμονο πάνω απ’ το φαγητό ή ανακατεύω όλα τα υλικά και έτσι έχω ένα παχύρευστο ζουμί μέσα στο οποίο βρίσκεται κρέας και μαρούλια.

  • Ένα οικογενειακό τραπέζι θέλει και την τραγανή και πικάντικη σπανακοτυρόπιτα του, έτσι στο τραπέζι βγαίνει το λαχταριστό φρικασέ, με την πάντα τρυφερότατη σπαλομίτα, τα τυριά και μια απλή ντοματοσαλάτα.

Καλή επιτυχία

Comments

2 responses to “Σπαλομίτα φρικασέ με μαρούλια”

  1. fotini ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ

    αχ το αγαπημένο μου μπράβο σας θά τό κάνω

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Θα το ευχαριστηθείς. Να το μαγειρέψεις Φωτεινή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *