• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Κρέατα 2

Σπαλομίτα φρικασέ με μαρούλια

By Dimitra Cherouvim · On 08/10/2020

Οικογένεια μαζεμένη γύρω από ένα καλοστρωμένο τραπέζι, με φαγητά μαγειρεμένα με μεγάλη αγάπη και προσοχή, μόνο ευτυχισμένες στιγμές προσφέρει. Ξέρω, ξέρω πολλές φορές και μεγάλοι καβγάδες γίνονται κρατώντας το ποτήρι του κρασιού και συζητώντας πολίτικά ή θρησκευτικά θέματα. Είναι τα δυο βασικά θέματα που πυροδοτούν και ανάβουν τα αίματα. Γι’ αυτό καλό είναι η οικοδέσποινα να φροντίζει να διευθύνει καλά, εκτός απ’ τα της κουζίνας της και τις συζητήσεις που αναπτύσσονται την ώρα του φαγητού.  Άλλωστε δεν μαζευόμαστε για αντιπαραθέσεις, αλλά για χαλαρές, ευχάριστες ως και ευτυχισμένες γευστικές στιγμές με τους πολυαγαπημένους μας.
(Μικρή αλλά χρήσιμη συμβουλή από γυναίκα που έχει κάποιες δεκαετίες στην πλάτη της και δικαιούται να συμβουλεύει νεότερους απ’ αυτήν).

Υλικά ( ενδεικτικά ή για μια μεγάλη οικογένεια)

  • 1500 γρ. σπαλομίτα κομμένη σε κύβους απ’ τον κρεοπώλη
  • 3 μαρούλια
  • Φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Άνηθος
  • 2 αβγά
  • 2 λεμόνια
  • Ζωμό λαχανικών (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • Αλάτι, λίγο
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω τα κρεμμυδάκια, τα πλένω καλά και τα κόβω σε ροδελίτσες. Τα βάζω σε πλατιά μεγάλη κατσαρόλα και τα σοτάρω με αρκετό ελαιόλαδο.

  • Προσθέτω τους κύβους της σπαλομίτας. Σοτάρω καλά. Η σπαλομίτα βγάζει κάποιους αφρούς, τους αφαιρώ με κουτάλι. Ρίχνω στην κατσαρόλα βραστό νερό, στο οποίο έχω προσθέσει το ζωμό λαχανικών, τόση ποσότητα όση να σκεπάζει το κρέας. Χαμηλώνω πολύ τη φωτιά και αφήνω να σιγοβράσει ώσπου να μαλακώσει. Προς το τέλος προσθέτω ελάχιστο αλάτι και πιπέρι.

  • Όσο σιγοβράζει το κρέας, καθαρίζω τα μαρούλια, βάζω τα φύλλα τους σε νερόξυδο και τα αφήνω γύρω στο δεκάλεπτο. Κατόπιν τα ξεβγάζω και τα κόβω σε λωρίδες.

  • Μόλις γίνει το κρέας, το βγάζω απ’ την κατσαρόλα και το βάζω σε βαθύ πιάτο.

  • Ρίχνω στην κατσαρόλα με τα λίγα ζουμιά του κρέατος, τα μαρούλια.

  • Μόλις δω να πέφτει ο όγκος τους, προσθέτω και το κρέας. Σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω να γίνουν και τα μαρούλια περίπου οκτώ με δέκα λεπτά, όχι παραπάνω γιατί θα λιώσουν.

  • Ετοιμάζω το αβγολέμονο με τα δυο αβγά και το χυμό απ’ τα δύο λεμόνια. Προσθέτω μια γεμάτη κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ και δυο τρεις κουταλιές απ’ το ζεστό ζουμί του φαγητού. Το ρίχνω πάνω απ’ όλο το φαγητό.

  • Τέλος πασπαλίζω με μπόλικο ψιλοκομμένο άνηθο.

  • Σερβίρω όπως είναι με το αβγολέμονο πάνω απ’ το φαγητό ή ανακατεύω όλα τα υλικά και έτσι έχω ένα παχύρευστο ζουμί μέσα στο οποίο βρίσκεται κρέας και μαρούλια.

  • Ένα οικογενειακό τραπέζι θέλει και την τραγανή και πικάντικη σπανακοτυρόπιτα του, έτσι στο τραπέζι βγαίνει το λαχταριστό φρικασέ, με την πάντα τρυφερότατη σπαλομίτα, τα τυριά και μια απλή ντοματοσαλάτα.

Καλή επιτυχία

αβγόαλάτιάνηθοςκορνφλαουρκρεμμυδάκιλεμόνιμαρούλιπιπέρισπαλομίτα
Share Tweet

Dimitra Cherouvim

You Might Also Like

  • Κρέατα

    Ψαρονέφρι με ποικιλία μανιταριών

  • Κρέατα

    Αρνίσιο κεφαλάκι με κριθαράκι

  • Κρέατα

    Ψαρονέφρι με μανιτάρια και πιπεριές

2 Comments

  • fotini ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ says: 08/10/2020 at 7:13 pm

    αχ το αγαπημένο μου μπράβο σας θά τό κάνω

    Reply
    • Δήμητρα Χερουβείμ says: 09/10/2020 at 12:04 pm

      Θα το ευχαριστηθείς. Να το μαγειρέψεις Φωτεινή.

      Reply

    Leave a reply Cancel reply

    BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

    Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

    Κατηγορίες

    • Αβγά
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κέικ
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Ορεκτικά
    • Όσπρια
    • Παγωτά
    • Πατάτες
    • Πίτες
    • Ρύζια
    • Σαλάτες
    • Σούπες
    • Ψάρια
    ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Find us on Facebook

    • Ανά Κατηγορία
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Σχετικά

    Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License