Σολομός σουβλάκι

Παρασκευή πρωί, γύρω στις 12 και να΄μαι στη Βαρβάκειο αγορά. Τι τόθελα η άνθρωπος;! Προ προ παραμονή της Καθαράς Δευτέρας έπρεπε να πάω για δουλειές στο κέντρο της Αθήνας και αφού τελείωσα σχετικά γρήγορα, σκέφτηκα  να περάσω και από την αγαπημένη μου αγορά, να βολτάρω, να δω και κυρίως να ψωνίσω ό,τι μου χτυπήσει στο μάτι και τη μύτη. Έλα όμως που γινότανε, αυτό που λέμε ο πανικός! Ακατάλληλη μέρα σε ακατάλληλη ώρα και κυρίως σε ακατάλληλο μέρος. Τέλος πάντων και αφού μπήκα μέσα, είδα και έπαθα να βγω έξω. Μισό βήμα μπρος, δύο πίσω, ένα δεξιά, ένα αριστερά και τούμπαλιν. Κάτι σαν φοξ τροτ, σαν λάθος ταγκό, αμήχανος βηματισμός και όπου σε πάει το κύμα, αγκαλιά με την  κυρία και το καροτσάκι της, που και αυτή  αγκαλιά με το ηλικιωμένο ζευγάρι και τις σακούλες του, που πίσω τους έσπρωχναν οι τουρίστες των δυτικών προαστίων και μπροστά οι κανονικοί γιαπονέζοι που επέμεναν να απαθανατίζουν τα πάντα και βεβαίως και τα χορευτικά slow motion δρώμενα μπροστά από τους πάγκους, τους γεμάτους  με όλα τα φρούτα της θάλασσας, τα θαλασσινά και τα ψάρια παντός μεγέθους, φόρμας και τιμής.
Ζήτημα να έκανα τα 2/3 του οβάλ κύκλου της αγοράς, εγώ που αν δεν τη γυροφέρω 3 κύκλους, δε φεύγω από κει. Τέλος πάντων, βρήκα αυτά που ήθελα, βρήκα και μια έξοδο διαφυγής και δρόμο, να συνέλθω, να γυρίσω στην ηρεμία της κουζίνας και τη γνώριμη φασαρία των κατσαρολικών μου. Κατάφερα και ψώνισα μερικές φέτες σολομό, μύδια και καλαμαράκια. Επέλεξα λοιπόν το σολομό για ένα πολύ γρήγορο πιάτο, μιας και είχε φτάσει πια η ώρα του μεσημεριανού μας, γευστικότατου και με μια δυόσμοσκορδάτη τσαχπινιά που έκανε τα σουβλάκια μας αριστούργημα.

20160311_0022.jpg_c+l

Όσο για την κόκκινη πιπεριά που βλέπετε στη φωτογραφία να συνοδεύει τα σουβλάκια μου… τσούσκα που έλεγε ο εκ Φλωρίνης παππούς, καυτερή μέχρι δακρύων. Σε συνδυασμό μάλιστα με τα επίσης καυτερά φρέσκα σκορδάκια, δαγκωνιά και δάκρυ και τα αυτιά να βγάζουν ατμούς. Με λίγα λόγια… και το έκαψα και το έκλαψα, αλλά ήταν πεντανόστιμο το άτιμο το σουβλάκι μου.

Υλικά (για 3 σουβλάκια)

  • 1 μεγάλη φέτα σολομό
  • 1 λεμόνι
  • Φύλλα φρέσκου δυόσμου
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου
  • Πολύχρωμους κόκκους πιπεριού
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

20160311_0002

Εκτέλεση

  1. Αφαιρώ από το σολομό την πέτσα του και κόβω τη φέτα σε χοντρά κυβάκια.
  2. Σε γουδί βάζω μερικά φύλλα δυόσμου, τη σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη, αρκετούς κόκκους πιπέρι, αλάτι και λάδι. Τα χτυπάω καλά για να γίνουν μια πάστα και να δέσουν όμορφα.
  3. Αλείφω με αυτή τα κυβάκια σολομού και τα αφήνω μισή ωρίτσα να μαριναριστούν.
  4. Κόβω το λεμόνι σε πολύ λεπτές φέτες και περνάω τα κυβάκια σολομού σε σουβλάκια, εναλλάξ με τις διπλωμένες φέτες λεμονιού.
  5. Τα ψήνω στο γκριλ ή σε ελαφρώς λαδωμένη γκριλιέρα που έχει κάψει καλά, ώσπου να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές.

20160311_001120160311_0013

20160311_001620160311_0021

20160311_0022

Καλή σας επιτυχία


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *