Επειδή δεν μπορώ να περιμένω να πέσει η θερμοκρασία κάτω απ’ το μηδέν – Γενάρη μήνα 2021 και έχουμε πάνω από 15 βαθμούς στη Ν. Ελλάδα – ούτε μπορώ να περιμένω να ταξιδέψω στην Φιλανδία -που τη θυμήθηκα, θα αναφωνήσεις… ας είναι καλά τα τηλεοπτικά ταξίδια- ακόμα αποκλεισμένοι και σε covid period βρισκόμαστε αγαπητοί συνέλληνες και συνελληνήδες… και επειδή λατρεύω τις σούπες, λατρεύω και το σολομό… και δεν είχα φανταστεί αυτόν τον girly ροζέ σολομό να κολυμπάει σε παχύρευστο γευστικότατο ζεστό και καταπραϋντικό ψαρόζουμο, είπα να φτιάξω… ως μιμητικό ον που είμαι, είπα λοιπόν να φτιάξω αυτήν τη σουπίτσα περί της οποίας ο παρουσιαστής της εν λόγω ταξιδιωτικής εκπομπής αναστέναζε και ρουφούσε άκομψα μεν αλλά με πλείστη ζηλευτή ηδονή δε, την παραδοσιακή αχνιστή σούπα αυτής της μακρινής, χιονισμένης χώρας.
Έτσι τακτοποιώ τις φρεσκότατες, πολύτιμες και ωφέλιμες πρώτες ύλες στον πάγκο μου, παίρνω κουτάλες και μαχαίρια, κλείνω τα μάτια και ως να κρατώ το πολύτιμο διαβατήριο και την βαλιτσούλα μου, ξεκινώ την διαδικασία του check in για να εισέλθω περιχαρής στα βάθη της βαθιάς κατσαρόλας μου που θα με οδηγήσει direct σε βόρειους, γευστικούς παραδείσους, με τη λαχτάρα… επαναλαμβάνω, αν δεν κατάλαβες Μαράκι… με τη λαχτάρα ότι σε λίγο θα κάνω landing στην πίστα του Vantaa και θα απολαύσω την περίφημη Lohikeitto, στο πρώτο, ναι στο πρώτο εστιατόριο που θα συναπαντήσω στο άγνωστο για μένα Ελσίνκι.
Υλικά
- 1 φιλέτο σολομού περίπου 420-450 γρ.
- 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
- 1 μεγάλη πατάτα
- 1 καρότο
- 1 πράσο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- Κρέμα γάλακτος περίπου 100-120 γρ
- 1 φύλλο δάφνη
- 1 ζωμό λαχανικών για πιο έντονη γεύση ή ζωμό ψαριού που φτιάχνουμε σπίτι
- Άνηθος
Εκτέλεση
- Καθαρίζω την πατάτα, το κρεμμύδι, το καρότο, το πράσο. Τα κόβω σε κυβάκια, το πράσο σε ροδέλες.
- Αφού αφαιρέσω το δέρμα του σολομού, τον κόβω σε κυβάκια, μέγεθος… λέμε τώρα που να χωράει σ’ ένα κουτάλι σούπας.
- Βάζω όλα τα λαχανικά στην κατσαρόλα και τα σοτάρω ελαφρά 2-3 λεπτά με το βούτυρο.
- Προσθέτω ζεστό νερό να τα σκεπάζει καλά, το ζωμό λαχανικών και τα αφήνω να μαλακώσουν. Περίπου 15 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτω τα κυβάκια σολομού μαζί με την κρέμα γάλακτος. Βράζω 5-6 λεπτά μόνο, σβήνω το μάτι και αφήνω απάνω ώσπου να σταματήσει ήρεμα ο βρασμός.
- Η σούπα μας, γευστική και αχνιστή, πασπαλισμένη με αρκετό άνηθο και κόκκινους κόκκους πιπεριού, είναι πανέτοιμη να μας μεταφέρει νοερά αλλά σίγουρα γευστικά στη μακρινή και όμορφη πατρίδα της. Κλείνω τα μάτια για άλλη μια φορά και εύχομαι κάποια μέρα, κάποια ώρα να τη γευτώ εκεί, παρέα με χιόνια και ταράνδους. Μικρό σχόλιο: Η σούπα αυτή, όπως διάβασα τρώγεται παραδοσιακά με ψωμί σίκαλης. Εγώ όμως είχα το υπέροχο ψωμί γιαουρτιού και ολικής που φτιάχνω ταχτικά στο σπίτι και μπορείτε να το δοκιμάσετε, αν σας ενδιαφέρει.
Καλά γευστικά… και πραγματικά ταξίδια
Leave a Reply